Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi sadržaji

U luksuzni restoran i moderan hostel odmah s vlaka. Gdje? Uskoro na Glavnom kolodvoru

Glavni kolodvor zgrada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
08.01.2014.
u 18:00

Prostori u glavnoj zgradi kolodvora, zaštićenom objektu, dali bi se u zakup privatnom ulagaču na 20 godina, koji bi obnovio i infrastrukturu u objektu. Nakon toga zgrada bi opet bila u vlasništvu države

Moderan hostel na katu, dućani s odjećom, luksuzni restoran s terasom, trgovine hrane – to je samo dio sadržaja koji bi se trebao smjestiti u zgradu Glavnog kolodvora. Prilično pusta, neatraktivna unutrašnjost jednog od frekventnijih mjesta u središtu grada kojim svakodnevno prođu tisuće putnika od kojih se rijetko tko zadrži unutar zgrade uskoro bi trebala dobiti novi izgled.

Samo 26 zakupaca

– Već se dulje radi na projektu komercijalizacije prostora površine oko 4000 četvornih metara koji je prilično prazan. Unutra imamo svega 26 zakupaca, a namjera je da se stvori sadržaj zbog kojega bi se putnici zadržavali u našoj zgradi – objasnio je Darko Barišić, voditelj Upravnog područja nekretnine HŽ Infrastrukture.

Obnova zgrade čije su instalacije zadnji put zamijenjene nakon 2. svjetskog rata koštala bi, procjenjuju u HŽ Infrastrukturi, oko 4 milijuna eura, no za to ulaganje traži se i investitor, a zainteresiranih već ima.
– Mi bismo zakupcu zgradu dali u najam na 20 godina, a on bi financirao njenu obnovu. U tom roku, kako smo procijenili, HŽ Infrastruktura od toga bi imala dobit od četiri milijuna eura. Dakle, imali bismo obnovljenu zgradu, a i zaradili bismo. Ponude već stižu – kazao je Barišić i dodao da su za davanje zgrade, koja je vlasništvo države, u koncesiju privatnom vlasniku na spomenuti rok dobili odobrenje Državnog ureda za upravljanje imovinom.

Istovremeno bi se za potrebe funkcioniranja prometa željeznicom osigurali svi prostori poput čekaonice, blagajne, infopulta.
– Organizacija i regulacija prometa u ovom je projektu osigurana. Naši radnici s kata, na kojem je plan smjestiti malo luksuzniji hostel, prešli bi u obližnju zgradu u Mihanovićevoj ulici – dodao je Barišić.
Zgrada je spomenik nulte kategorije i pod zaštitom je, vizualno se ne smije mijenjati, no zavod za Zaštitu spomenika za ovakvu investiciju dao je zeleno svjetlo.

Ishođene dozvole

– Mi sa zgradom ne smijemo napraviti ništa u smislu izmjene izgleda. Fasada i krovište obnovljeni su 2008. godine, a o svemu što se bude radilo unutar zgrade i dalje ćemo tražiti suglasnost Zavoda za zaštitu spomenika – objasnio je Barišić. Sličan model primijenit će HŽ Infrastruktura na zadarskom kolodvoru, a namjera je na isti način komercijalizirati prostore na 16 gradskih kolodvora diljem države.
– Istu stvar radimo u Zadru gdje ćemo ovaj modeli i isprobati, a realno je da bi se cijela priča u Zagrebu mogla dogoditi za godinu i pol dana - smatra Barišić.

Komentara 4

MI
Milkica
22:07 08.01.2014.

Koji to mozak misli da su "dućani s odjećom" ono što privlači ljude? Pa zar baš sve u ovom gradu mora biti orijentirano na prodaju krpa? Postoji li netko normalan u ovom gradu? I sposoban. Ovo je retoričko pitanje.

VR
vrbaZG
09:25 09.01.2014.

Što je to luksuzan hostel? Kad ne dijeliš sobu sa još 7 nego samo s 4 nepoznate osobe?

Avatar billybull
billybull
18:52 08.01.2014.

nazalost, bojim se da taj plan nema previse sansi za uspjeh...zasto? Zagreb (opet nazalost) nije zeljeznicki cvor na tranzitno ili odredisno atraktivnoj lokaciji(govorim o putnickom prometu) I vecina korisnika kolodvora su radnici iz okolnih gradica I sela koji u 5 u jutro dolaze na posao, a u 3 idu nazad doma...a to ni u kom slucaju nije tip ljudi koji bi isao u luksuzni restoran, niti trazi smjestaj u modernom hostelu a pogotovo ne kupuje "brand name" odjecu..."publika" glavnog kolodvora u vecernjim a pogotovo nocnim satima jos manje...ideja kao takva je dobra, no okolnosti I zbilja nazalost ne dopustaju njezino uspjesno ostvarivanje...Zagreb je grad s svojim duboko ukorijenjenim tradicijama, zna se tocno tko gdje ide I spada...pa kome treba bojli dokaz od importannea? poceo je glamurozno, zivio par godina od cevabdzinica po noci, dok ga opet potpuno nisu preuzeli "starosjedioci" svacke...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije