Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradska skupština

Drama oko vrtića, otpada, dotrajalih cijevi: 'Vi ste prepoznati manipulator'

U tijeku je 23. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
23.05.2023.
u 08:36

Sutra će nastati novi nered nepoznatih razmjera vezan uz upise u dječje vrtiće. Vlast ne može ni približno procijeniti koliko će djece ostati bez svog mjesta u vrtiću, ustvrdio je skupštinar Trpimir Goluža

Gradski skupštinari zasjedaju 23. put u ovom mandatu, a ovoga puta na dnevnom redu, između ostalog našao se i prijedlog nezavisnog Ivice Lovrića za poduzimanje akcije u Kliničkoj bolnici Sveti duh. 

-Već duže vrijeme zaposlenici KB Sveti Duh upozoravaju nadležne i javnost o brojnim nezakonitostima i nepravilnostima koje su proizašle radom ravnateljice. Isto je utvrdio i Gradski kontrolni ured, no izvješće o obavljenom nadzoru i utvrđenom stanju još nije vidjelo svjetlo dana. Nakon dva tragična slučaja, u kojima su zbog nebrige i nemara nepovratno izgubljena dva života, javnost je u potpunosti spozna- napisao je Lovrić u svom objašnjenju predlaganje ove točke na dnevni red. 

Klub gradskih zastupnika SDP-a uputio je pak na sjednicu Skupštine prijedlog o postavljanju trajnog obilježja posvećenog osobama preminulim od posljedica bolesti COVID-19. U njemu SDP-ovci od gradske vlasti traže da se u roku 90 dana očituje o tome postoji li mogućnost postavljanja spomen-ploče ili drugog obilježja.

>> TIJEK SJEDNICE MOŽETE PRATITI OVDJE:

09:30 AKTUALNI SAT 

Prema novom poslovniku, redoslijed postavljanja pitanja određuje se ždrijebom. Ukupno 11 skupštinara postavilo je pitanje. 

1. Svi znamo kako je nestao skate pool, jedino skejtersko okupljalište u Zagrebu. Ne može se više koristiti ni prostor ispred MSU i Mimare. Kada će Zagreb dobiti pravi betonski skate park? (Marta Kiš, Zagreb je naš!)

Dogradonačelnik Luka Korlaet ustvrdio je kako je Vijeće gradske četvrti Stenjevec osiguralo sredstva u planu komunalnih aktivnosti za 2023. za izgradnju tog skate parka. Radi se o lokaciji u ulici Miroslava Ilića, a projekt stoji 136.000 eura s PDV-om i na temelju toga pristupilo se javnoj nabavi. 

-Proveden je postupak male vrijednosti i ponude su otvorene 10. svibnja putem elektroničkog oglasnika. Za koji dan ćemo znati rezultate provjere valjanosti ponude. Daljnje radnje će poduzeti Ured za financije i javnu nabavu. Treba samo još dobiti izvođača- rekao je Korlaet. 

2. Ravnateljica može biti razriješena prije isteka vremena, prema pravovaljanom zakonu. Hoćete li tražiti od profesora Darka Kaštelana, vašeg intimusa, razrješenje ravnateljice KB-a Sveti duh?  (Mislav Herman, HDZ)

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako se u javnom prostoru plasira teza da je ravnateljica članica stranke Možemo!.

-Za razliku od vas u gradskom HDZ-u, mi ne kadroviramo stranački. Niti ja niti moji zamjenici nismo poznavali ravnateljicu do javnog natječaja. Što se tiče Kaštelana, njega sam vidio jednom ili dvaput u životu nakon što je imenovan u upravno vijeće. Vi stranački kadrovirate pa mislite da tako rade i drugi. To je možda uobičajeno za vas, ali nije za nas- rekao je Tomašević.

Dodao je i kako su članovi upravnog vijeća bolnice prošli petak imali sjednicu gdje je ravnateljica podnijela sve informacije vezano uz problem na patologiji i sve što je poduzele da se to riješi. Na to, dodao je Tomašević, nije bilo nikakvih komentara od strane drugih članova vijeća. 

Na to mu je Herman dobacio kako je Možemo! jedna aktivistička polu tajna organizacija.Tomašević je odgovorio kako je prvi put otkad je bolnice njome upravlja žena te da je prvi put u njenoj povijesti omogućen pobačaj na zahtjev do desetog tjedna trudnoće. 

3. Grad se s Holdingom prijavio na natječaj za projekt solarizacije koji bi bio ostvaren i na krovovima nekih javnih ustanova. U kojoj je fazi izgradnja tih elektrana i solarizacije javnih ustanova? (Marija Brajdić Vuković, Zagreb je naš!)

Korlaet je rekao kako su ugovori za osam zgrada na kojima se planira izgradnja elektrana potpisani i kako se isporuka za iste očekuje krajem kolovoza. 

-Kroz instalaciju elektrana zadovoljit će se 20 posto potreba za električnom energijom tih zgrada. Osim toga ima projekt za još 14 zgrada u vlasništvu Grada za koje postoje idejna rješenja. Riječ je o elektranama snage 1,5 megavata, a ukupna vrijednost ulaganja je 1,7 milijuna eura- dometnuo je dogradonačelnik. 

4. Polaznici Umjetničke plesne škola Silvije Hercigonja trenutno su zbog potresa iseljeni na drugu lokaciju i to je do sada funkcioniralo dobro. Počelo je rušenje zgrade u Zagorskoj koja se do sada obnavljala. Polaznicima nije jasno kako je došlo do rušenja te u kojoj fazi je sada obnova? (Marija Krnić, Zagreb je naš!)

Zgrada škole bila je toliko oštećena da se nije mogla obnoviti i odlučeno je preglednom konstrukcije da ju treba ukloniti. U tijeku su radovi demontaže, a u subotu će početi rušenje. Uklanjanje je prijavljeno na Fond solidarnosti. Do 30. lipnja želimo povući ta sredstva. S obzirom na dotrajalost i neadekvatnost, odlučeno je da se sruši stara i izgradi nova zgrada. Imamo projekt, u tijeku je ishođenje građevinske dozvole, izvijestio je Korlaet. 

5. Sutra će nastati novi nered nepoznatih razmjera vezan uz upise u dječje vrtiće. Vlast ne može ni približno procijeniti koliko će djece ostati bez svog mjesta u vrtiću. Mi predlažemo odluku o novčanoj potpori za roditelje čija djeca neće biti upisana u dječje vrtiće, a zapravo su iskazali želju da ih upišu. Taj iznos bio bi jednak minimalnoj subvenciji koju Grad daje za upis. (Trpimir Goluža, nestranački)

-Za dotrajale cijevi koje se nisu popravljale smo mi krivi, za kaos s obnovom isto tako. Kaos s otpadom ste vi priželjkivali. Možete sanjati kaos i okrivljavati nas za stvari za koje nismo odgovorni, ali laž će uvijek biti laž- rekao je Tomašević. 

Na to ga je Goluža zamolio da ne manipulira. 

-Vi ste jedan prepoznati manipulator, a da nisam ovako pristojan rekao bih Vam da ste lažljivac- ustvrdio je Goluža. 

Dogradonačelnica Danijela Dolenec rekla je da su kao vlast naslijedili problem nedovoljnih kapaciteta u vrtićima. 

-Do jučer je bilo šest vrtića u izgradnji sada ih je pet jer je jedan završen. Ukupno 12 ima ugovorena sredstva i velik dio od njih krenut će u izgradnju već ove godine. Sve jedinice lokalne samouprave očekuje nova situacija ove godine jer je novi Zakon o predškolskom odgoju odredio da prednost nad svim kriterijima imaju djeca starija od četiri godine- rekla je Dolenec. 

6. Na zadnjoj sjednici Skupštine imali smo prijedlog zaključka prema kojem bi gradonačelnik svaka tri mjeseca skupštinare obavijestio o vrsti i količini prikupljenog otpada svih vrsta. Međutim, većina to nije usvojila. Bilo bi interesantno čuti koliko je otpada po vrstama prikupljeno ove godine i da se to usporedi s 2022. godinom. (Ivica Lovrić, nestranački)

Tomašević je rekao da se nakon mjesec dana informirala cijela javnost o tome koliko se povećalo odvajanje svih vrsta otpada. 

-Statistika je zakonska kategorija, to je dužnost Čistoće na temelju čega Ministarstvo radi izvješće- rekao je Tomašević. 

Lovrić je pak dometnuo kako u podacima za listopad nedostaje ukupno prikupljeno tri i pol tisuće tona prikupljenog otpada u odnosnu na 2022.

-U tri mjeseca ste prikupili deset tisuća tona manje miješanog komunalnog otpada nego godinu dana ranije Gdje je to nestalo?- pitao je Lovrić. 

Na to mu se Tomašević zahvalio što ih promovira jer je, kako je zaključio, i intencija novog modela bila da se smanji količina miješanog komunalnog otpada te da Zagrepčani više odvajaju. 

7.  Urušavanje skele u Klaićevoj ponovno je uznemirilo građane. Nedavno se odronio dio fasade na zgradi u Ilici nedaleko Britanca. Što Grad poduzima po pitanju takvih situacija? (Nenad Predovan, Stranka rada i solidarnosti)

Gradonačelnik je odgovorio da je Grad sada postao veliko gradilište. Zbog toga je smanjena protočnost prometnica, ali da mu je drago što je počela obnova privatnih i javnih zgrada što donosi brojne izazove. 

-Što se tiče padanja fasade na pločnik, obnova privatnih zgrada nije u nadležnosti Grada. Međutim, sigurnost građana je na prvom mjestu pa tu ulažemo i dodatne naporne. JVP obilazi opasne krovove i zidove kako bi uklonili opasne elemente. Ponovno se ide u novi krug najfrekventnijih lokacija, prvenstveno u Donjem i Gornjem gradu- rekao je Tomašević. 

Dodao je i da je u suradnji s MO Cvjetni trg identificirano 50 lokacija koje treba provjeriti i one se trenutno provjeravaju. 

8. Postoji problem koji se javio skraćivanjem linija 5 i 7. Do Dubca sada voze samo 11 i 4, a građani se žale da to nije dovoljno jer linije ne voze toliko često. Što će se učiniti po tom pitanju? (Davorka Moslavac Forjan, SDP)

Direktor ZET-a Marko Bogdanović rekao je kako problem postoji, ali da je on postojao i 2018. jer okretište Dubec nije projektirano za tri linije tramvaja, već samo za dvije. Zbog toga je i vraćen sustav koji je funkcionirao do te godine. 

-Pratimo situaciju, brojimo putnike i frekvenciju polazaka. Matematička istina je da je sada na tom okretištu frekvencija polazaka četiri minute. Ne kažem da ona nije veća, zbog problema u gradu. Pojačali smo linije 5 i 11. Ovog časa je plan da do kraja ljeta vozimo na ovaj način i napravimo analizu. U rujnu ćemo onda odlučiti vraća li se stvar na staro- rekao je Bogdanović. 

9. U kojoj je fazi provedba urbanističkog plana u Podbrežju? (Mauro Sirotnjak, Nova ljevica)

Urbanistički plan je izuzetno važan za razvoj priuštivog stanovanja Grada, rekao je Korlaet. 

-Radi se o 11 zgrada, od kojih je 10 stambenih. U planu su predviđena i dva dječja vrtića, sportska dvorana, bazen i kulturni centar. Četiri zgrade su izgrađene, peta je u planu. Jedan do dva vrtića se projektira, uskoro će biti složena građevinska dozvola- rekao je Korlaet. 

10. Kako su tekle pripreme vezane uz Pravilnik upisa u vrtiće? Koji detalji su bitni i kakav je konkretan hodogram za upise? (Iva Ivšić, Zagreb je naš!)

Pročelnik Luka Juroš rekao je kako se upisi raspisuju 24. svibnja i traju do 5. lipnja. Objava rezultata bit će 20. lipnja, a nakon toga roditelji će imati dodatnih osam dana za prigovore, do 28. lipnja. 

-Razlika je ove godine to što Grad Zagreb ima jednake uvjete za sve vrtiće. U svakom vrtiću roditelji će znati koliko će dobiti bodova za svoju djecu. Rezultati upisa bit će transparentno objavljeni i koliko bodova je neko dijete dobilo u odnosu na drugo, s time da su rezultati u potpunosti anonimizirani- objasnio je Juroš. 

11. Je li vam neugodno oko procesa dodjele nagrade Grada u iznosu od 50.000 kuna ravnateljici Svetog duha Anamariji Šimundić? Je li to moralno? Zašto Vam smetaju zastave Hoda za život? (Mario Župan, HDZ)

Tomašević je rekao da je Hod za život u potpunoj suprotnosti s njegovim predizbornim programom. 

-Nemaju pravo postaviti svoje zastave na gradske jarbole, a sloboda prosvjeda i sloboda govora im nije onemogućena- rekao je Tomašević. 

Ravnateljica Šimundić krenula je rješavati probleme u KB-u, rekao je Tomašević. 

-To je bila jedina bolnica u Zagrebu u kojoj se pobačaj nije mogao obaviti i ona je taj problem riješila. Ona je podnijela povjerenstvu za sukob interesa to, može li uopće primiti 50.000 kuna kao ravnateljica i ako može dat će ih u humanitarne svrhe- rekao je Tomašević. 

9:20 POČELO JE ZASJEDANJE 

Na sjednicu je stiglo 25 skupštinski zastupnika. Jednoglasno je prihvaćen zapisnik s prethodnog, 22. zasjedanja. Usvojen je i dnevni red. 

Komentara 7

ZI
zinegoid
11:27 23.05.2023.

naivni mislili da se tifusari bore za narod protiv trule vlasti. kada ono tifusari se borili da oni budu vlast.....

JZ
Joža-Zg
11:30 23.05.2023.

Tomašević laže

Avatar southman
southman
10:01 23.05.2023.

Čuj nitko nije poznavao Šimundićku prije imenovanja🤣. A žena radila u sv. Duhu kao pročelnica laboratorijske dijagnostike više od 10 g. Pa nije došla iz Nepala na mjesto ravnateljice. Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije