Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pressica zagrebačke uprave

Tomašević o nepokošenoj travi i komarcima: Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava

Foto: Dario Topić
1/2
22.08.2023.
u 11:47

Uz provedbu projekta energetske obnove, ukupne vrijednosti 1.989.489,81 eura, na višenamjenskoj sportskoj dvorani u tijeku su i dodatni radovi na uređenju objekta

Za zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića godišnji je završio jer ponovno se vraćaju konferencije za medije koje gradska uprava redovno održava utorkom. Podsjetimo, pressice se nisu održavale nekoliko tjedana, a na današnjoj su glavna tema bili komarci i kupovanje rabljenih tramvaja.

Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet obišli su energetski obnovljenu Školsku sportsku dvoranu Peščenica u Ulici grada Gospića 1. Uz provedbu projekta energetske obnove, ukupne vrijednosti 1.989.489,81 eura, od čega su 664.337,08 eura bespovratna sredstva Europske unije, na višenamjenskoj sportskoj dvorani u tijeku su i dodatni radovi na uređenju objekta, a sve u svrhu daljnjeg unapređenja sportske infrastrukture Zagreba. 


>>VEZANI ČLANCI: 


>>TIJEK KONFERENCIJE:

Tomašević je objavio kako su ispred dvorane bili još u kampanji i tada je izgledala katastrofalno. Koriste ju dvije škole i nekoliko sportskih klubova pa je u istu trebalo uložiti. Projekt energetske obnove proveden je kroz europske fondove; dobiveno je nešto manje od 700 tisuća eura, a ukupna vrijednost projekta iznosila je dva milijuna eura. 

- Ugrađen je novi sustav grijanja i hlađenja, postavljeni su solarni paneli i novi semafor. Projekti energetske obnove idu dalje. Ide i nova štedljiva LED rasvjeta, nove teleskopske tribine. Dvorana bi trebala biti u funkciji početkom listopada - najavio je Tomašević.

U Ustanovi Upravljanje sportskim objektima, koja je u potpunom vlasništvu Grada, dodaje Tomašević, bilo je puno ulaganja. Sljedeće godine iz proračuna Grada dat će se 10 milijuna eura više za različite sportske dvorane, Jarun, Kranjčevićev stadion i slično kako bi se investiralo bolje u zagrebačku sportsku infrastrukturu. 

Foto: Dario Topić

Zamjenik Luka Korlaet izvijestio je kako je ostalo pet velikih zahtjevnih cjelovitih obnova škole, Tituša, Gornjogradska i Prva ekonomska, ŠPUD i zgrada na Šalati u kojoj se nalaze dvije škole te bi se s brojkom 175 kompletirala obnova obrazovnih ustanova u Zagrebu do početka iduće godine. Tituš će biti gotov u listopadu, Gornjogradska i Prva ekonomska sredinom iduće godine, a za preostale dvije radovi tek kreću. Paralelno ide i izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih zgrada. 

- Obnova od posljedica nevremena u srpnju, a pričamo o 130 objekata koji su stradali, u smislu škola i vrtića, a posebno jako škola u Brestju, Sesvetskoj Sopnici, Augusta Harambašića, gimnazija u Sesvetama. Sve četiri će biti spremne za početak nove školske godine. Ozbiljno su oštećene i to će trajati do početka godine. Ostalih 126 je sanirano - objavio je Korlaet. Dolenec je dodala kako se gradilišta trenutno nalaze kod OŠ "Ante Kovačić", OŠ Bukovac, OŠ Brezovica, a Ministarstvo je raspisalo natječaj za europska sredstva za prelazak na jednosmjensku nastavu. 


>>VEZANI ČLANCI:


- Mi smo ovo ljeto radili na tim prijavama, a za tjedan dana ćemo o tome detaljnije izvijestiti. Sada možemo reći da smo to započeli za OŠ Jakuševec i slijedi prijava na europsko financiranje. Svi projekti Grada se dorađuju prema zahtjevima Ministarstva i to je novi investicijski zamah, potencijalno veći od investicija u vrtiće - rekla je Dolenec. 

Uz 12 projekata za obnovu i izgradnju vrtića, ljetos je prijavljeno njih još 10. Tri vrtića moraju biti vrlo brzo gotova, a to su onaj u Odranskom Obrežu, Sesvetskoj Selnici i Ivanjoj Reki, rekla je Dolenec. Najavljeno je da će biti gotovo u rujnu ili listopadu. Za četiri nova vrtića izvedene su građevinske dozvole. 

Tomašević je pak najavio i kupovinu rabljenih tramvaja, dok ne dođe 20 novih, a sprema se natječaj i za još 20 novih. 

- Rabljeni niskopodni tramvaji dolaze iz Augsburga i kompatibilni su s tramvajskom infrastrukturom ZET-a u Zagrebu. Kupujemo njih 11, vrijednosti 2 milijuna i 700 tisuća eura. Prosječna starost im je 15 do 20 godina što je puno manje od prosječne starosti tramvaja u nas. Oni su i potpuno obnovljeni. Za usporedbu, jedan novi tramvaj košta 2 milijuna eura- najavio je Tomašević.  Novinari su priupitali i o uklanjanju posljedica nevremena iz dvorišta škola i s dječjih igrališta. Tomašević je rekao kako je upućen dopis ravnateljima da se jave ako je potrebno angažirati privatnike ili Zrinjevac za održavanje, a javile su se tek četiri škole, ali to, dodaje, nije stvarno stanje.  


>>VEZANI ČLANCI: 


- Preko 800 igrališta je u gradu, a posljedice nevremena raščišćene su na više od 700. Zagreb je pogodila najjača oluja u povijesti grada. Brojka oštećenih stabala je deset tisuća. Prioritet je bilo bazično raščišćavanje da grad može normalno funkcionirati. Samu u GSKG-u imali smo preko 500 prijava štete na zgradama. Najavio sam ranije kako će se tek tijekom rujna sve riješiti uz angažman kooperanata koji pomažu Zrinjevcu. Od 17 gradskih četvrti u njih sedam su posljedice nevremena sanirane. Ta sanacija je izbacila iz ritma košnju. Svatko tko ima doma dvorište zna koliko ludo raste trava - rekao je Tomašević pa dodao da je Zagreb od svibnja imao tropsku klimu. Dok su grane na zelenim površinama ne možemo kositi, kazao je. 

Tomašević je potvrdio da je Holdingovo poduzeće na izmaku snaga. Napadaju i gradonačelnika Budimpešte i Sarajeva zbog nekošenja, ali ti gradovi nisu imali najjaču oluju u povijesti, dodaje Tomašević, a zapošljavamo dodatne ljude, operativne radnike. Tomašević je komentirao i situaciju s komarcima. 

- Do sad smo imali manje žalbi nego prošlo i pretprošlo ljeto. Redovni programni suzbijanja idu jače nego prethodnih godina. Ključno je da građani to prijavljuju, kao što smo imali na Jarunu i tamo ide ciljano suzbijanje jer se mogu naći legla za koja nismo prethodno znali - govori Tomašević. Kada je riječ o odvajanju otpada, Tomašević je kazao kako se bilježi više odvojenog otpada, a pravi rezultati vidjet će se u izvješću Ministarstva za ovu godinu, prvu u kojoj se u potpunosti primjenjuje novi model gospodarenja otpadom. 

Komentara 52

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
11:03 22.08.2023.

On je na godišnjem već tri godine. Plaćenom.

LL
lijepa_li si
10:57 22.08.2023.

ako bog da i naprave plan za uklanjanje drveća i granja iz srpanjske uluje očekuje se uklanjanje istih do božića! i nek netko kaže da niš ne delaju!

FS
Frajle.SI
11:29 22.08.2023.

Ja nisam bio na godišnjem jer sam imao obveza na poslu. On iako mu se grad raspada, iako je odgovoran za stotine tisuća ljudi lagano ide na godišnji kad mu paše a ne kad riješi probleme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije