Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Edukacijsko-interaktivni program

Umjesto tjelesnog, osnovci su u školi probali izazvati odron i poplavu

Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/11
13.10.2021.
u 17:12

Radi se o programu koji je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u njihovoj školi, i to povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa.

Umjesto sata tjelesne aktivnosti, učenici Osnovne škole Većeslava Holjevca u Sigetu danas su u svojoj sportskoj dvorani gledali kako voda odnosi kuće,pa probali izazvati tornado. Pod vodstvom učitelja, saznali su kako prirodne prijetnje uzrokuju katastrofe s kojima se sve češće susrećemo.

Radi se o edukacijsko-interaktivnom programu koji je organiziralo Ravnateljstvo civilne zaštite Ministarstva unutarnjih poslova u njihovoj školi, i to povodom Međunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa. Predstavili su edukacijske modele koji su dio projekta "Na putu smanjenja rizika od katastrofa", kojim se želi podići svijest i educirati o rizicima koje predstavljaju poplave, potresi, tornada i erozije, te erupcije vulkana. Tako su učenici imali priliku promotriti presjek vulkana ili osmisliti najbolji način sprječavanja erozije tla. Na modelu potresnog područja naučili su što se točno s građevinama događa kada nisu sigurne, pa ispravno objasnili što radi tornado.

- Imamo tu močvare koje su nam jako važne, jer tlo diše i kada su velike kiše upija sve. Ako nema močvare sva se voda onda slije i može poplaviti naselja -   rekla je učenica 5.b razreda, kojoj se najviše svidio model poplave. Izložen je i dio opreme koju Državna intervencijska postrojba koristi u potražnim akcijama poput termovizijske kamere i vibraskopa.

S najvažnijim pomagačima, psima tragačima, članovi civilne zaštite odradili su kratku pokaznu vježbu.

13.10.2021., Zagreb, Osnovna skola Veceslava Holjevca, Siget. Povodom medunarodnog dana smanjenja rizika od katastrofa, ravnateljstvo civilne zastite organiziralo je edukativno interaktivni program. Photo:Marin Tironi/PIXSELL
Foto: Marin Tironi/PIXSELL

- Kad se dogodi potres, na čovjeka padne nešto i ostane zarobljen. Psi mogu nanjušiti gdje je taj čovjek – objasnio nam je jedan od učenika. Kako izgleda trening psa tragača pokazali su mladi mužjak Warp i njegova trenerica Maja, dok je četveronožna veteranka Tanda s trenerom Tomislavom impresionirala svojom brzinom u traganju. Redovno uspješno sudjeluje u potragama, a nakon potresa 2019. pomagala je i u Albaniji.

Ravnatelj civilne zaštite, Damir Trut, istaknuo je važnost osvješćivanja mladih jer intenzitet prirodnih katastrofa raste. Zato se pilot projekt provodi u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje u osam škola, s ciljem cjelogodišnjeg učenja na predstavljenim modelima. Ravnatelj škole, Slaven Staklenac, izrazio je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu posebno se osvrćući na prošlogodišnja osobna iskustva njegovih učenika.

- Moramo djeci otvoriti oči, jer na žalost ovo je tema koja će nas pratiti godinama – kazao je.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije