Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREPUN LISINSKI

Za ovaj doživljaj uz Lado isplati se biti Večernjakov pretplatnik

Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/12
16.05.2019.
u 14:02

Gledatelji su svoje dojmove o nastupu pokazali dugim aplauzom, uzvicima oduševljenja te fotografiranjem

Stojeće ovacije, gromoglasan pljesak i apsolutno oduševljenje publike - sve je to prekjučer zaslužio nastup Ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog. Dvodijelni profesionalni folklorni nastup dobili su na poklon pretplatnici u povodu 60. rođendana Večernjeg lista. Čak 1800 ljudi imalo je priliku uživati u izvedbi pedesetero pjevača i plesača koji su narodni duh i tradiciju publici prenijeli na najljepši mogući način.

Ruke i noge kao glazbala

– Suprug i ja općenito pratimo i volimo predstave, tako da nismo sumnjali da će i biti divno ovo pogledati – kazala je dugogodišnja pretplatnica.

Nestrpljenje i uzbuđenje osjetilo se u zraku, a veseli žamor publike koja silno iščekuje ulazak u dvoranu, to samo potvrđuje. Od školaraca do umirovljenika, svi su pomno gledali i slušali glazbala i ritmove umjetnika na sceni. Osim gudačkih i trzalačkih, kao instrumenti poslužile su im ruke, prsa i kožne čizme. Njima su dočarali život i običaje Hrvata koji žive u Austriji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Češkoj, Italiji, Kosovu, Mađarskoj, Rumunjskoj i Vojvodini. U tom ritmu publika je pjevušila i lupkala nogama i rukama. Upotreba mobitela nije bila dozvoljena, ali dvorana nije mogla odoljeti da ne zabilježi svestrani rertoar na pozornici. Uistinu, emocija, oduševljenja, popratnih zvižduka i aplauza nije nedostajalo. „Svekra slušat’ kako tako, al svekrvu nikako“- bili su stihovi pjesme koji su izmamili posebnu reakciju publke.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Prava ljepota zaista dolazi u svim oblicima i bojama, tako su njihove više od sto godina stare nošnje bile raznih oblika u zlatnim, crvenim, bijelim, cvjetnim uzorcima i s neizostavnom čipkom. – Ovamo sam došao na nagovor svoje žene, ali sada moram priznati da se zbog ovoga isplati biti pretplatnik Večernjaka. Nema riječi, osim bravo – kazao je pretplatnik Marko nakon predstave, a sudeći po uzvicima iz publike, dojmovi ostalih bili su, manje-više, kao i njegovi.

Zvuci iz zavičaja

– Bilo mi je drago čuti zvukove iz svojih krajeva nakon dugo vremena – rekao je umirovljeni pretplatnik, a njegova supruga se nadovezala riječima da su zamalo ostali bez ulaznica te da bi joj bilo žao da je propustila ovaj spektakl.

Ovaj umjetnički nivo drže još od 1949. godine, a svoju autentičnost potvrđuju svakom novom izvedbom. Pod dojmom su prekjučer ostavili i Večernjakovce, a iz dvorane se izlazilo s osmijehom na licu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije