Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZABRANJEN PRILAZ

FOTO, VIDEO S Mimare padaju komadi i krhotine cigle i kamena, postavljeni znakovi upozorenja

Foto: Mia Mitrović
1/4
24.08.2021.
u 10:51

Zgrada Muzeja oblijepljena je zaštitnom trakom jer s pročelja i vanjskih zidova pada žbuka zbog oštećenja u potresu

Oko zagrebačkog Muzeja Mimara, bisera neorenesansne arhitekture, postavljena je zaštitna traka koja prolaznicima brani da joj se odviše približe i uživaju u njenoj ljepoti. ''Zabranjen pristup'', piše na traci.

– Postavili su traku prošli tjedan jer sa zgrade otpada žbuka i cigle zbog oštećenja koja su nastala u potresu – objasnili su nam mladi skateboarderi koji se pred Mimarom okupljaju već desetljećima. Savjetovali su nam da se uvjerimo sami jer se na tlu pokraj lijevog vanjskog zida nalaze ostaci otpalih cigli i fasade

Foto: Mia Mitrović

Osim na lijevom bočnom zidu, oštećenja su vidljiva i na frizu korintskih stupova koji krase pročelje Mimare. Lišće akanta u frizu stupa na mnogim mjestima je otpalo, a krhotine mogu ugroziti one koji borave pred zgradom, stoga su svuda uokolo zaštitne trake.

Foto: Mia Mitrović

Srećom, na stražnjoj strani zgrade nismo uočili oštećenja, a nema ih ni na dvije bočne zgrade, one Osnovne škole Izidora Kršnjavoga i V. Gimnazije koje su nedavno obnovljene kako bi školarci mogli pohađati nastavu. 

Foto: Mia Mitrović

Muzej Mimara obnovu čeka od 22. ožujka 2020. kada je razoran potres devastirao muzej i oštetio dio umjetničke zbirke. Kada će obnova početi, to nitko sa sigurnošću ne zna pa neorenesansna zagrebačka ljepotica zjapi prazna i čeka posjetitelje te neke bolje dane. 

Ključne riječi

Komentara 3

DA
DarthVader
13:23 24.08.2021.

Sramota za grad, sramota za drzavu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije