Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠOPING PRED POČETAK ŠKOLE

Torba nas košta 800 kn, pisanke i pribor još toliko

Kupovina školskog pribora
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/10
05.09.2019.
u 10:43

Iako su udžbenici besplatni, valja kupiti bilježnice, bojice... I brzo se toga nakupi

Bilježnice, bojice, pastele, tempere, gumice, likovne mape, pernice... Sve to, u dvostrukoj količini, Aleksandra Kaštela mora kupiti kako bi svoje dvije kćeri, sedmogodišnju Karlu i osmogodišnju Paulu poslala u školu. Školska godina počinje u ponedjeljak pa su pošle u šoping u Narodne novine u Svetoj Klari, gdje je, s obzirom na to da je kupaca bilo puno, školska oprema nestajala brzinom munje. Zato je Karla, koja kreće u prvi razred, htjela što prije odabrati pisanke i omote za knjige.

Za leđa prvašića

– Sretna sam što idem u školu i želim imati najljepše bilježnice u razredu – cvrkutala je Karla dok je trčala među policama i stavljala stvari u kolica – pa koliko koštaju da koštaju. Izbor je velik, a cijene bilježnica, primjerice, kreću se od dvije kune pa sve do 20, ovisno o koricama i debljini. Isto vrijedi i za likovni pribor poput vodenih boja, kojih ima za 12 kuna, ali i za više od 150. Pernice se mogu naći za samo 20 kuna, no imaju li katove, cijene se penju i do nekoliko stotina. Djevojčice, kaže nam djelatnica Zvjezdana Popović, najviše privlače motivi s likovima iz popularnih filmova, poput “Frozena”, dok dečki odabiru logotip omiljenog sportskog kluba.

No koliko god jeftine bile pojedinačne stvari, kaže majka Aleksandra, i unatoč tome što će udžbenike dobiti besplatno, konačni iznos ipak se nakupi, pogotovo kad se kupuje za dvoje djece. A najskuplje su definitivno torbe i pernice. Pauli ove godine torba ne treba, ali je zato za Karlinu dala 800 kuna, i to na popustu.

Kupovina školskog pribora
1/8

– Gotovo smo bankrotirali, no dobili smo sve što smo tražili, a to je da torba ima reflektirajuća svjetla i da je dobra za njezina krhka leđa. S torbom su došli i pernica, oprema za tjelesni i još neke sitnice pa na kraju ne mislim da je tako strašno – objasnila je Aleksandra.

U odnosu na torbe po drugim trgovinama, ispostavilo se da je tih 800 kuna negdje u sredini. Za manje od 200 ili 300 kuna ne može se pronaći ruksak čak ni za srednjoškolca, a cijene torbi za najmlađe školarce penju se i do 1500. No to su, objašnjavaju u trgovinama, torbe koje su lakše od jednog kilograma, anatomski dizajnirane i mogu trajati godinama.

Može li jeftinije?

Martinu Jurišić, koja je u kupovinu došla s budućim četvrtašem Ivanom i Dorom koja ide u vrtić, skupe torbe nisu brinule jer je ona lanjska i dalje u super stanju, ali zato će oko 800 kuna potrošiti na mape, bilježnice, geometrijski pribor...

Ništa jeftinije neće proći kupuju li u drugim knjižarama poput Školske knjige, iako ondje najskuplji ruksak stoji “samo” 800 kuna, no cijene bilježnica, olovaka, pernica i druge opreme vrlo su slične. Zbog toga mnogi roditelji kupovinu najradije obavljaju u trgovačkim lancima, gdje se sva oprema može kupiti povoljnije

Ključne riječi

Komentara 5

DA
DarthVader
18:29 05.09.2019.

Je kaj sad. I mi moramo sve to kupiti i kaj sad. Kaj bi stela da ti to grad kupi. Naprosto za nevjerovati kaj se u tim doticnim buljama odigrava.

YU
YuBastards
18:15 05.09.2019.

Kaj je to šoping????

DU
Deleted user
14:27 05.09.2019.

Ako je dala 800 kn za torbu za prvašića definitivno ima dosta novca i neka se ne žali...Ovo je neukusno (kao ono kad se roditelj požalio kako školarcu mora svaki dan dati 30 kn za sendvič).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije