Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mjera predostrožnosti

Tramvaje dnevno triput dezinficiraju, udvostručit će se i proizvodnja maski

Dezinfekcija u ZET-u
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
1/5
14.03.2020.
u 12:33

U ZET-ovim vozilima koriste dezinfekcijska sredstva koja uništavaju bakterije, gljivice i viruse. Osim klasičnog načina nanošenja, raspršuju se po cijeloj unutrašnjosti tlačnim prskalicama.

Ljudi, razloga za paniku nema, tramvaji se dezinficiraju triput dnevno, zdravstvene su ustanove u stanju pripravnosti kako bi prihvatile bolesnike i nemojte stvarati zalihe jer sve će trgovine biti opskrbljene – jedinstvena je poruka jučerašnje konferencije za novinare Grada Zagreba vezane uz mjere protiv epidemije COVID-19 virusa.

Telefoni ne prestaju zvoniti

Konferencija se održala na otvorenom, ispred ulaza u pogon Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (URIHO), a usprkos optimističnim predikcijama, prohladni, sivi dan pridonio je njezinu pomalo apokaliptičnom ozračju. Oglasio se i gradonačelnik Milan Bandić, iako dan prije nije mogao govoriti zbog problema s glasnicama, poručivši Zagrepčanima da je došao trenutak “kada moramo biti razboriti, hladne glave i prije svega solidarni u nesreći”.

– Na tragu odluke da od ponedjeljka neće raditi ni osnovne ni srednje škole u cijeloj Hrvatskoj, gradonačelnik je odlučio da u Zagrebu neće raditi ni vrtići – izvijestio je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić. No, kao što se mnogo puta jučer ponovilo, ni u toj situacija nema mjesta panici. Svi roditelji koji nemaju kome ostaviti djecu, od ponedjeljka ne moraju zvati “baka servis” s drugog kraja Hrvatske jer će potomke svejedno moći dovesti u škole i vrtiće, budući da će se u njima, dodao je Lovrić, organizirati dežurstva.

Da se odmakne daljnja bojazan, istaknuto je također, u funkciji su i telefonske linije na kojima građani mogu dobiti informacije o koronavirusu i simptomima bolesti. Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”, poručio je da su informativne linije krcate pozivima, ali da će se na svaki propušteni zaposlenici povratno javiti. Ublaženju eskalacije panike možda nije pridonijela Šostarova informacija da je pod nadzorom 12 epidemiologa 1700 osoba, potencijalnih izvora zaraze, ali pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč napomenuo je da su sve zdravstvene ustanove u stanju pripravnosti, spremne da prihvate bolesnike.

Iako ponedjeljak na prvu zvuči kao “dan D”, upravo će tada, sukladno dogovoru s ministrom zdravstva Vilijem Berošem, Nastavni zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” također krenuti u testiranje koronavirusa jer je nabavljeno 1700 klinički validiranih testova. A uskoro će se sredstvima za dezinfekciju popuniti i ispražnjene police apoteka, najavio je Darko Takač, predstavnik Gradskih ljekarni Zagreb, koje su, podsjetimo, u novonastaloj situaciji proizvele i vlastiti dezinficijens za ruke.

Video: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

– U sljedećih deset dana producirat ćemo 50.000 pakiranja različitih oblika dezinficijensa, povećat ćemo i broj smjena u apotekama, a u ovom trenutku mogu se tako pokriti sve potrebe zdravstvenih i gradskih službi – ustvrdio je Takač.
Što se tiče aktualno najtraženijeg predmeta u Hrvata, zaštitnoj maski, iz URIHO-va pogona stižu dobre vijesti. Naime, već danima ova gradska ustanova proizvodi oko 5000 zaštitnih maski dnevno, a od idućeg tjedna taj će se broj udvostručiti. Otkrio je to pomoćnik ravnatelja URIHO-a Goran Folnegović, dodajući kako su zbog izvanrednih okolnosti povučeni radnici iz drugih pogona, poput onog za izradu cipela.

– Pokrivamo samo troškove materijala i rada, a stvarno se nadam se da ćemo zadovoljiti sve potrebe – kazao je Folnegović.

Treba kontrolirati cijene

Bandić je, pak, usto pozvao sugrađane, posebice umirovljenike i druge osjetljive skupine, da ne hrle u dućane i ne rade nepotrebne zalihe jer će trgovine, istaknuo je, biti opskrbljene. S druge strane, dotaknuo se i institucija koje je pozvao da rade svoj posao, odnosno da kontroliraju cijene.

– Kao što imate ratne profitere, tako se i u ovoj situaciji mogu javiti psi profita na tuđoj nesreći – konstatirao je Bandić.
Ovih će se dana promijeniti i stupanj čistoće u Zagrepčanima omiljenom javnom prijevozu, tramvajima i autobusima. Budući da su ZET-u, kako stoji u jučerašnjem priopćenju, prioritet zdravlje zaposlenika i putnika, intenziviralo se dezinficiranje vozila, koje će se u novonastalim uvjetima obavljati i triput dnevno. Odnosno, dvaput kada vozilo stigne do okretišta te na kraju smjene.

– Koristimo dezinfekcijska sredstva koja, prema navedenoj deklaraciji, uništavaju bakterije, gljivice i viruse. Osim klasičnog načina nanošenja, dezinfekcijska sredstva raspršuju se po cijeloj unutrašnjosti vozila tlačnim prskalicama – demonstrirali su djelatnici ZET-a jučer na okretištu tramvaja na Remizi. Pojasnili su kako se posebna pažnja posvećuje dezinfekciji plastičnih rukohvata, stupova, sjedala te uređaja za karte i pokaze jer virus na takvoj površini može preživjeti čak devet dana.

Brojevi epidemiologa:

Ključne riječi

Komentara 4

PU
paul-umpe
20:06 14.03.2020.

ja sam mislio da oni to svakodnevno rade i bez corone.

HE
HERMA1990
13:14 14.03.2020.

Di su u toj prici migranti sada??? Moze pojasnjenje...

Avatar Pepica.Pušić
Pepica.Pušić
14:20 14.03.2020.

Strah od istine je gadna stvar...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije