Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kako do idealnog drvca

Za lijepi Božić 200.000 jela na 53 lokacija diljem grada

22.12.2015., Zagreb - Prodaja bozicnih jelki i borova kod  na platou Mamutice. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/4
23.12.2015.
u 08:00

Borova, smreka, jela toliko je da svačiji ukus može biti zadovoljen. Na cijenu utječe i je li drvce uvezeno ili je domaće, a čak se i dostavljaju

Gust, pravilnog oblika s ravnim vrhom, zdravih i čvrstih iglica koje ne opadaju.

Sve to mora imati idealan bor, jela ili smreka.

Nije ni čudo da ih je na zagrebačkom tržištu više od 200.000 kako bi zadovoljili svačiji ukus. Među njima je čak i onaj od četiri metra pa tko ima dovoljno kuglica i lampica da ga ukrasi, može se baciti u akciju. Građani mogu birati svoje idealno drvce na 53 lokacije u svakoj od 17 gradskih četvrti. Cijene? Ne ovise toliko o kvartu, već je za ugrabiti dobru priliku važno biti u pravo vrijeme na pravome mjestu!

Ako ima tko jeftinije...

– Cijena ovisi o veličini, vrsti, je li u tegli ili nije... Varira od jednog prodajnog mjesta do drugog. Na cijenu može utjecati i to je li bor uvozan ili domaći te kada je odrezan. Drvo ne bi smjelo biti starije od dva tjedna – kaže Nikola Crnković, koji svoje borove sa Žumberka prodaje na tri lokacije – u Lučkom, Remetincu i na Srednjacima. Prodavači idu toliko daleko da omogućuju i dostavu, a prodaju i stalke na kojima borove izlažu.

– Garantiram da imam najjeftnije borove u gradu! Ako nađete negdje niže cijene, javite mi! – kaže Damir Miholić, koji isključivo rezane borove prodaje uz prugu u Svetoj Klari. Sve srebrne smreke do tri metra koštaju 150 kuna, a obične, također bez obzira na veličinu, 70 kuna. Najviše se prodaju one veličine do 1,8 metara. Pravi mali rasadnik stoji i na OPG-u Ivan Pribanić na Sisačkoj cesti, u blizini skretanja za Botinec. Ondje vlasnik prodaje smreke i omorike, rezane i s korijenom. No na zemljištu drvca stoje u zemlji. Onaj tko ih želi kupiti, morat će se prošetati među njima i pokazati ono koje mu se sviđa. A vlasnik će, po želji, drvce ili izvaditi ili odrezati.

– Cijene su 40 do 140 kuna za rezani bor, visine do 2 metra, a 75 do 150 kuna koštaju oni s korijenom – kaže Ivan Pribanić. Gužva je i pored Mamutice, gdje je Igor Crnković donio 150 borova, od kojih je polovicu već prodao.

– Ljudi dođu samo po grane, njih darujemo. Kupci uglavnom nešto ostave za kavu – kaže Crnković. U vrtnim centrima Zrinjevca, pak, prodaju isključivo drvca s korijenom.

– Prodamo ih po sezoni oko tisuću. Poslije blagdana drvca i sadimo po pozivu. Ona se ne smiju samoinicijativno saditi na javnu zelenu površinu – rekao je voditelj Zrinjevca Igor Toljan.

Ukrasi se mogu i skuhati

Da bi prošli što jeftinije, mnogi i sami izrađuju ukrase. U kućnoj radinosti Valentina Kranjec ukrase – kuha. Recept za smjesu ipak ne želi otkriti.

– Pronašla sam ga na internetu, ali kad bude gotova, smjesa izgleda kao tijesto za modeliranje. Razvaljam ga i u njega utisnem čipku, što daje poseban efekt svakom ukrasu – kaže. Da se vlastite kreativnosti ne treba plašiti poručuje i akademska slikarica Ivana Ognjanovac, voditeljica radionica izrade novog od starog.

– Treba samo uzeti iglu u ruke, malo tkanine i ukrasnog materijala te pustiti mašti na volju – kaže I. Ognjanovac.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
than
03:11 24.12.2015.

Znaci prodavaci borova su sve samo ne ekoloski osvjesteni. Ispadne jeftinije kupiti bor koji je lagano odrezan, nego onaj sa korijenom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije