Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pljušte kritike

Zagrebački HSLS: 'Što se više čeka s gradnjom sortirnice i kompostane? Na dnu smo liste gospodarenja otpadom'

Zagreb: Prenatrpani kontejneri za plastični i papirnati otpad u novozagrebačkim kvartovima
Zeljko Hladika/PIXSELL
21.08.2023.
u 17:29

Uzrok ovako lošeg rezultata leži u iskazanom neznanju u vođenju velikih sustava komunalnih djelatnosti, zbog čega Čistoća već dvije godine ne može uspostaviti kontinuiran i redovit odvoz odvojenog otpada, kao i nepotpuno i manjkavo shvaćanje plana gospodarenja otpadom, poručuju

Zahvaljujući površnom i nepotpunom shvaćanju gospodarenja otpadom, u Zagrebu bilježimo pad udjela odvojenog otpada s 36 na 28 posto, poručili su na konferenciji za novinare predstavnici zagrebačkog HSLS-a.

– Uzrok ovako lošeg rezultata leži u iskazanom neznanju u vođenju velikih sustava komunalnih djelatnosti, zbog čega Čistoća već dvije godine ne može uspostaviti kontinuiran i redovit odvoz odvojenog otpada, kao i nepotpuno i manjkavo shvaćanje plana gospodarenja otpadom – kazao je predsjednik ogranka stranke Darko Klasić te dodao da u protekle dvije godine nije počela gradnja sortirnice, kompostane i centra za gospodarenje otpadom iako je projekt odavno napravljen i dozvole ishođene.

Dok se to ne riješi, komentirao je on, metropola će i dalje biti na dnu liste uspješnog gospodarenja otpadom, bez obzira na plave i ostale vrećice i svakodnevni trud Zagrepčana u razvrstavanju. Njegov zamjenik Alen Lochert kazao je pak da je neistinita izjava gradonačelnika Tomislava Tomaševića prema kojoj je količina miješanog komunalnog otpada smanjena za trećinu u odnosu na rezultate prije uvođenja novog modela gospodarenja otpadom.


>>VEZANI ČLANCI: 


– To demantiraju službena izvješća Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prema kojima je 2020. skupljeno 172 tisuće tona miješanog komunalnog otpada, u 2021. godini 173 tisuće, a lani je ta brojka iznosila 167 tisuća tona, što je tek četiri posto manje – dodao je Lochert. Smanjena količina miješanog komunalnog otpada posljedica je smanjenja broja stanovnika, miješanja komunalnog otpada s reciklabilnim i dijelom odlaganja na divlja odlagališta, a ne rezultat povećanog odvajanja, istaknuo je pak HSLS–ov skupštinar Kristijan Jelić.

– S obzirom na to da je riječ o službenim podacima Ministarstva, tražimo od gradonačelnika da nam objasni na temelju kojih podataka tvrdi da je količina miješanog komunalnog otpada smanjena za trećinu. Apeliramo na Zagrepčane da se suzdrže od nelegalnog odlaganja na javnim površinama što je, nažalost, u zadnje vrijeme sve učestalija pojava – zaključio je Jelić. 

Komentara 4

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
22:01 21.08.2023.

Ništa se ne čeka i ništa dobroga nećemo dočekati: sekta na vlasti u Zagrebu jednostavno se sastoji od nesposobnjakovića. Izvrsni su u sisanju sredstava iz državne blagajne te u trošenju tuđeg novca. I ni u čemu drugome. Nikad oni neće napraviti ništa korisno, jer niti znaju niti ih to interesira. Farbanje klupica i trnjanski kresovi, tu su oni doma i tako će i nastaviti.

LL
lijepa_li si
10:04 22.08.2023.

kad se pokupi granje i drveće od oluje iz srpnja, kad se pokosi trava...ove godine ne stignu ni razmišljat o kompostani!

CH
chemica
23:22 21.08.2023.

Još uvijek čekamo reakciju zagrebačkog HSLS-a na suludu Bandićevu ideju s odvozom zagrebačkog biootpada u Novsku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije