Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'to nije zagreb'

Tomašević o napadačima na strane radnike: Nadam se da će te budale dobiti najstrože kazne za primjer

Zagreb: Predstavljanje preostalih 20 isporučenih niskopodnih autobusa ZET-a
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
21.03.2023.
u 11:40

- To me iznimno frustira i smeta. U ovom gradu nema mjesta za diskriminaciju, rasizam niti fizičko nasilje i drago mi je da su te budale uhićene kao što je uhićen i onaj počinitelj koji je vikao nacističke pozdrave i vrijeđao radnike. Grad Zagreb nije i nikad neće biti takav Grad i to treba suzbiti u korijenu. Očekujem da se oni najstrože kazne - bio je jasan Tomašević.

Dan uoči treće godišnjice zagrebačkog potresa gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije ispred Gimnazije Tituša Brezovačkog, Ulica Jurja Habdelića 1. U 11:30 sati, na istoj lokaciji, gradonačelnik Tomašević i zamjenici Dolenec i Korlaet su, skupa s potpredsjednikom Vlade i ministrom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Brankom Bačićem te ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom, obišli radove na obnovi gimnazije.

Nakon toga, u 12:00 sati gradonačelnik Tomašević i zamjenik Korlaet će zajedno s ministrom Bačićem obići lokaciju konstrukcijske obnove na višestambenoj zgradi na adresi Đorđićeva ulica 20.

Konferenciju gradonačelnika Tomaševića i zamjenika pratite uživo na portalu Večernjeg lista.


>> POGLEDAJTE SNIMKU:


>> TEKSTUALNI PRIJENOS:


O obnovi

Konferenciju je otvorio zamjenik gradonačelnik Luka Korlaet. Dogradonačelnik je kazao kako mu je drago da Zagreb postaje veliko gradilište.

- Obnavljaju se škole, ali i druge zgrade u kulturi, zdravstvu, mostovi, ceste, energetski vodovi i nevidljiva infrastruktura. Sve je to u procesu obnove - kazao je uvodno Korlaet.

Osvrnuo se potom i na obnovu školskih objekata spomenuvši škole koje su već obnovljene te kazavši kako škola ispred koje se nalazi, VIII. gimnazija, će biti spremna za početak nove školske godine.

- Više od dvije tisuće učenika vratilo se u svoje matične školske zgrade, neki od njih morali su putovati čak i u pet drugih školskih zgrada što je predstavljalo ogroman logistički problem. Projekcija povlačenja sredstava je 531 milijun kuna do kraja obračunskog razdoblja za konstruktivnu sanaciju i ojačanje obrazovnih ustanova - dodao je Korlaet.

Gimnazija Tituš Brezovački građena je u 17. stoljeću, istaknuo je Korlaet i dodao da je to jedan od izazova koji obnovu čini složenijom.

- U tom smislu smo morali stari projekt novelirati, raskinuti ugovor i naći nove izvođače - naglasio je.

Ostalo je još četiri škole koje je potrebno obnoviti. Sve osnovne škole bit će obnovljene i spremne za novu školsku godinu. Gradonačelnik Tomašević komentirao je je li zadovoljan obnovom.

27.09.2022., Zagreb - Svecano otvorenje rekonstruirane srednje Hotelijersko-turisticke skole na Trgu Luke Botica 1. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

- Zadovoljan sam s obnovom javnih zgrada, odnosno dijelom obnove za koju je odgovoran Grad Zagreb. Koliko znam, Grad je jedini uspio završiti cjelovitu obnovu. Zadovoljan sam i što će do kraja lipnja biti povučeno 180 milijuna eura iz Europskog fonda solidarnosti u odnosu na 2 milijuna eura koji su nas zatekli pri dolasku na vlast - kazao je Tomašević.

Komentirao je i suradnju s resornim ministarstvom te ju ocijenio uspješnom i produktivnom.

- Iz perspektive obnove privatnih zgrada, jako sam nezadovoljan i to treći već ministar graditeljstva jako dobro zna i sam je rekao da ispit obnove nije položen u Zagrebu što se tiče zamjenskih obiteljskih kuća - dodao je.

Grad je jedini od svih jedinica lokalne samouprave koji sufinancira obnovu privatnih zgrada u iznosu od 20%, nastavio je gradonačelnik naglasivši da je to u ovoj godini 160 milijuna kuna. Novi zakon o obnovi ocijenio je pozitivnim i kazao da se nada da će se proces obnove ubrzati.

O aktualnostima

Nakon teme obnove i potresa gradonačelnik je izvijestio o novostima u Gradu.

- Izabrali smo dodatnog člana Uprave ZET-a. Radi se o Luki Matošiću koji je član uprave za financije. Time ojačavamo tim jer je ZET jedna od većih tvrtki i to je nužno kako bi se dalje moglo raditi na restrukturiranju - rekao je Tomašević i dodao kako je do sutra u tijeku natječaj za izbor dva nova člana Uprave Zagrebačkog holdinga.

Osvrnuo se Tomašević i na situaciju vršnjačkog nasilja među djecom.

- U kontaktu smo sa školama i najoštrije osuđujemo nasilje i radimo sve više aktivnosti kako bismo ga suzbili, a do kraja godine ćemo razviti i akcijski plan. U Zagrebu nam ne treba još jedan slučaj Luke Ritza i zato pozivam sve da se uključe i da se nasilje suzbije. S druge strane dodjelom nagrade Luka Ritz prepoznajemo upravo one svijetle primjere - istkanuo je.

Osudio je i napad na dvoje stranih radnika od prije nekoliko dana.

- To me iznimno frustira i smeta. U ovom gradu nema mjesta za diskriminaciju, rasizam niti fizičko nasilje i drago mi je da su te budale uhićene kao što je uhićen i onaj počinitelj koji je vikao nacističke pozdrave i vrijeđao radnike. Grad Zagreb nije i nikad neće biti takav Grad i to treba suzbiti u korijenu. Očekujem da se oni najstrože kazne - bio je jasan Tomašević.

O Jarunskom mostu

- Priča je to koja traje 20 godina i to se ne može riješiti preko noći. Rade se analize i vidjet ćemo što je primjereno. S druge strane, ono što možemo vrlo brzo riješiti su ulaganja u postojeće mostove. Uložit ćemo u njih preko 300 milijuna kuna kako bismo ih konstrukcijski ojačali i obnovili. To nije nešto što se politički lako vidi pa svi pitaju zašto to radimo umjesto da gradimo nove mostove. Mislim da je prva točka da se obnove stari mostovi, ali ja ću mirno spavati jer znam da sam učinio sve da se mostovi osiguraju - rekao je Tomašević.

14.01.2023., Zagreb - Prilikom izvodjenja radova sanacije prijelaznih naprava i izvanrednog odrzavanja juznog vijadukta Jadranskog mosta, od subote 14. 01. 2023. godine do subote 01. 04. 2023. godine do 20,00 sati, zauzimat ce se zapadni kolnik, a promet ce se odvijati po istocnom kolniku dvosmjerno u dva prometna traka za svaki smjer. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Komentirao je kako će se nastaviti ulagati i u tramvajsku infrastrukturu te općenito javni prijevoz.

O roditeljima njegovateljima

- To vladajućima nije tebalo u petak, pa sad pokušavaju sanirati tu štetu, ali treba biti fer pa reći da se to nije rješavalo 15 godina. Drago mi je da se to konačno ide riješiti radi tih roditelja i te djece - dodao je.

O Dinamu

- Prije svega razgovore vodimo s Vladom i ZG nadbiskupijom i nadam se da idemo prema sporazumu o zemljištu za novi stadion. To je jedan krak, a drugi je sa Upravom Dinama i zadovoljan sam što se dogodio prvi sastanak radne skupine za izmjenu statuta i drago mi je da su predstavnici navijača također uključeni u tu skupinu - zaključio je Tomašević.

>> VIDEO: Urušio se dio stropa na pedijatriji KBC-a Sestre milosrdnice. Bolnica: Riječ je o posljedici potresa

Komentara 23

AM
amorphius
12:39 21.03.2023.

narod se po tom pitanju očigledno još nije odlučio i pada mu teško. hoćeš živjeti u šarenom društvu sa svim mogućim posljedicama kao što je I kako se propagira na zapadu ili to odbijaš i želiš živjeti kako je pretežno na istoku, gdje je obitelj sveta i gdje si svoj na svome. nažalost mislim svijet je globaliziran i takj razvoj se neda spriječiti,no može se unutar politički tako regulirati da ne dolazi do prekomjernih velikih migracija.

Avatar Carbonado
Carbonado
11:49 21.03.2023.

Već je tip kažnjen povećanjem komunalnih naknada i plavom vrećicom za smeće. On i još milijun drugih. Bravo, TT!

ZV
ZVONE
12:23 21.03.2023.

Od kud je taj aktivista Tomašević.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije