Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Starohrvatski bestijarij'

Tko su coprnice i gdje su se sastajale? U metropoli pripremili projekt za najmlađe o mitovima i legendama

Zagreb: Turistički obilazak pod nazivom Gornjogradske coprnice na Gornjem gradu
Davor Visnjic/PIXSELL
22.02.2024.
u 07:00

Od davnina legende i predaje bile su slikovit način na koji je čovjek objašnjavao svijet, a iz njih mnogo možemo naučiti i danas, a starohrvatski bestijarij obuhvatit će i spoznaje o ekološkoj dimenziji mitskih bića koja su u službi očuvanja prirode

Početkom sljedećeg tjedna starta projekt "Starohrvatski bestijarij" koji se temelji na očuvanju starohrvatske kulturne baštine bazirane na legendama i pričama naših predaka. Nastavit će se kroz cijelu godinu, a sudionici će steći znanja o mitskim bićima i vjerovanjima, sagledati osnove staroslavenskog mita i upoznati njegovu strukturu. Polaznici će naučiti što je "usmena predaja" i zbog čega je upravo ona važna za očuvanje mitova i legendi.

Uz predavanja o staroslavenskim mitovima, likovne radionice, tematske ture, interaktivne radionice i promocije knjiga, projekt pruža djeci i mladima znanja i spoznaje o likovima iz hrvatske narodne baštine koje nemaju prilike upoznati kroz klasično obrazovanje. Mitovi su kao povijesna kategorija presudni za shvaćanje civilizacije jer nam govore o porijeklu i nastanku čovjeka, naroda, junaka, bogova te cjelokupnog svemira. Od davnina legende i predaje bile su slikovit način na koji je čovjek objašnjavao svijet, a iz njih mnogo možemo naučiti i danas. Starohrvatski bestijarij obuhvatit će i spoznaje o ekološkoj dimenziji mitskih bića koja su u službi očuvanja prirode. Odnos čovjeka i prirode osnova je postojanja i preživljavanja te često i najvažniji za upoznavanje mitskih bića i kraja u kojem su obitavala.

Program se održava uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH te Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

VEZANI ČLANCI: 

U ponedjeljak, 26. veljače, u 13 sati za učenike drugih razreda OŠ Pongračevo na repertoaru je predavanje i radionica "Zmajevi i druga čarobna bića našega kraja". S učenicima će nakratko probuditi jednog domaćeg zmaja, Pozoja, za kojega se priča da je velik kao cijela Zagrebačka gora ili možda Žumberačko gorje. Uz zmaja dolazi i njegov jahač, Grabancijaš, koji se školuje na Kaptolu. Na likovnom dijelu radionice djeca će izraditi vlastitog pokretnog zmaja od kvačice za veš, papira i flomastera uz pomoć autorica Marije Vidović i Gabrijele Šimić.

Dva dana kasnije, za učenike četvrtih razreda OŠ Augusta Šenoe, u 10 sati, autorice su pripremile predavanje i radionice pod nazivom "Coprnice, coprnjaki, i svakakvi vrači". U starim zagrebačkim predajama vještice se, inače, nazivaju coprnice, a djeca će na predavanju naučiti tko su one bile, gdje su se sastajale i mogu li stvarno letjeti na metli. Osim toga, saznat će i tko je djedica duge sijede brade koji hoda sa štapom, a kojega bi mogli zamijeniti za prosjaka. Na likovnom dijelu radionice djeca će u tehnici polimerne gline izrađivati razne magične predmete koje koriste coprnice i coprnjaci te će od njih raditi magnete za frižider.

"Ajla i samoborske legende: tajni stanovnici rudnika sveta Barbara" iduće je predavanje koje je na rasporedu u četvrtak, 29. veljače, u 12 sati. Učenici drugih razreda OŠ Horvati saznat će da je Ajla malena vodena vila iz Nadgore, čarobnog mjesta iznad Samoborskog gorja u kojem žive još čarobnija bića iz samoborskih mitova i legendi. U svojoj uzbudljivoj avanturi ona mora pronaći svoj glas kako bi otkrila tajne stanovnike Rudnika sveta Barbara – Bergmane. Autor slikovnice Ivan Šivak djeci će ispričati priču o bićima iz starohrvatske mitologije koja žive u rudniku Sveta Barbara. To je ujedno i priča o hrabrosti i vjerovanju i o činjenju dobrih djela. Slikovnica je spoj edukativnog i zabavnog sadržaja, a djeci će uz glavne likove približiti i zanimljiv rudnik na 30-min vožnje od Zagreba kojeg će poželjeti istražiti s roditeljima.

Nakon kratke pauze, učenicima drugih razreda OŠ Pongračevo 13. ožujka u 12 sati sprema se predavanje Marije Vidović i Gabrijele Rukelj "Vile i vilenjaci naših krajeva". Na tom predavanju djeca će naučiti kako prepoznati vilu, gdje one žive i koja su njihova staništa. U gradu Zagrebu i okolici postoje legende i usmene predaje o tim stvorenjima koja žive u zajednici i pomažu jedni drugima. Legende kažu da je svijet bio ljepši dok su njime hodale vile pa će djeca na ovom susretu naučiti puno pouka o životu od malih vila i vilenjaka. Na likovnom dijelu susreta izrađivat će se vile od vune i filca.

VIDEO: Zagrepčanka o ukidanju dvojnih cijena: ovo je živa konfuzija. Misle da je 5 eura 5 kuna

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar rubinet
rubinet
13:11 22.02.2024.

Kad već u članku spominjete bestijarij ,a to je u starome Rimu bio prostor za životinje, treba napisati kako se današnji zagrebački ZOO nekad zvao divnim hrvatskim imenom. Zvjerinjak. Zašto ne bi vratili taj naziv?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije