Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bolnica srebrnjak

Toplina će iz medicinskih aparata davati energiju i za grijanje vode

bolnica srebrnjak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/2
11.11.2015.
u 18:51

Centar kompetencije za translacijsku medicinu osim stručne modernizacije uključuje i energetski učinkovite, samoodržive objekte

Dječja bolnica Srebrnjak uskoro će se javiti na natječaj za gradnju Centra kompetencije za translacijsku medicinu, vrijednog 60 milijuna eura.

Čekaju samo, kazao je ravnatelj Boro Nogalo, da Ministarstvo znanosti objavi natječaj. Jučer su projekt koji će objediniti istraživački i klinički dio pa će imati laboratorije za istraživanja i ispitivanja, ali i operacijske dvorane i ostalu medicinsku skrb, predstavili gradonačelniku nizozemskoga grada Eindhovena koji je ponudio razmijeniti iskustva svoga Maxima Medical Centrea za žene i djecu. Osim moderniziranja sustava, zgrada na istočnoj strani bolnice bit će i energetski samoodrživa.

– Nova i stara zgrada bit će povezane staklenim mostovima. S ovom smo zgradom imali drukčiji izazov jer zbog brojnih aparata ima višak topline. Ta će se toplina, koju proizvode strojevi u pogonu, pretvarati u energiju za, primjerice, grijanje vode – kaže glavna projektantica Ksenija Sablić-Grgić.

Na dvije podzemne etaže bit će logistika za tehnički dio zgrade, patologija i prostor za fizikalnu medicinu. Na dvije nadzemne etaže laboratoriji, bazen za ispitivanje fizičke sposobnosti i bazen za fizikalnu terapiju, dijagnostika, operacijske dvorane, sobe za pacijente... Na vrhu zgrade bit će edukativni centar i administracija te apartmani za gostujuće liječnike i predavače.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije