Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DALI I PREPORUKE

Ured za upravljanje u hitnim situacijama objavio uzrok neugodnog mirisa u zapadnom dijelu Zagreba

U Zagrebu se neko vrijeme ne odvozi glomazni otpad
Goran Stanzl/PIXSELL
04.12.2021.
u 17:10

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar." tijekom noći proveli su uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu, navode.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama oglasio se nakon što je u petak navečer dio građana zapadnog dijela Zagreba prijavio širenje neugodnog mirisa. 

"Županijski centar 112  zaprimio je 03. prosinca 2021. u večernjim satima nekoliko prijava građana o širenju neugodnog mirisa na zapadnom dijelu Zagreba. Po dojavi na područje naselja Špansko i Malešnica  izašli su djelatnici Policijske uprave zagrebačke, Gradske plinare Zagreb, Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar."

Policijska uprava zagrebačka detektirala je izvor intenzivnog mirisa koji potječe s gomile drobljenog otpadnog materijala na lokaciji reciklažnog dvorišta C.I.O.S. grupacije na adresi Josipa Lončara 15. 
 
Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar." tijekom noći proveli su uzorkovanje zraka u četiri navrata u vremenu od sat i pol, a analiza je na terenu potom provedena na prijenosnom terenskom plinskom kromatografu. 

Tijekom prva dva uzorkovanja unutar dvorišnog odlagališta CIOS-a u tragovima su identificirani spojevi ksileni iz skupine tzv. BTEX spojeva (hlapljivi aromatski organski spojevi), a intezivan miris pri drugom mjerenju je oslabio.  Tijekom trećeg uzorkovanja na lokaciji 500 m udaljenoj od prvog uzorkovanja (ispred Kauflanda na Jankomiru) nisu detektirani nikakvi spojevi, dok je četvrto uzorkovanje provedeno ponovno na lokaciji CIOS-a te ni tada više nisu detektirani nikakvi spojevi. 

Trajanje događaja i rezultati mjerenja izvan neposredne lokacije događaja ukazuju na vrlo nisku vjerojatnost posljedičnih akutnih ili odgođenih učinaka na zdravlje stanovnika grada Zagreba i stanovnika u blizini lokacije događaja, a osobama koje su bez osobne zaštitne opreme bile prisutne neposredno na mjestu neželjenog događaja u trenucima najvećeg intenziteta neugodnog mirisa dane su zdravstvene preporuke", navodi se u priopćenju. 

VIDEO: Analiza IRB-a: Dokazana je prisutnost mutacija karakterističnih za novi soj omikron


 

Komentara 5

ST
stefj
00:47 05.12.2021.

Eh, nekad se nikoga nije pitalo za bilo kakav smrad. Kada si se vozio ili hodao gradom, znao si i po mirisu u kojem si kvartu... Na zapadu su se izmjenjivali miomirisi npr. Franka, Plive, zasićen zrak cementare, dok na istoku si imao ostatak kemijske industrije... I nitko nije nikoga zvao, nije se imalo nikoga niti pozvati...

Avatar Duran Duran
Duran Duran
09:07 06.12.2021.

Hahaha, dr. Andrija Štampar, glavni instrumenti za mjerenje su im toplomjer i unimer.......

Avatar Duran Duran
Duran Duran
07:52 05.12.2021.

To što vi na zapadu osjetite jedanput do dvaput godišnje, na jugoistoku grada trpi se svakodnevno. Nije vam to ni tak loše obzirom da plačamo jednaki iznos poreza i prireza.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije