Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
velike najave

FOTO Ovako će izgledati bazen u Zagrebu koji se čeka desetljećima, poznato kad počinju radovi

Foto: Studio Ante Murales
1/11
Autori: Dario Topić, Hina
10.01.2024.
u 15:11

Podsjetimo, Večernji list pratio je ovu priču i obećanja desetljećima, a prvi smo u listopadu objavili izgled i detalje oko budućeg bazena u Španskom. Pogledajte kako će izgledati i što će sve nuditi svojim posjetiteljima.

Grad Zagreb objavio je u srijedu natječaj za odabir izvođača radova za izgradnju bazena u Španskom. Vrijednost radova procijenjena je na 18 milijuna eura bez PDV-a, a gradnja bi trebala početi na proljeće, priopćili su iz gradske uprave. "Ovo je jedan od naših najavljenih velikih strateških projekata čija izgradnja kreće ove godine", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dodavši da to neće biti samo sportski bazen, već i rekreacijski i društveni centar.

U priopćenju se ističe da se početak radova očekuje na proljeće, a rok za izgradnju i opremanje objekta je 18 mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Procijenjena vrijednost radova i opremanja iznosi oko 18 milijuna eura, bez PDV-a, dodaju.

Osim bazena Špansko, iz Grada Zagreba poručuju da rade na realizaciji još sportskih strateških projekata poput rekonstrukcije stadiona u Kranjčevićevoj ulici te obnove Doma sportova. Rok za dostavu ponuda na natječaj za izvođača radova za bazen Špansko jest 13. veljače, ističu iz Grada. 

Foto: Grad Zagreb

Podsjetimo, Večernji list pratio je ovu priču i obećanja desetljećima, a prvi smo u listopadu objavili izgled i detalje oko budućeg bazena u Španskom. Riječ je o ideji projektnog studija Ante Murales autora Ante Nikše Bilića, Sunčice Mastelić-Ivić i Marka Gusića. A prema njoj, plan je na predviđenoj parceli oživjeti ideju kupališta iz 19. stoljeća, no na moderniji način, unutar zatvorenog i staklenog, osvijetljenog prostora u koji će se ugraditi i vrtovi postavljeni uz vanjski rub zgrade.

Izvana, pogled sa Zagrebačke avenije plijenit će veliki billboard koji će, osim za informacije, služiti i kao stubište do vodenog tobogana koji je u nacrtima. Na istočnoj se strani planira pristupni pješački trg s plitkim bazenom, u maniri pedesetih godina, s potezom klupa i jarbola za zastave uz dvostruki drvored za privatnost, ali i manju buku od okolnih prometnica.

Foto: Studio Ante Murales

"Tu vodenu plohu zimi bi bilo moguće koristiti za kvartovsko klizanje, a cijeli trg za prigodne adventske svečanosti. Ovaj prostor je također pogodan za primjerenu likovnu intervenciju", objašnjava se u idejnom rješenju, u kojemu se ističe i kako je cilj stvoriti novo središte naselja.

Posjetitelji će od ulaza preko foajea liftom ili stubištem stići do gledališta s 250 do 300 mjesta te do prostora ugostiteljskog objekta, ali i saune. Osim plivališnih sadržaja, kompleks uključuje i gimnastičku te dvoranu za fitness kojoj će se pristupati iz glavnog atrija. Njega će pak, planira se, krasiti staklenici dubine jedan metar koji će, osim za zaklanjanje pogleda, poslužiti i za uzgoj aromatičnih vrsta bilja za tretmane u kupalištu jer je, uz dva glavna bazena, tim arhitekata zamislio i niz manjih kupališta poput jacuzzija, gejzira, blatnih, vatrenih i zvučnih kupki, tropskog slapa, tretmana vrućim kamenjem...

GALERIJA:

1/10

 

Komentara 18

Avatar kenj@c
kenj@c
16:26 10.01.2024.

Hahaha. Jučer vozim kroz Gajnice i vidim onaj podvožnjak koji je najavio, zapravo ne vidim. Ne vidim ni da je išta počelo u vezi toga, sve isto. Pusta obećanja

OL
olujasviholuja2
17:28 10.01.2024.

Reče TT, "strateški projekt" ,🤣ako je jedan bazen od 18 mil. strateški projekt za Zagreb ,onda je Zagreb rangu nekog hrvatskog sela

MI
mikimouse12
17:34 10.01.2024.

Tomek daj ti malo posalji redare tamo kod Trga Ivana Mazuranica i nek kazne one ljude sto dukele vec desetljecima pustaju na livadu iza doma zdravlja. Ipak si ti Zelena koalicija pa daj brini da mi kvart bude cist, aa ne da dukele seru dok ih vlasnici samo gledaju iz daljine i ne beru govna iza njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije