Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Čelnici oporbenih stranaka u Zagrebu dogovaraju zajednički izlazak na lokalne izbore

Trijumvirat protiv Bandića

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
18.12.2008.
u 18:28

U kafiću na zagrebačkom Gornjem gradu prvaci oporbenih stranaka načelno su dogovorili zajednički pohod na tron dosad nedodirljivog gradonačelnika Milana Bandića. Iako još uvijek nisu postigli i formalni dogovor, Jasen Mesić (HDZ), Darinko Kosor (HSLS) i Dragan Kovačević (HNS) vjeruju da zajednički mogu osvojiti vlast u Zagrebu na izborima sazvanim za svibanj 2009. godine.

Sanaderova podrška
– Želim okupiti što širu frontu svih onih koji su nezadovoljni Bandićem i situacijom u Zagrebu – rekao je Jasen Mesić, šef zagrebačkog HDZ-a i kandidat za gradonačelnika. Iza njega bi, postigne li se dogovor, trebali stati i HSLS i HNS. No, uspiju li dogovori o “božićnoj koaliciji”, Radimir Čačić morao bi odustati od svoje utrke za mjesto gradonačelnika, čemu navodno nije nesklon jer jednim okom procjenjuje šanse na predsjedničkim izborima.

– Sasvim je normalno da mi oporbenjaci razgovaramo o problemima u gradu, a svi znamo da ih ima i previše – ustvrdio je Dragan Kovačević iz HNS-a, koji je doduše oporbenjak tek odnedavno. Prije nekoliko mjeseci je, naime, napustio SDP nezadovoljan podrškom koju je Zoran Milanović iskazao još jednoj kandidaturi Milana Bandića. Kovačević je čak bio protukandidat Zoranu Milanoviću na unutarstranačkim izborima, a već nekoliko mjeseci upozorava na kritičnu prezaduženost Zagrebačkog holdinga. Upravo neumjereno zaduživanje osnovni je razlog zbog kojeg je napustio i Holding.

Za stvaranje koalicije protiv Bandića hadezeovac Mesić navodno ima podršku i Ive Sanadera te je tako i otvorio pregovore s HSLS-om. Liberali doduše nemaju preveliku podršku birača, no trijumvirat mladih lavova vjeruje da će uspjeti pridonijeti glasovima s političkog centra.

Nezadovoljni ljevičari
– Ovaj će dogovor ili uspjeti ili će Zagreb propasti – rekao je Darinko Kosor iz HSLS-a, koji je prije nekoliko godina čak bio Bandićev dogradonačelnik te vrlo dobro poznaje funkcioniranje gradske uprave. Uspjeh ove koalicije ovisi ponajprije o glasačima HDZ-a naklonjenima Milanu Bandiću, ali neće biti nezanemariv ni utjecaj nezadovoljnih ljevičara.


Zašto bi Čačić odustao

Radimir Čačić mogao bi odustati od kandidature za zagrebačkog gradonačelnika dobije li značajnu podršku za mjesto predsjednika. Izlaskom iz neizvjesne utrke otvaranjem prostora širokoj koaliciji s većim izgledima za pobjedu pokazao bi da je promjena nužna Zagrebu.


Bandić: Ma neka se okupljaju

Milana Bandića stvaranje oporbenog bloka na izgled nimalo ne zabrinjava. Ankete mu naime daju značajnu prednost. – Ma neka se okupljaju, svatko može pokušati – rekao je Bandić, potpuno uvjeren u svoju pobjedu na svibanjskim izborima.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije