Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kako ide obnova u obrazovanju?

Zagreb obnovio sve osnovne škole nakon potresa, ali gimnazije i srednje škole još uvijek čekaju

storyeditor/2022-11-23/PXL_070122_91379261.jpg
28.12.2022.
u 19:30

Završetkom radova na OŠ Petra Zrinskog obnova svih osnovnih škola u Zagrebu privodi se kraju. Od početka nove školske godine do kraja polugodišta u svoje se klupe vratilo oko 1600 učenika zagrebačkih osnovnih škola

Za učenike iz Osnovne škole Petra Zrinskog nova godina krenut će s dobrim vijestima. S početkom novog polugodišta 515 đaka i 78 djelatnika vraća se u svoje prostorije u Krajiškoj iz kojih ih je 2020. otjerao razoran potres koji je nagrizao sigurnosne temelje zgrade koja datira iz 1889. godine.

Prvih pet cjelovitih obnova

Gotovo tri godine bili su podstanari u pet drugih škola diljem Zagreba, kojima su, kako kaže ravnateljica Mirjana Jermol, izuzetno zahvalni na gostoprimstvu, ali neprocjenjiv je osjećaj vratiti se na staro mjesto, s obzirom na to da će izvođači radova za nešto manje od dva tjedna završiti sanaciju.

– Sretni smo jer se obnova bliži kraju. Bit će tu još posla, ali to neće ometati povratak učenika. Ovo je nova škola u staroj košuljici. Leptirići su svima u trbuhu – ustvrdila je ravnateljica prilikom obilaska završne faze radova na školi. Time je OŠ Petra Zrinskog postala posljednja osnovna škola u Zagrebu obnovljena nakon potresa. Kako je kazao zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet, radovi su bili poprilično zahtjevni jer je riječ o staroj zgradi koja se više puta nadograđivala.

– Nakon potresa pokazalo se da nije postojala adekvatna dokumentacija o radovima. Tek je detaljan pregled pokazao od čega se koji zid sastoji i što je potrebno popraviti. S druge strane, dva dvorišna krila odvojila su se od glavnog korpusa zgrade za deset centimetara pa smo ih morali rušiti i raditi zamjenska krila pod budnim okom konzervatora – objasnio je Korlaet. Napomenuo je da je ojačanje konstrukcije učinilo zgradu homogenom, a ona bi, kako je dodao, trebala ostati netaknuta i pri potresima jačim od šest stupnjeva po Richteru.

Obnova u Krajiškoj sufinancirana je s čak 98 milijuna kuna iz Europskog fonda solidarnosti. Ukupna vrijednost projekta premašuje 120 milijuna kuna. Školu još čeka uređenje eksterijera na uličnoj strani, konkretno na vanjskom igralištu, kulir na ogradi i žardinijerama, ali oni neće utjecati na odvijanje nastave. Završetak tih radova, ovisno o vremenskim uvjetima, očekuje se najkasnije do proljeća, naveo je Korlaet. Gradonačelnik Tomislav Tomašević potvrdio je da se iznosom obnove mogla sagraditi i nova škola, međutim, osim jačanja konstrukcije, radilo se i na energetskoj obnovi.

– Nadam se da će učenici biti zadovoljni kada se vrate u svoje klupe jer će to biti kao nova škola u svakom smislu obnove – kazao je Tomašević.

13.09.2022., Zagreb - U osnovnoj skoli Ksavera Sandora Gjalskog gradonacelnik Grada Zagreba Tomislav Tomasevic, zamjenica Danijela Dolenec, Luka Korlaet i ravnatelj skole Mario Keca odrzali su konferenciju za medije na temu zavrsetka radova na cjelovitoj obnovi i dogradnji skole. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL Photo: Slavko Midzor/PIXSELL
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Prvi dan polugodišta, odnosno 9. siječnja, kada se u Osnovnu školu Petra Zrinskog vraćaju učenici, službeno će označiti posljednju fazu obnove zagrebačkih osnovnih škola stradalih u potresu. Naime, ove godine dovršavali su se i radovi u Osnovnoj školi Miroslava Krleže, Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog, Osnovnoj školi Vugrovec-Kašina, Osnovnoj školi dr. Ivana Merza, koja je dobila i mural posvećen Anamariji Carević, djevojčici tragično stradaloj u potresu, a obnovljen je i Učenički dom Ante Brune Bušića. Zaključno s OŠ Petra Zrinskog, navedene su škole prvih pet cjelovitih obnova zagrada u cijelom Zagrebu. Do početka novog polugodišta u svoje će se učionice tako vratiti oko 1600 učenika, čiji je prijevoz u druge škole koštao milijun kuna mjesečno.

Gimnazije iduće na redu

Preostaje još obnoviti zgradu bivše Hotelijersko-ugostiteljske škole, kamo se seli Glazbena škola Blagoja Berse, čiji se kraj obnove očekuje u prvom dijelu iduće godine, dok će se Škola za klasični balet, Prva ekonomska škola te Umjetnička plesna škola Silvije Hercigonje obnavljati do kraja 2023. godine. Javne nabave pokrenute su za obnovu VI. gimnazije na Gornjem gradu te susjedne joj Gimnazije Tituša Brezovačkog.

05.09.2022., Zagreb - Gradonacelnik Zagreba Tomislav Tomasevic nazocio je prvom danu skolske godine u Osnovnoj skoli Ivana Merza koja je obnovljena nakon potresa. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Radovi su na njima najzahtjevniji jer se radi o zaštićenim spomenicima kulture. Najdulje će se čekati završetak radova na Školi primijenjene umjetnosti i dizajna, koja će biti gotova do 2024. godine. Konstrukcijska obnova odgojno-obrazovanih institucija u Zagrebu financira se iz Fonda solidarnosti, na koji je prijavljeno ukupno 127 projekata obnove potresom oštećenih škola i vrtića u ukupnom iznosu većem od milijardu kuna, od čega je dosad ugovoreno ukupno 103 projekta obnove u ukupnom iznosu od 553 milijuna kuna.

U sklopu Fonda solidarnosti Europske unije ugovoren je i organizirani prijevoz učenika osnovnih škola stradalih u potresu, a za to je Grad Zagreb dobio oko 14 milijuna kuna.

 

 

Ključne riječi

Komentara 2

DA
Daisy55
11:20 31.12.2022.

Ma kaj su oni obnovili? Nula. Ništa. Počeo obnovu Bandić, oni uspjeli zaustaviti i započeto. Hrpa nesposobnjakovića koja je mislila da je valjanje po asfaltu isto što i voditi Grad. Sramota kaj smo ovak bedasto nasjeli.

ZD
ZDRU
22:44 28.12.2022.

A OŠ Bukovac? Prema stanju na gradilištu nije sigurno da će biti gotova ni do jeseni 2023 :(

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije