Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za metropolu

Tko će biti novi gradonačelnik Zagreba?

'25.04.2012., Zagreb - U galeriji Hrvatske poste odrzano je svecano otvorenje izlozbe Hrvatska novinska fotografija 2011. Izlozbu je otvorio gradonacelnik Zagreba Milan Bandic. Photo: Petar Glebov/PIX
Foto: 'Petar Glebov/PIXSELL'
1/6
02.05.2012.
u 11:00

Izbori su za godinu dana, a kampanja se već zahuktava. Očekuje se borba žešća nego ikad prije i s najneizvjesnijim ishodom

Tko će biti novi gradonačelnik Grada Zagreba? Iako su izbori tek za godinu dana, kampanja se već zahuktava, a na vidjelo izlaze i prvi sigurni kandidati. Među njima je i aktualni gradonačelnik Milan Bandić.

– A što vi mislite, trebam li se kandidirati ili ne? Pitat ćemo građane koji su mi dali povjerenje već četiri puta, a ja još nisam bacio koplje u trnje – u svom je stilu odgovorio Bandić na pitanje planira li se ponovno kandidirati.

I dok je Milan Bandić neodređen, sigurne su dvije kandidature za najvažniju fotelju metropole. Uime Nezavisne liste kandidaturu je potvrdila Tatjana Holjevac, a istu namjeru ima i novi predsjednik gradskog HDZ-a Ante Zvonimir Golem.

Samo jedna žena

Tatjana Holjevac, trenutačna potpredsjednica Gradske skupštine, već će sredinom svibnja objaviti svoju namjeru.

– Svakako se spremam za mjesto gradonačelnice. Imam podršku Nezavisne liste, kampanja će mi biti usredotočena na iskorištavanje fondova EU, pomaganja poduzetnicima i jačanju gospodarstva grada – otkrila je T. Holjevac.

Ante Zvonimir Golem nema još jasno razrađene planove za kampanju. Tek su zbili redove gradskog ogranka stranke, kaže, a zajedno će odlučiti kako dalje.

– Imam namjeru kandidirati se za gradonačelnika, a unutar stranke nitko nije izrazio protukandidaturu – kazao je Golem.

Uime koalicije HSS-a i HSLS-a izaći će Vladimir Ferdelji i Darinko Kosor. No, ni jedan nije htio jasno definirati koji će se od njih dvojice upustiti u utrku.

– Naša koalicija HSLS-HSS imat će kandidata za gradonačelnika, a to ćemo biti ili ja ili Vladimir Ferdelji, ali kako god bilo, zajednički idemo na izbore. Kao dvojac predvodimo koaliciju, a tu imamo i podršku Hrvata iz Bosne i Hercegovine i očekujemo da ćemo imati više od 10 vijećnika. Na izborima za gradonačelnika nitko ne može pobijediti u prvom krugu – objasnio je Kosor.

Tajni aduti SDP-a

Predsjednik Gospodarskog savjeta HSLS-HSS Vladimir Ferdelji nije htio previše nagađati.

– Rano je o tome govoriti. Kandidirat ćemo čovjeka koji će u tom trenutku imati najviše šanse i najveću podršku javnosti – kazao je Ferdelji.

I vladajuća stranka SDP ima svoje adute za šefa metropole. Dapače, čak nekoliko njih jer kalkulacije još traju. Mogući je izbor Davor Bernardić, aktualni predsjednik Gradske skupštine, koji je i prije nego što je stupio na novu funkciju već najavio kandidaturu za gradonačelnika Zagreba. Od toga ne odustaje, no sada je u istupima ipak suzdržaniji.

– Kandidirat ću se za gradonačelnika ako dobijem podršku članova stranke – kaže Bernardić.

No, što kaže na sve glasnija nagađanja da bi SDP-ovi kandidati za šefa metropole mogli biti i Boris Šprem ili Josip Kregar?

– To mi je prvi glas, poznato je da su Šprem i Kregar prijatelji, ali ne vjerujem da bi ijedan od njih dvojice radio protiv SDP-a – komentirao je Bernardić.

Josip Kregar samo je kratko kazao da nije politički kulturno govoriti o izborima jer su oni još daleko.

Komentara 25

ZE
zendraf
11:30 02.05.2012.

Nije politički kulturno govoriti o izborima, a kad smo mi to imali političku kulturu? Ili bilo kakvu drugu?

TO
tom
11:34 02.05.2012.

novi gradonačelnik zagreba bit će ivo! sic!

ŠI
šifra2
11:11 02.05.2012.

Bandić i SDP su u 12 godina skoro uništili grad! Treba tražiti rješenja bez njih!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije