Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lažna dojava u zagrebu

Tko je ostavio papirić s prijetnjom o bombi u gradskoj upravi? Kriminalist otkriva detalje koji će pomoći policiji

Foto: Dario Topić/Večernji list
1/17
07.07.2023.
u 16:07

Radni petak za nekoliko stotina zaposlenika zagrebačke gradske uprave na Trgu Stjepana Radića počeo je prilično dramatično. Ulaskom u toalet jedan od zaposlenika pronašao je poruku uznemirujućeg sadržaja.

Netko je, očigledno s ciljem zastrašivanja u WC-u na katu zgrade u Radićevoj iznad umivaonika, a ispod zrcala ostavio papirić na kojemu je rukom bilo napisano: "7.7. bomba u poglavarstvu". Zaposlenici su odmah alarmirani, a služba sigurnosti započela je evakuaciju oko 9 sati i 10 minuta. Već nakon nekoliko minuta djelatnici ureda, stručnih službi, spremačice i svi drugi djelatnici zatekli su se na parkiralištu ispred zgrade.

Tamo je završio i gradonačelnik Tomislav Tomašević sa zamjenicima. Policija je oko 9.30 ogradila cijelo područje te je protueksplozivni pregled započeo, dok su se radnici međusobno pogledavali, više zbunjeno i iznenađeno, nego uplašeno. Nakon dva i pol sata, oko podneva, plava traka s natpisom "stop policija" skinuta je, a zaposlenici su se vratili u urede jer policija je potvrdila da je riječ o još jednoj lažnoj dojavi.

Dosad nezabilježen slučaj

Ipak, za svaki slučaj dok je trajao pregled, svi su izmješteni kod obližnjeg spomenika Domovini, a neki su nenadanu pauzu na poslu iskoristili i za kavu u obližnjem Lisinskom na čijoj je terasi ubrzo nestalo mjesta.

– U strahu nismo, pogotovo jer smo na sigurnoj udaljenosti, ali niti ne znamo puno detalja, osim da nam je rečeno da napustimo zgradu. Ne pamtimo da se ikada ranije ovakav slučaj prijetnje dogodio. Tko bi i zašto takvo nešto radio, ne razumijem – kazala nam je jedna od radnica, a i od drugih službenika čuli smo slične komentare, među kojima su brojni isticali da im je izvanredna situacija pomrsila planove i poremetila brojne sastanke.

Ipak, na svaku se prijetnju treba reagirati najozbiljnije, rekao je Tomašević koji je sa zaposlenicima kod spomenika proveo sat i pol vremena prije nego što je nastavio dnevne obveze. Podsjetio je i na brojne lažne dojave koje su se u posljednje vrijeme najčešće zaredale u šoping–centrima.

– Ovo je drugačije jer se nije radilo o mailu, nego o rukom napisanoj poruci, koju je ostavila fizička osoba. No zgrada je pokrivena kamerama pa je moguće da je počinitelj snimljen i zato očekujem da ga se lakše pronađe – komentirao je Tomašević. Nije htio nagađati tko bi mogao stajati iza ovog čina, odnosno sumnja li se na nekog od djelatnika ili pak posjetitelja zgrade. To će utvrditi policijska istraga koja je započela odmah po dojavi o bombi.

Foto: Grad Zagreb

Videonadzor i grafolozi

– Osjećam li se sigurno? Da. Ne namjeravam hodati sa zaštitom po gradu i na tome inzistiram. Podsjetit ću da su mi osobno prijetnje stizale i ranije, a one ozbiljnije prijetnje smrću uvijek sam prijavljivao policiji koja po tome postupa, a ja se osjećam sigurno – zaključio je Tomašević. Da policiji posao neće biti težak smatra kriminalist Željko Cvrtila.

– Činjenica da je netko osobno došao i ostavio fizički trag izuzetno olakšava. Postoji sustav videonadzora, a u krajnjoj mjeri moći će se angažirati i grafolozi Centra za forenziku Ivan Vučetić kada se suzi krug sumnjivaca. Ako je počinitelj od ranije u evidenciji, jednostavno će se utvrditi, u suprotnom forenzičari mogu izuzeti rukopise osumnjičenih za analizu – pojašnjava Cvrtila.

23.03.2023. Zagreb - Kriminalist Zeljko Cvrtila gost u studiju Vecernjeg lista Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

Počinitelju prijeti visoka kazna zbog uznemiravanja javnosti, izazivanja evakuacije, zaustavljanja poslovnih procesa i širenja lažnih vijesti, ukoliko se pak pokaže da je riječ o osobi koja nije bila sposobna uputiti stvarnu prijetnju.

– Spekulacija da osoba ne barata digitalnim alatima pa je zato poruka pisana rukom, a ne mailom kao u ranijim slučajevima lažnih dojava o bombama može ukazivati na to da netko dobro poznaje sustav iznutra kada se odlučio osobno doći, ali i da se radi o osobi koja nema razvijena digitalna znanja do razine da zna kako prikriti vlastite tragove – zaključuje kriminalist Cvrtila.

GALERIJA:

1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije