Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sveta Nedelja

Uzeli su mi zemlju za rotor, a nisam primio nikakvu naknadu

Ivan Zlatko Kovač iz restorana Breza u Ul. dr. F. Tuđmana  (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.01.2011.
u 08:00

Gradnja ceste počela je i završila na mojoj privatnoj zemlji - kaže Ivan Zlatko Kovač

Mada se činilo da su ta “olovna” vremena iza nas, u Hrvatskoj je još uvijek moguće da država pojedincu uzme zemlju, a da vlasnik ne primi nikakvu naknadu. Upravo se to dogodilo i Ivanu Zlatku Kovaču iz Svete Nedelje.

Ispravni postupak

Njemu su 2007. godine oduzeta 472 hvata zemlje za potrebe proširenja prometnice i gradnje svetonedeljskog rotora, za što do dana današnjeg nije primio nikakvu odštetu. Prometnica je odavno sagrađena i u funkciji, sada je u vlasništvu Hrvatskih cesta, a Kovaču i njegovoj supruzi preostaje jedino da pravdu istjeruju na sudu.

- Zemlju smo kupili 1979. godine i sagradili kuću i restoran “Breza”. Radi se o velikoj parceli koju je sjekla Samoborska cesta, odnosno sadašnja Ulica dr. Franje Tuđmana - opisuje Kovač. Ostao je bez zemlje kad je krenula gradnja rotora, u čemu su tada sudjelovali Grad Sveta Nedelja i Županijske ceste.

- Gradnja ceste počela je i završila na mojoj privatnoj zemlji. Već na početku gradnje, odmah sam sve prijavio inspekciji, tražio poništenje građevne dozvole i dao nekoliko zahtjeva za obustavu gradnje dok se ne riješi vlasništvo. Međutim, gradnja je nastavljena. Možete misliti kako mi je bilo dok sam svakodnevno gledao tešku mehanizaciju kako na mojoj zemlji kopa i gradi - jada se Kovač.

U njegovom slučaju država nije napravila izvlaštenje nego su pokrenuli ispravni postupak.

- U rješenju Općinskog suda u Samoboru tvrdi se da su Županijske ceste zemlju stekle kupoprodajom što nije točno. I bez obzira na to što se o zemlji vodi spor uknjižba novog vlasnika prošla je u gruntovnici. Tako je 31. kolovoza 2009. godine zemlja još bila moja, a 24. rujna 2009. postala je vlasništvo Županijskih cesta, a potom Hrvatskih cesta. Supruga i ja smo upućeni na građansku parnicu za odštetu - opisuje Kovač. Jedno je vrijeme, kaže, pregovarao sa lokalnom vlasti u Svetoj Nedelji, koji su mu odštetu nudili samo za dio zemlje, na što nije pristao.

Strpljivi, ali dokad?

Kovač i njegova supruga podnijeli su prigovor gruntovnici ističući da se ovakvim postupanjem zadire u njihova vlasnička prava zaštićena Ustavom. Napominju također da su dugo bili strpljivi zbog obećanja odgovornih osoba da će im isplatiti poštenu naknadu.

Sutkinja samoborskog Općinskog suda pak upis novog vlasnika obrazložila je činjenicom da je kružni tok izgrađen, te da bi se protivilo općem interesu uklanjanje i jednog njenog dijela i vraćanje u privatni posjed.

- Stoga Kovačima stoji eventualno pravo od Cesta tražiti naknadu vrijednosti zemljišta koje je zahvaćeno izgradnjom ceste, a taj svoj zahtjev mogu ostvariti u redovnoj parnici - zaključila je sutkinja.

Ključne riječi

Komentara 5

OB
-obrisani-
09:29 15.01.2011.

Ivek, nič nebuš dobil. Vodil buš parnicu 15 godina, kao i mi kad nam je Čehok uzeo 10.000m2 zemlje koju je 1.936. g.kupio moj otac. Dobili smo rješenje,( donio tast Čehoka) da se više nežalimo , jer je grad Varaždin (Čehok) se ne slaže da nam se vrati ili nadoknadi. Sada je tamo Tehnobeton i ostali. Mi idemo na sud u Stasbur i tužimo državu Hrvatsku i Čehoka.

TA
Tajniagent
10:38 15.01.2011.

J... takvu pravdu!

VI
Vito
10:17 16.01.2011.

Ima GPS, ima papire gruntovnice i katastra i točno zna gdje je njegova zemlja. Uzet traktor i preorati cestu. Sutkinju pak tužiti za protuustavno suđenje i tražiti dokaz o vlasništvu njezine zemlje i pokretne te nepokretne imovine, jer je očitoto od korumpiranim ozračjem pa ne bi bilo ništa čudno da je i ona dobila novac za pljačku tih građana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije