Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velika količina oborina

Vodostaj Save u Zagrebu naglo porastao, iz Hrvatskih voda otkrivaju ima li opasnosti o poplava

Zagreb: Visoki vodostaj rijeke Save
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/11
28.10.2023.
u 14:58

Vrh vodnog vala Save prolazi kroz Zagreb, nedostaje dvadesetak centimetara za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava za područje Grada Zagreba.

Rijeka Sava od sinoć Zagrebom teče u nešto većem obujmu. Zbog obilnih padalila u gornjem toku na snazi su pripremne mjere obrane od poplava. Naime, vodostaj je u prethodna 24 sata narastao za čak tri i pol metra. Nova kiša prognozira se i u sljedećim danima. Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava u Hrvatskim vodama za podnevni Dnevnik HRT-a pojasnio je kako opasnosti od poplave u ovom dijelu toka nema.

Rekao je kako vrh vodnog vala Save prolazi kroz Zagreb, a da nedostaje dvadesetak centimetara za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava za područje Grada Zagreba.

– Vodostaji su metar niže nego u kolovozu. Nema opasnosti od poplava za Zagreb niti za područja nizvodno do Zagreba. I u Karlovcu prolazi vrh vodnog vala rijeke Kupe, a nedostaje 3 metra do proglašavanja redovnih mjera. Bilo je nekih intervencija, a danas je situacija stabilna – pojasnio je u izjavi za HRT.

VIDEO

Poteškoća ni ovoga puta nema, no podsjetimo kako je jedna od najneobičnijih poplava Save bila prije otprilike tri mjeseca. Tada je, početkom kolovoza, umjesto rekordno niskog vodostaja, Sava zabilježila rekordno visoke vodostaje, toliko da se morao aktivirati i oteretni kanal prema Odranskom polju. Ovoga puta takvo što se ne očekuje.

– Imali smo nekih sitnih intervencija na gornjem toku rijeke Kupe, tijekom jučerašnjeg dana i tijekom noći. Većinom su to bilo uklanjanje naplavina i bilo je par prometnica gdje je bila izlivena voda. Danas se to već sve stabiliziralo. Nikakve, znači, ugraze za rijeku Kupu niti za rijeku Save nema u ovom trenutku – rekao je Novosel.

Problema ne bi trebalo biti niti s kišom jer sljedeća dva-tri dana ne bi trebalo biti većih količina oborina tako da će se vodostaji stabilizirati kako bi mogli prihvatiti nove količine padalina koje će biti u dosta manjoj mjeri nego ove jučerašnje, zaključio je Tomislav Novosel iz Glavnog centra za obranu od poplava.

VIDEO Stravičan prizor u Austriji: Apokaliptična poplava razara sve pred sobom

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije