Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokalni izbori

Tko se “oštri” za bitku za prve fotelje gradova Zagrebačke županije

Gradonačelnici
Foto: PIXSELL
1/4
17.12.2020.
u 10:45

Detalji se još bruse, koalicije dogovaraju, čeka konkurencija

Otkako se 1995. administrativno odvojila od metropole, na čelu su joj pretežito HDZ-ovci. Velika je vjerojatnost da bi Gorica i na predstojećim lokalnim izborima glatko ostala HDZ-ova “utvrda”. No ovog puta planove je pomrsila afera Janaf, u kojoj je uhićen gradonačelnik Dražen Barišić. A on je prije dva dana dao i ostavku pa je Veliku Goricu do izbora preuzeo njegov zamjenik Krešimir Ačkar.

Iako još nije službeno potvrđeno, upravo bi Ačkar, koji je jučer odradio prvi dan kao gradonačelnik, trebao “zastupati” HDZ pred Velikogoričanima u trci za gradonačelničko mjesto. Prema logici stvari, može se čuti u goričkom HDZ-u, Ačkar je njihov najjači kandidat jer je na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio najveći broj preferencijalnih glasova. Također, prije dva tjedna je na unutarstranačkim izborima ponovno izabran za predsjednika gradske organizacije HDZ-a.

 

– Kandidaturu moraju potvrditi gradski odbor i stranačka tijela pa će HDZ svog kandidata predstaviti javnosti nakon Božića ili Nove godine – kaže Ačkar. Da su lokalni izbori 2021. dobra prilika da se u Gorici makne HDZ s vlasti smatraju pak oporbene stranke pa je Most već najavio kandidaturu liječnika Ivana Bekavca, a kao SDP-ov kandidat spominje se Damir Šimunić, potpredsjednik ogranka i Gradskog vijeća.

Ma neće Janaf utjecati...

Situacija u još jednom gradu u Zagrebačkoj županiji koji je vezan uz aferu Janaf ipak nije toliko napeta. Javor Bojan Leš, HDZ-ov gradonačelnik Ivanić-Grada, ne smatra da će uhićenje Krešimira Peteka, najvećeg tamošnjeg poduzetnika, značajno utjecati na kampanju pa ni na ishod izbora.

– Ne vidim da bi nas ono što se dogodilo u sklopu afere Janaf moglo poljuljati jer ne utječe posebno na nas kao grad. Više nas brine očuvanje 700 radnih mjesta, koliko ih ima u Elektrocentru Petek – kaže Leš koji vjeruje da je zaslužio povjerenje za još jedan mandat, s obzirom na to da su u trenutačnom realizirali 80 posto obećanog. Na izbore će ivanićgradski HDZ u koaliciji s HSLS-om i gradskim strankama centra. Najizgledniji rival im je SDP-ov kandidat koji još nije poznat, no iz te stranke kažu da će ga zasigurno imati.Što se tiče drugih gradova u županiji, neka lokalna imena koja su u međuvremenu postala i nacionalno poznata, poput Kreše Beljaka, više nećemo gledati u utrci za gradonačelnika. No on će u Samoboru podržati svog trenutačnog zamjenika Željka Staneca kao HSS-ovog kandidata.

– Načelno smo dogovorili da će me podržati i SDP, no to još nije službeno – kaže Stanec i dodaje da će se u kampanji fokusirati na ponovno uspostavljanje pruge Samoborčeka do Zagreba, gradnju mosta sa Zaprešićem... On je zasad jedini potvrđeni kandidat u Samoboru, a imat će ga i HDZ, najavio je predsjednik tamošnje organizacije stranke Tomislav Masten.

Rezultati vs. Jelačićev brend

U utrku će u Svetoj Nedelji opet kao nezavisni i Dario Zurovec, a sa svim kandidaturama, kazao je, izići će u siječnju. Za očekivati je da će svoje ime ondje uskoro “izbaciti” i HDZ. Zaprešić pak zasad ima dva potvrđena kandidata, aktualnog HDZ-ovog gradonačelnika Željka Turka i šefa tamošnjeg SDP-a Denisa Begića. Turk se misli boriti svime što je napravljeno u posljednjih nekoliko godina, a Begić transparentnim upravljanjem, jačim otvaranjem prema građanima i brendiranjem Zaprešića kao Jelačićevog grada. Dva su kandidata potvrđena i u Dugom Selu. Za ostanak na svom mjestu borit će se Nenad Panian, jedini mu je protukandidat trenutačno Rade Borić, koji će u utrku kao nezavisni, no neslužbeno doznajemo da bi ime za bitku trebao imati i HDZ. Što se tiče Svetog Ivana Zeline, HNS-ov gradonačelnik Hrvoje Koščec po novi će mandat s fokusom na nastavak započetih projekata, poput gradnje nogostupa uz državnu cestu i podizanja multifunkcionalnog centra, svog će čovjeka imati i HDZ, a “šuška” se da bi SDP-ov kandidat mogao biti šef gradske organizacije Vladimir Zerec, iako je odbio to potvrditi. Kandidaturu za Jasku pak uskoro će najaviti aktualni gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Dugo Selo Aktualni gradonačelnik Nenad Panian na listi je onih koji idu po još jedan mandat, a jedini je protukandidat trenutačno nezavisni Rade Borić.

Sveti Ivan Zelina Iako to još nije formalno obznanio, i HNS-ov gradonačelnik Hrvoje Koščec namjerava nastaviti raditi svoj posao. Nema zasad službenih izazivača.

Jastrebarsko Šef grada Zvonimir Novosel ide također u borbu za još jedan mandat, i to u istoj koaliciji kao i u ovom, s HNS-om i HSU-om. Ni on još nema formalnu konkurenciju.

Vrbovec Opet će u utrku i gradonačelnik Denis Kralj, koji računa na podršku stranaka s kojima SDP surađuje u Vijeću, odnosno HSS-a, Laburista i HNS-a. Nitko se drugi još nije kandidirao.

Ivanić-Grad Javor Bojan Leš borit će se za još jedan mandat, a najveći mu je rival SDP koji još nije izišao s imenom, no iz stranke su potvrdili da će ga imati.

Zaprešić Zasad su dva potvrđena kandidata, aktualni HDZ-ov gradonačelnik Željko Turk i šef tamošnjeg SDP-a Denis Begić.

Velika Gorica Krešimir Ačkar, novi gradonačelnik turopoljskog centra, najizgledniji je HDZ-ov kandidat, a ima ga Most, i to liječnika Ivana Bekavca.

Samobor Krešo Beljak više se neće kandidirati, no podržat će svog zamjenika Željka Staneca kao HSS-ovo ime za utrku. S kim će se boriti, zasad nije poznato.

Sveta Nedelja Dario Zurovec kao nezavisni ide u bitku za drugi mandat. Drugoga kandidata taj grad trenutačno
nema, HDZ-ov se iščekuje.

Komentara 2

GE
geler203
19:30 17.12.2020.

Opet ste se dogovorili da Bandić ostane. Svi do jednog ste lopovi i kriminalci.

DU
Deleted user
11:39 17.12.2020.

U epohalnu bitku za glavni grad Suverenisti bi mogli sa svojim stjegonošom u pokušaju, vrlim saborskim zastupnikom Milanovićem... Eto mu prilike dokazati koliko vrijedi kao mladi perspektivni političar, moralan i nadasve vrlo pošten. Ili će pomoći Milanu i potruditi se razjediniti desnicu u Zagrebu. Ma šalimo se naravno 😁, on ne voli Milana 😲

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije