Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo ustrojstvo

Umjesto mjesnih odbora u Samoboru gradske četvrti

Samobor
PIXSELL
11.03.2013.
u 11:12

Gradska četvrt oblik je mjesne samouprave koji se osniva za područje koje predstavlja gradsku, gospodarsku i društvenu cjelinu, a koje je povezano zajedničkim interesima građana.

U naselju Samobor, umjesto dosadašnjih mjesnih odbora, osnovane su gradske četvrti. Riječ je o velikim izmjenama teritorijalnog ustrojstva Statutarnom odlukom o izmjenama i dopunama Statuta Grada Samobora.

Mjesni izbori 2013. godine prvi su izbori na kojima će se, na tom području, umjesto dosadašnjih vijeća mjesnih odbora, birati vijeća gradskih četvrti.

Na mjestu dosadašnjih mjesnih odbora Ferdo Livadić, Franjo Bučar, Ljudevit Šmidhen, Bogumil Toni, Milan Lang, Kardinal Franjo Kuharić, uz ponešto izmijenjene granice (na način da nova gradska ĉetvrt ne obuhvaća prostor dosadašnjeg mjesnog odbora), osnovane su sljedeće gradske četvrti CENTAR, CVJETNO NASELJE - PERIVOJ, GIZNIK - ANINDOL, GORNJI KRAJ - HAMOR, JUŽNO NASELJE, KOLODVORSKO NASELJE - SAJMIŠTE , PODLOŽNICE I SVETA HELENA.

Gradska četvrt oblik je mjesne samouprave koji se osniva za područje koje predstavlja gradsku, gospodarsku i društvenu cjelinu, a koje je povezano zajedničkim interesima građana. Djelokrug, ovlasti i tijela gradskih kotareva odnosno ĉetvrti uređuju se statutom Grada, sukladno odredbama Zakona koje se odnose na mjesnu samoupravu u mjesnim odborima.

Zbog inicijative stanovnika Žumberka da se poveća broj mjesnih odbora na području Žumberka koji teritorijalno spada pod Grad Samobor, zbog toga što se radi o području koje je preveliko i nemoguće je organizirati aktivnosti kakve su uobičajene u mjesnim odborima, umjesto dosadašnjeg Mjesnog odbora Žumberak osnovani su mjesni odbori Budinjak i Stojdraga.

Stanovnici naselja Dubrava Samoborska, Jarušje, Medsave, Podgrađe Podokićko i Savrščak tražili su osnivanje mjesnih odbora u svojim naseljima, pa su tako osnovani istoimeni mjesni odbori, izmjenama Statuta Grada Samobora iz 2010. godine.

Statutarnom odlukom o izmjenama i dopunama Statuta Grada Samobora (Službene vijesti Grada Samobora br. 5/12) osnovan je još jedan novi mjesni odbor Breganica i Višnjevec Podvrški, koji obuhvaća istoimena naselja, koja su do tada bila sastavni dio Mjesnog odbora Grdanjci.

Za ove novoosnovane mjesne odbore po prvi puta održati će se izbori za vijeća mjesnih odbora.

Popis svih mjesnih odbora i područja koje obuhvaćaju nove gradske četvrti pronađite ovdje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije