Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ruši se zid

Udar na identitet: Branimirova ostaje bez slavnih grafita!

Grafiti u Branimirovoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/6
28.03.2014.
u 13:11

Hrvatske željeznice pripremaju ovoga ljeta uklanjanje zida prepunog ulične umjetnosti. Kažu da je zid, dug 153, visok tri metra i širok 40 centimetara nakošen prema ulici, a time i opasan

Najpoznatiji zid s grafitima u Zagrebu, onaj u Branimirovoj ulici pokraj Glavnog kolodvora, koji dijeli zgrade za čišćenje vlakova od prometnice, rušit će se do temelja ovog ljeta. Iako će novi zid na istom mjestu niknuti za svega 20-ak dana, svi grafiti koji se ondje nalaze još od 1999. godine završit će na deponiju.

Otežan promet

U Hrvatskim željeznicama kazali su da će se zid rušiti zbog dotrajalosti.

Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Ugrožena je stabilnost zida pa će se zbog sigurnosti pješaka i automobila graditi novi – kazali su u HŽ Infrastrukturi. Dodali su da su svi elementi zida ispucali ili oštećeni, da je beton na velikom dijelu elementa odlomljen od same armature te se zid zbog deformacija nagnuo prema Branimirovoj ulici.

O dotrajalosti zida i njegovoj nužnoj obnovi najbolje svjedoči činjenica da mnoge njegove stupove još od 1987. godine pridržavaju metalni klinovi kako se ne bi srušili na Branimirovu. Dio zida već je toliko propao da su betonske ploče već zamijenjene limenima. Betonski zid dug je 153 metra, visok tri metra, širok 40 centimetra, a istih dimenzija bit će i novi čija će gradnja stajati oko 2,5 milijuna kuna.

Za vrijeme radova promet Branimirovom ulicom bit će otežan, kazali su iz HŽ-a, pa je i odlučeno da se posao ostavi za ljetne mjesece kada se na gradskim ulicama očekuje manji broj vozila.

Legalni grafiti

Iako u HŽ-u nisu kazali hoće li ponovno dopustiti grafiterima da se slobodno izraze na zidnim plohama kao prije, može se očekivati da će ga najprije "napasti" ilegalni grafiteri pa će tvrtka ponovno dopustiti njegovo legalno oslikavanje. Podsjetimo da je HŽ u dva navrata već dopustio grafiterima oslikavanje zida. Prvi put zid je bio mjesto legalnog umjetničkog izražavanja 1987. godine u povodu Univerzijade, a potom i 1999. godine u sklopu akcije suzbijanja zloporabe droga.

Komentara 35

BO
Boriso
15:13 28.03.2014.

Svega 5% grafita u Zagrebu možemo nazvati umjetnošću, sve ostalo je odvratna švrljotina pošarana koja izaziva zgražanje stranih turista koji dolaze u Zagreb, ali i kod nas većine Zagrepčana jer ti tzv. grafiteri uništavaju i obnovljene fasade donjogradskih blokova svojimim reterdiranim potpisima koje sam oni kuže i Zagreb pretvaraju u Bronx. Zakaj Švicarski gradovi i njihove fasade nisu pošarane? Meni je pun kufer tih grafita po Zagrebu, odvratni su i ružni, a i nama stanarima čije fasade pošaraju zadaju veliki financijski trošak jer se taj šugavi grafit nemre skinuti samo sa krpom i vodom sa fasade.

Avatar voltron
voltron
13:48 28.03.2014.

Odvratan zid, a još odvratniji grafiti. Sivo, pošarano i depresivo izgleda taj dio grada. Željeznica i Gredelj u centru grada su šaka u oko.

SZ
sandra.zg.12
14:06 28.03.2014.

Sa grafitima ili bez, taj dugački zid kao i zgrade, hale ili skladišta unutar tog željezničkog kompleksa su jako ružni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije