Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kušajmo zagrebačko

Za pola sata na Trgu bana Josipa Jelačića razgrabljeno 6 tona zagrebačkih jabuka

jabuke na trgu
Petra Balija
19.10.2017.
u 08:27

Zagrebačka udruga voćara već drugu godinu zaredom organizira manifestaciju na kojoj promoviraju proizvode iz svoga kraja

Čekajte, čekajte, stanite svi u jedna red, nemojte uzimati sami iz kašeta – nadvikivali su se zagrebački voćari s prolaznicima, koji su jučer doslovce grabili njihove proizvode na glavnom gradskom trgu.

S četiri gospodarstva, odnosno s OPG-a Stanko Ćosić, OPG-a Tihomir Peraić, OPG-a Niko Gazić i OPG-a Frane Ivković, voćari su donijeli 500 litara soka od jabuka te jabuke i mandarine, 150 kilograma krušaka te šest tona jabuka. I dok su kruške i sok otišli u roku “keks”, poljoprivrednicima je trebalo malo dulje da podijele jabuke. “Čak” pola sata.

Podjela voća i prerađevina od voća održana je u sklopu 2. manifestacije Kušajmo zagrebačko, s pomoću koje Zagrebačka udruga voćara želi promovirati proizvode koji rastu na zemlji u Zagrebu i njegovoj okolici.

– Manifestacijom, koja traje dok ne podijelimo ono što donesemo, želimo upoznati potrošače kako bi vidjeli razliku između svježeg voća koje je ubrano prije tri dana i onog koje je uvezeno i putuje iz drugih zemalja – kaže Frane Ivković iz Zagrebačke udruge voćara. Manifestacijom ujedno žele promovirati zagrebačku jabuku s obzirom na to da zagrebački voćari proizvode 35 posto jabuka od ukupne količine u Hrvatskoj. Jabuka je ujedno i najzastupljenija vrsta voća kod zagrebačkih voćara, kojih u udruzi ima 150, a voće uzgajaju na dvije tisuće hektara. Kao najbolju zagrebačku vrstu jabuka iz udruge ističu idared, koja zbog povoljne klime u sebi sadrži dobar odnos šećera i kiselina pa je iznimno pogodna za dijabetičare.

– Svoje ćemo jabuke uskoro prodavati u našoj još neizgrađenoj hladnjači, po upola nižim cijenama nego u trgovinama. Hladnjaču ćemo izgraditi na Žitnjaku. S Gradom Zagrebom dogovorili smo zemljište, planira se apliciranje na fondove EU kako bi već sljedeće jeseni bila gotova izgradnja prve faze, prostor za 5000 tona jabuka – zaključio je Ivković.     

Komentara 5

Avatar comandante
comandante
13:23 20.10.2017.

prava slika ili jad i bijeda zagreba...

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
11:06 19.10.2017.

Blame Soros.

BU
Budak
08:51 19.10.2017.

Jadna hrvatska sirotinja željna voća. Je li tko vidio Todorića, Horvatinčića i Mamića u redu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije