Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LOKALNI IZBORI

Ništa od desne fronte, Škoro mora bez Mosta u utrku za Zagreb

Foto: PIXSELL
1/3
16.12.2020.
u 06:27

Sve je više kandidata za gradonačelnika Zagreba, što uvelike olakšava poziciju Milanu Bandiću

Kandidat Domovinskog pokreta za gradonačelnika Zagreba vjerojatno će biti njihov predsjednik Miroslav Škoro. Sam Škoro tu je mogućnost potvrdio u nizu medijskih istupa kroz protekla dva dana, nakon što je izabran na čelo netom ustrojene zagrebačke organizacije svoje stranke. To što se kao predsjednik stranke kandidirao i na čelo zagrebačke organizacije Škoro ne smatra neobičnim, a na pitanje hoće li se kandidirati i za gradonačelnika, za tjednik Nacional je odgovorio: “Ako procijenimo da je to dobro, spreman sam preuzeti tu ulogu”. Pritom je otvorenom ostavio i mogućnost koalicije Domovinskog pokreta s drugim strankama na lokalnim izborima.

Koje su to stranke, Škoro nije precizirao, no priliku je iskoristio kako bi Hrvatskim suverenistima, koalicijskom partneru s parlamentarnih izbora, ali i Mostu, s kojim se ranije nije uspio dogovoriti o zajedničkim izbornim listama, spočitnuo da samostalnim izlaskom na izbore usitnjuju biračko tijelo. A time, uvjeren je Škoro, podebljavaju šanse aktualnoga gradonačelnika Milana Bandića za još jedan mandat.

Spočitnuo partneru i Mostu

– Milan Bandić i partneri, prije svega HDZ, priželjkuju puno kandidata jer bi se onda priča razvodnila – kazao je Škoro, koji se ipak, za razliku od drugih koji su ranije najavili kandidaturu, zasad ne upušta u oštru kritiku rada Milana Bandića.

Aktualnom gradonačelniku zamjera tek nedostatak kvalitetne strategije i plana razvoja grada, a što se tiče sumnjivih javnih natječaja i poslova, poručuje: Neka institucije rade svoj posao. S druge strane, kaže kako je, bez obzira na to što su ranije izišli s imenima svojih kandidata i potencijalnih kandidata za zagrebačkoga gradonačelnika, i dalje spreman razgovarati s Mostom i Suverenistima, ali i drugim strankama kako bi pronašli zajedničkog kvalitetnog kandidata koji će se suprotstaviti Bandiću i ljevici.

– Spreman sam ići za gradonačelnika, ne bih se bavio politikom da nisam, ali smatram da moramo sjesti, dogovoriti se i vidjeti tko je najbolja osoba – rekao je Škoro Nacionalu.

Iz jučerašnjih medijskih nastupa čelnika Domovinskog pokreta iskristaliziralo se pak kako je njegova kritika o odbijanju suradnje ipak manje usmjerena prema Suverenistima, a više prema Mostu, koji je netom objavio da će njegov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika biti Zvonimir Troskot. Škoro je uvjeren da se Most zaletio, a iako je krajnje neobično da se čelnik neke stranke izjašnjava koga bi na koju funkciju trebala birati druga stranka, otkrio je i tko bi po njegovu mišljenju bio najbolji kandidat iz Mosta.

– Mislim da je Troskot kvalitetan čovjek, ali s obzirom na njegov background, mislim da nije najreprezentativnija osoba iz Mosta. Raspudić bi bio kvalitetnije rješenje – rekao je Škoro za N1.

Raspudićev odgovor nije trebalo dugo čekati. – Škorina izjava o tome da bih ja bio bolji kandidat od Troskota je kao da ja kažem da bi Karolina Vidović Krišto bila bolji predsjednik Domovinskog pokreta od njega – uzvratio je Raspudić, o kojem se također govorilo kao o potencijalnom kandidatu za gradonačelnika, no u Mostu sada objašnjavaju kako je zaključeno da je za Raspudića bolja pozicija u Saboru, čak i da bi bio bolji kandidat za predsjednika države nego za gradonačelnika. Izbor je, kažu, za lokalne izbore u Zagrebu pao na Troskota zbog njegovih referenci.

– Zvonimir Troskot je financijski revizor, radio je za najveće kompanije i nadzirao velike sustave, što ga itekako kvalificira za gradonačelnika Zagreba. Uz to, svjetski je čovjek, govori nekoliko jezika... – nabrojio nam je Troskotove kvalitete Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Grmoja demantira Škorinu tvrdnju da je više puta pozivao Most na razgovor o zajedničkom izbornom nastupu, ali da se oni nisu odazvali.

– Mi smo svaki dan u Saboru, tamo je i Škoro, ali ni jednom se nije obratio ni meni ni Boži Petrovu nekakvim pozivom na razgovor – tvrdi Grmoja, koji se, kaže, čudi nervozi i napadima iz Domovinskog pokreta.

Grmoja tumači kako je za sve stranke krajnje vrijeme da pokažu kandidate za lokalne izbore, ali kako drugi, za razliku od Mosta, “glavinjaju i nemaju ni kandidata ni jasan cilj”. Uvjeren je da takvo oklijevanje stranaka pogoduje aktualnom gradonačelniku, a što se tiče Škorine poruke da još nije kasno za suradnju, poručuje kako će Most vrlo rado prihvatiti potporu svih stranaka, od ljevice do centra i desnice, njihovu kandidatu Troskotu.

HDZ još šuti

Iz svih ovih izjava jasno je kako izbornu frontu protiv Bandića desno od centra ne treba očekivati, što uvelike olakšava poziciju aktualnoga gradonačelnika. S desne strane ozbiljne bi mu udarce mogao zadati još jedino HDZ, no ta stranka još nije objavila koga će kandidirati za gradonačelnika Zagreba.

Iz vrha HDZ-a prije nekog je vremena puštena informacija kako u toj utrci žele vidjeti Damira Vanđelića, kojega je Andrej Plenković postavio na čelo fonda iz kojega bi se Zagreb i okolica trebali obnoviti nakon razornog potresa ovog proljeća. Vanđelić je u nekoliko navrata odbacio takvu mogućnost, no nije isključeno da će se do lokalnih izbora predomisliti. Među zagrebačkim HDZ-ovcima, međutim, vlada poprilična skepsa oko mogućnosti da stranka nakon godina suradnje iskreno krene u rušenje Bandića.

Naši sugovornici pritom upozoravaju kako bi ozbiljnim napadom na Bandića stranka mogla pomoći da vlast u Zagrebu preuzme ljevica, što bi značilo da bi mnogi HDZ-ovci ostali bez funkcija koje im je osiguravala upravo ta suradnja. S obzirom na takva promišljanja, Bandiću bi jedini ozbiljan izazov na izborima u svibnju iduće godine mogao biti zajednički kandidat udružene ljevice i centra, ukoliko te stranke uspiju postići dogovor. 

 

>> VEČERNJI TV Dario Juričan: "Meni je takav gušt kad ulovim Bandića u laži!"

Komentara 53

SS
Sapienti.sat
08:12 16.12.2020.

Neko vrijeme sam sumnjao, ali sam sada siguran da je MOST nažalost igrač HDZ-a. Dok su u DP-u nebrojeno puta pokušali s njima dogovoriti kandidata za Zagreb oni su odmah nominirali Troskota. I vrabci na grani znaju da vise odd 5% on neće dobiti. Računica je jasna: da bi se pomoglo HDZ-u treba pomoći Bandiću.

KA
kajbum
08:18 16.12.2020.

Cuprija je napravljena da razjedini desnicu I da bi napravili probleme karamarku

GL
Glavica
08:40 16.12.2020.

Bozo Petrov i Grmoja rade tajno za jugo slavce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije