Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
redovna konferencija

Tomašević: 'Projekt Srebrnjak ide dalje, o njegovoj sudbini odlučit će Europska unija'

Zagreb: Konferencija za medije i razgledavanje zgrade Muzeja za umjetnost i obrt
Sanjin Strukic/PIXSELL
26.09.2023.
u 12:13

Gradonačelnik i njegovi zamjenici komentirali su i novi sustav za prijavu za stipendije, javni poziv za uklanjanje grafita te početak rušenja u Paromlinskoj

Na Zagrebačkom velesajmu, u povodu otvorenja sajmova Ambienta, ArhiBau.hr, Hotel&Gastroteh, Zagreb Design Week i Art Zagreb, gradonačelnik Tomislav Tomašević i zamjenici gradonačelnika Danijela Dolenec i Luka Korlaet održali su redovnu konferenciju za medije.

>>TIJEK KONFERENCIJE:

Na sajmovima će se tijekom šest dana posjetiteljima prezentirati sve novosti s područja arhitekture, graditeljstva, namještaja i unutarnjeg uređenja, dizajna i umjetnosti te HoReCa sektora. Direktorica Zagrebačkog Velesajma Renata Suša najavila je sva događanja na koja možete svratiti u narednih šest dana od 26. rujna do 1. listopada. Tomašević je kazao kako je Velesajam tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada, a sljedećeg tjedna nada se kako će na sjednici Gradske skupštine biti usvojen financijski izvještaj za polugodišnje razdoblje. Tvrdi i kako je Velesajam u posljednje vrijeme ostvario značajni financijski pomaci u upravljanju. 

>>VEZANI ČLANCI: 

-Prošlo je 50 godina otkako je Velesajam započeo sa specijaliziranim sajmovima. Posebnost ovogodišnje Ambiente, jedne od najomiljenijih sajmova Zagrepčana, jest taj da spaja više pravaca pa će svoja dostignuća i proizvode, u čak osam paviljona, predstaviti izlagači iz različitih sektora, njih oko 90- rekao je Tomašević pa dodao da se za jednu ulaznicu mogu obići svi sajmovi koji se na Velesajmu odvijaju u narednih šest dana. 

O novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti 

Tomašević je najavio temu koja će po dopuni doći na sjednicu Gradske skupštine idućeg četvrtka, a vezana je uz osnivačka prava koja bi se s Grada prebacila na državu, prema novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, na koji će Grad, ukoliko se to usvoji na zasjedanju u Ćirilometodskoj, podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti. 

-Ne slažemo se s tim potezom i smatramo da je suprotan Ustavu. Mi smo kao Grad uložili dosta sredstava u bolnicu Sv. Duh, kada gledamo kapitalna ulaganja u zadnje tri godine, to je 40 milijuna eura. Grad je dužan u budućnosti ulagati oko četiri milijuna eura godišnje za izgradnju dnevne bolnice  i garaže unutar Svetog Duha pa je potpuno neopravdano da se napravi ovakav potez kakav je propisan novim Zakonom. Neke druge županije će napraviti slično, dakle, podnijeti zahtjev za ocjenu ustavnosti ispred svojih skuptšina- rekao je Tomašević. 

O javnom pozivu za uklanjanje grafita

Dogradonačelnik Luka Korlaet kazao je kako je prošli tjedan izašao javni poziv za ozelenjavanje gradskih dvorišta, na koji je pristiglo dosta pozitivnih reakcija, a od jučer je aktualan i poziv za uklanjanje grafita. 

-U lipnju smo donijeli novu odluku o skidanju grafita. Zagrepčani od jučer mogu podnijeti prijave, a Grad će u stopostotnom obujmu pokriti uklanjanje i antigrafitni premaz te subvencionirati postavljanje kamera. Na poziv se mogu javiti predstavnici suvlasnika, vlasnici te upravitelji zgrada. Na stranicama Grada objavljena je sva potrebna dokumentacija, a imat ćemo i video na kojima će cijela procedura prijave biti objašnjena - kazao je Korlaet pa dodao da će Grad po prijavama napraviti popis prioriteta. 

>>VEZANI ČLANCI: 

O stipendijama

Dogradonačelnica Danijela Dolenec najavila je novost u programu dodjele gradskih stipendija. Prijave za prvi natječaj koji se objavljuje u petak, 29. rujna, prvi puta biti će moguće putem aplikacije i online sustava eStipendije. 

-Sada prijavu možete učiniti od kuće i ubrzati evaluaciju i dodjelu stipendija što je naravno izuzetno važno za sve dobitnike. U svom smo mandatu broj stipendija uvećali za 30 posto. Digitalizacijom olakšavamo prijavu i dostupnost- rekla je Dolenec. Grad će objaviti i snimku na kojoj se objašnjava kako se koristi novi sustav, a gradski nadležni ured radi i ciljano informiranje kako bi se svi čim bolje snašli u novom sustavu. 

O zaokretu u odnosima s gradskim SDP-om

Na jučerašnjoj konferenciji za medije gradskog SDP-a, najavljen je zaokret u odnosimo s koalicijskim partnerima iz Možemo!

–Neke od različitih stavova koje imamo, u odnosu na one koji su na vlasti u Zagrebu, komunicirat ćemo i javno, za razliku od onoga što smo do sada radili. Našu različitost ćemo učiniti vidljivijom. Iako smo dio vladajuće većine u Skupštini, neovisno ćemo artikulirati svoje stavove, nametati svoje projekte i aktivnosti s ciljem kvalitetnog sudjelovanja u procesu donošenja najboljih odluka za Zagrepčane. Surađivat ćemo sa svima s kojima možemo realizirati naše projekte, vodeći se stavovima i vrijednostima koje njegujemo– poručila je Tanja Sokolić, nova predsjednica Kluba SDP-a u Skupštini pa dometnula kako, među ostalim, nisu zadovoljni razinom komunalnih usluga i organizacijom javnog prijevoza u metropol

Kao što znate, ja se nikad s koalicijskim partnerima ne prepucavam putem medija, referirao se na jučerašnje komentare gradskog SDP-a gradonačelnik Tomislav Tomašević. Dodao je već proučio neke od prijedloga koalicijskih partnera pa će vidjeti što se može realizirati u skladu s vrijednostima koje njeguju u Možemo!

>>VEZANI ČLANCI: 

O rezultatima Crobarometra

-Više puta sam komentirao svoje rejtinge i rejtinge stranke. Sve osilacije, nekad gore i nekad dolje, ne uzbuđujemo se previše oko toga. Pripremamo se za izbore i radimo na implementaciji svog izbornog programa-komentirao je kratko Tomašević. 

O vjeronauku i vjerskim sadržajima u vrtićima

Predsjednik Domovinskog pokreta Grada Zagreba i potpredsjednik Gradske skupštine, Igor Peternel, održao je jučer konferenciju za medije na temu informacija kako gradska vlast želi ukinuti vjerske sadržaje u dječjim vrtićima te ostalih aktualnosti.

- Vrtići u tom smislu imaju autonomiju, nama je stalo da sva djeca svih vjeroispovijesti budu prihvaćena- kazala je Dolenec. 

O centru za translacijsku medicinu na Srebrnjaku 

Gradski zastupnici Gordana Rusak i Ivica Lovrić u ponedjeljak su pozvali gradonačelnika Tomaševića da ih izvijesti o propasti ili nastavku izgradnje Centra za translacijsku medicinu Dječje bolnice Srebrnjak, za koji je predviđeno sufinanciranje s 57 milijuna eura europskog novca. 

-Ono što smo i ranije govorili, ići će zahtjev za faziranje što je pripremljeno i predano resornom ministarstvu, a konačnu odluku donijet će Europska unija. U tri godine projekt se nije realizirao u cjelosti, nismo ga mogli završiti do kraja ove godine. Veliki financijski penali pali bi na Zagreb i zato ćemo ići na faziranje- rekao je Tomašević.

O početku rušenja u Paromlinskoj

Radi se o pravomoćnim rješenjima, tako da će se nastaviti s tim postupcima rušenja, kazao je Tomašević. 

>>VIDEO: Uz jake policijske snage počelo rušenje Paromlinske 17

 

Komentara 8

DU
Deleted user
12:48 26.09.2023.

tetejac i njegova dvojica zamjenika pricaju price...suplje price...u zg ima vise registriranih pasa cca 130 000...a koliko ima mladezi do 18.g sigurno manje .... propagiraju i zalazu se za abortus...zbog cega i koga ???

AN
AnimaTor
12:20 26.09.2023.

Njihova kampanja je zbilja bila .."Obečanje ludom radovanje"...Namagarčili su nas građane Zagreba svojim lažnim obečanjima. A na čelu NeMoženo , blefera i lažov aje TTetejac zvan Senf.Ne Možemo na idućim izborima glasati za možemo. Mudrome sve jasno.

Avatar R2D2
R2D2
13:12 26.09.2023.

Ako projekt "ide dalje" , što onda znači da o "njegovoj sudbini" odlučuje EU? Može li nam to objasniti ovaj maler?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije