Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jutarnji ritual

VIDEO Simpatična koza privukla pažnju posjetitlja Zoološkog

Slaven Branislav Babic /PIXSELL
06.02.2022.
u 09:00

Rasprostranjena je širom svijeta, a gospodarski je izuzetno korisna još od davnina.

I dok se nedjeljom ujutro većinom budimo nešto kasnije i "dolazimo sebi" uz šalicu kave ili čaja, svoje jutarnje rituale imaju i stanari zagrebačkog Zoološkog vrta. Tako je jedna koza, nemareći za posjetitelje, započela svoj jutarnji ritual.

Tek nakon čišćenja bila je spremna za nastavak svojih dnevnih aktivnosti. Inače, koza je nakon pasa i otprilike istovremeno s ovcama postala gospodarski korištena domaća životinja. Zajedno s ovcama dio su roda koza unutar porodice šupljorožaca.

Domaća koza vodi porijeklo od divljih koza. Domesticiranje se odvijalo vjerojatno još tijekom 11. stoljeća pr. Kr. na području Bliskog istoka, po svoj prilici južnog Levanta ili Zagrosa. Obično se pretpostavlja, da domesticiranje vrlo brzo dovode do morfoloških promjena na skeletu takvih životinja kao što je promjena na rogovima, i njihova manja veličina. Arheološki nalazi istražuju se radi utvrđivanja spola i starosti životinja kako bi se razdvojili nalazi domesticiranih od ulovljenih pripadnika populacija.

Rasprostranjena je širom svijeta, a gospodarski je izuzetno korisna još od davnina.

Ključne riječi

Komentara 2

GO
Gost917268007
08:13 07.02.2022.

Na snimci se ne radi o simpatičnoj kozi, rasprostranjenoj diljem svijeta nego iznimno ugroženoj vrsti antilope -SABLJOROGI ORIKS (Oryx dammah). Radi se o vrsti koja je prirodno bila rasprostranjena u Africi, no zbog pretjeranog izlova i gubitka prirdonog staništa IZUMRLA JE U PRIRODI. Danas se pokušava osigurati opstanak ove vrste uzgojnim programima koji se provode u Zoo vrtovima te se kroz programe reintrodukcije jedinke ove vrste vraćaju u prirodu kako bi se obnovila njihova brojnost u divljini.

Avatar cuki2020
cuki2020
10:28 07.02.2022.

Na stranici ZOO Zagreb imate pod sisavci Sabljorogok Orixa - kardinalna greška

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije