Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
grad pod opsadom

Zagrebački HSLS: 'Nakon kiše i nepokošene trave, metode protiv komaraca su slabe'

Zagreb: U Cvjetnom naselju ispušteno 50 tisuća sterilnih komaraca
Igor Soban/PIXSELL
23.06.2023.
u 16:30

HSLS-ovci pozdravljaju akciju Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba kojim se pokreće, iako malo zakašnjelo, akcija suzbijanja komaraca u južnim dijelovima Zagreba eksperimentalnim puštanjem sterilnih jedinki komaraca kako bi se smanjio njihov broj

Ovogodišnje metode suzbijanja letećih komaraca u Zagrebu pokazale su se slabo učinkovite nakon obilnih oborina i nepokošenog grada,  zato je potreban hitni tretman protiv komaraca, poručili su na konferenciji za medije Darko Klasić, predsjednik GO HSLS-a Grada Zagreba te Alen Vilhar i Mateo Strunić, predsjednik i tajnik HSLS-a Črnomerca. 

-Ukoliko ste proteklih dana boravili u zagrebačkim parkovima, Sljemenu, Jarunu ili Bundeku mali je broj onih tko se doma nije vratio pun uboda zagrebačkih komaraca. Komarci su broju jedan kao prijenosnici različitih bolesti u svijetu od virusnih infekcija do encefalitisa. Na području Zagreba ove godine pogodovala je velika količina oborina koja je stvorila brojne vode stajaćice kao i nepokošeni grad koji su onda postali legla komaraca- rečeno je na pressici. 

HSLS-ovci pozdravljaju akciju Zavoda za javno zdravstvo i Grada Zagreba kojim se pokreće, iako malo zakašnjelo, akcija suzbijanja komaraca u južnim dijelovima Zagreba eksperimentalnim puštanjem sterilnih jedinki komaraca kako bi se smanjio njihov broj. Mislimo da je s obzirom na stanje u Zagrebu ovo dobra inicijativa, ali također smatramo da Grad Zagreb treba ovu akciju primijeniti i na cjelokupno područje grada naročito u prigradskim naseljima i podsljemenskoj zoni koje su pod opsadom komaraca.


VEZANI ČLANCI: 


Klasić je istaknuo da HSLS-ov Savjet za zdravstvo smatra da ova metoda borbe protiv komaraca dobra dugoročno, ali zbog ozbiljnosti situacije predlaže i poziva Gradsku upravu da primijeni također mjere koje djeluju odmah na populaciju tigrastog komarca. Predlažu zato hitno suzbijanje letećih jedinki komaraca trenutnim zamagljivanje i zaprašivanjem.

Iz HSLS su istaknuli i problem Osnovne škole Ivana Cankara jer je to jedina škola u kojoj tijekom godine radi i živi 500 njezinih učenika zaposlenika i učitelja koji su, kako tvrde, gotovo svakodnevno ugroženi prometom velikog intenziteta gotovo ispred njihovih vrata.

-Mala ali prometna Ulica Ivana Cankara sa svojom višegodišnje zanemarenom infrastrukturom nije predviđena za ovako veliko prometno opterećenje, koje svakim danom sve više sigurno ugrožava živote učenica i učenika OŠ Ivan Cankar , te onemogućava adekvatan i siguran pristup školi učenicima i roditeljima- dodali su. 

U svrhu podizanja prometne sigurnosti djece, HSLS Črnomerca predlaže gradskom poglavarstvu da do početka nove školske godine preusmjeri ZET-ovu autobusnu trasu linije 134 na Selsku ulicu, te da tijekom ljetnih mjeseci napravi rekonstrukciju cjelokupne Cankareve ulice pri čemu trebaju urediti i osigurati nekoliko pet minutnih zaustavnih parkirališnih mjestima za roditelje učenika kako bi se stekli bolji sigurnosni uvjeti te poboljšalo i rasteretilo prometno opterećenje ulice.


>>VIDEO: Gužva kod odmorišta Desinec

Komentara 2

ZA
zagi101
20:02 25.06.2023.

možemo je odlučilo uvesti eko komarce, navodno ne pikaju i ne razmnožavaju se jer su gay

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije