Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uporni razbojnici

'To je uhodana ekipa lopova, djeci uništavaju jedini dom'

Dom Brezovica
Foto: Žarko Bašić/Pixsell
1/2
14.02.2014.
u 08:14

Domu za djecu s poteškoćama u Brezovici lopovi ukrali žljebove i napravili štetu od nekoliko stotina tisuća kuna; zbog oštećenja na krovu došlo je i do prokišnjavanja pa je kiša uništila zidove, instalacije...Šesta provala u tri godine, sve su dosad neotkrivene

Lopovi očito misle da je ovo nekakav rudnik bakra. Vjerojatno su se požarnim ljestvama popeli do krova i pokrali žljebove i odzračnike. Uništili su nam znatan dio krova. I to već šesti put u zadnje tri godine! – komentirao je jučer Zoran Kljajić, voditelj Caritasova doma za djecu s intelektualnim poteškoćama “Bl. Alojzije Stepinac” u Brezovici, posljednju provalu koja se dogodila u kišnoj noći s utorka na srijedu.

Potraga još traje

Šteta je, kaže, ovoga puta najveća, čak nekoliko stotina tisuća kuna jer, osim što je oštećen krov, kiša je uništila zidove, instalacije i dio namještaja u ustanovi.

Foto: Žarko Bašić/Pixsell

– To izgleda strašno. Razbojnicima očito nije bitno to da se ovdje radi o djeci s teškoćama i da im uništavaju jedini dom – kazala je časna sestra Jelena Lončar, ravnateljica Caritasova doma u kojem žive djeca i mladi do 21 godine života s lakom i umjerenom mentalnom retardacijom, poremećajima u ponašanju, gluhi, nagluhi, gluhonijemi, slabovidni, slijepi, polupokretni i nepokretni.

Trenutačno je tamo 75 stalnih i 25 dnevnih korisnika. U domu pretpostavljaju da je riječ o istoj uhodanoj ekipi lopova koja im provaljuje od prosinca 2012. godine. Počinitelji još nisu pronađeni, i to najviše zbog toga, kako neslužbeno doznajemo, što se ukradeni materijal preoblikuje i preprodaje pa je teže ući u trag lopovima.

– Imamo evidentirane tri teške krađe s neutvrđenom ili manjom štetom, no potraga za počiniteljima još traje – odgovorili su u Policijskoj upravi zagrebačkoj.

Raspitivali smo se i u zaštitarskim kućama, no nažalost nemamo dovoljno sredstava za takve usluge. Zaštitara bismo morali plaćati i do 300 kuna po noći, što je za naš budžet previše

Jelena Lončar

ravnateljica Doma Bl. Alojzije Stepinac

Uvest će videonadzor

U domu kažu kako razmišljaju o postavljanju videonadzora koji bi, nadaju se, spriječio nove provale i krađe.

– Raspitivali smo se i u zaštitarskim kućama, no nažalost nemamo dovoljno sredstava za takve usluge. Zaštitara bismo morali plaćati i do 300 kuna po noći, što je za naš budžet previše – kazala je časna sestra Jelena Lončar i dodala kako im u prilog ne ide ni to što im je Ministarstvo socijalne politike i mladih lani u lipnju zbog rezanja proračuna smanjilo sredstva za 315 tisuća kuna. Najvažnije im je sada, ističe sestra Lončar, nadoknaditi nastalu štetu, ponajprije u prostorijama gdje se održavaju radionice i terapije.

Komentara 13

OM
omer
08:50 14.02.2014.

Pa zar i takve institucije pljačkaju i kradu na takav način, ? to je rađeno uz buku pa je netko morao i čuti i vidjeti , zar nema tamo noću nitko da dežura, te bi morao nešto čuti i vidjeti,i, zna se dobro tko skuplja i prodaje bakar, te takve odmah privesti i sve im pretražiti, a i otkupljivaće tog matrijala dobro pregledati, i upozoriti da obavezno prijave sumnjive prodavaće.

DU
Deleted user
09:09 14.02.2014.

Sve je to organizirana mafija. U centrima za socijalni rad kupe socijalu, a po naseljima kradu. Za takovu krađu treba nekoliko ljudi i prijevoz, a to nije u stanju napraviti jedan ili dva drogeraša. Treba dobrano oplesti i otkupljivače. Šema za dobru zaradu bez ikakovih davanja ide tako da organizaror skupljanja uzme desetak osoba na čije ime prodaje otpad i svi zadovoljni, ne vidi se u financijama koliko je i što prodao. Treba kontrolirati i koliko jedno vozilo (obično tamić ili zastavin kamion) dovezu i tko je vozač. A na vozilu na kojemu stoji da je za vlastite potrebe ne smije se vršita usluga drugima. Brzo bi se sve riješilo da ima volje. Koliko ti skupljači sekundarnih sirovina daju poslovođi na otkupnoj stanici?.

GO
golub
11:50 14.02.2014.

To bi mogli biti Sanaderovi koalicijski partneri i glasači HDZ. Primaju puno dječjeg doplatka, voze mercedese i kradu sve što se krasti može. Ako netko želi lopove poloviti neka ide na otkup starog željeza i sve otkupljivači znaju. tko iči znaju. tko i kakav otpad dovoze a imaju i njihove adrese i sve jasno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije