Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(ne)radni blagdan

Zagreb se pridružio 'pokretu otpora' neradnoj nedjelji: I Tomašević iskoristio 'rupu' u zakonu

Dolazak uzvanika na 308. Sinjsku alku
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
12.08.2023.
u 14:29

Premijer je iznenađen, a zbog "opsade" benzinskih postaja koje uz dizel prodaju i brašno, kruh, hot-dogove i šampone za kosu i sve ostalo, dio građana pita se ima li zakon koji brani rad nedjeljom smisla dok se drugi zgražaju nad redovima koji nastaju pred rijetkim otvorenim mjestima.

Split, Crikvenica, Hvar, Samobor...lista broji još 30 gradova i mjesta koji su odlučili iskoristiti zakonsku mogućnost te zaobići uredbu o zabrani rada nedjeljom i blagdanom. Naime, jedinicama lokalne samouprave ostavljena je mogućnost da proglase "sajamske dane" te na taj način omoguće rad prije svega obrtnicima i izlagačima na sajmu, odnosno prigodnoj prodaji.

Udruga Glas poduzetnika još prošloga tjedna pozvala je gradove i mjesta da učine isto kako bi omogućili gospodarsku aktivnost. Pozivu se odazvao čak i HDZ-ov gradonačelnik Crikvenice, a jučer je odluku objavio i najveći hrvatski grad - Zagreb.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević odlučio se pridružiti gotovo svim gradovima u županiji proglašenjem sajamskog dana 15. kolovoza, odnosno blagdan Velike Gospe. Iz gradske uprave to su objasnili na sljedeći način:

POVEZANI ČLANCI:

– Time se omogućuje tradicionalna prigodna prodaja na štandovima i kioscima, kao sastavni dio slavlja u Remetama, Stenjevcu i drugim dijelovima Zagreba. Odluka je donesena na prijedlog Društva obrtnika Grada Zagreba, a kao vid pomoći obrtnicima od kojih su mnogi samozaposleni – stoji u priopćenju.

Što to znači? Na šopingiranje nedjeljom u trgovačkim lancima i centrima i dalje nećete moći računati jer "sajamski dan" odnosi se na prigodnu prodaju na otvorenom. Raditi se može od 8 ujutro do ponoći, a odluka je prije svega zbog tradicionalnih proštenja koje često prati bogata ponuda sa štandova koji po zakonu ne bi smjeli raditi ako se ne proglasi sajamski dan.

Inače, zbog "opsade" benzinskih postaja koje uz dizel prodaju i brašno, kruh, hot-dogove i šampone za kosu i sve ostalo, dio građana pita se ima li zakon koji brani rad nedjeljom smisla dok se drugi zgražaju nad redovima koji nastaju pred rijetkim otvorenim mjestima.

Ključne riječi

Komentara 10

DU
Deleted user
14:39 12.08.2023.

a di su nasli pomfritijevog tecajca...njegov mentalni polusklop tesko moze funkcionirati barem minimalnom korektnoscu...

Avatar Barba
Barba
19:32 12.08.2023.

Čitam ove članke o radu nedjeljom. Svi članci pišu o onima koji su protiv neradnih nedjelja, pokret otpora i sl. Gledao sam i razne ankete i glasanja na portalima. Svugdje su rezultati preko 50% za neradne nedjelje. Ova diskrepancija između novinarskog narativa i glasa javnosti podsjeća me na napise prije i rezultate referenduma o braku.

LI
lipa75
18:25 12.08.2023.

A kada će trava po gradu biti pokošena?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije