Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Tesla predlagao Amrušu elektrifikaciju 10 godina prije nego što je postavljena prva lampa

Zagreb: Održavanje električnih instalacija i ulične rasvjete u Praškoj ulici
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/2
05.11.2021.
u 09:35

Prva takva svjetiljka je u hrvatskoj prijestolnici javno predstavljena još 1877. godine u Gundulićevoj ispred zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, no trebalo je još dugo da električne svjetiljke zamijene plinske.

Prije točno 114 godina, na današnji dan, potez od Frankopanske preko Ilice, Jelačićeva trga pa Praškom do Zrinjevca zasvijetlio je pod svjetlima električne rasvjete. Do tad je, spomenimo, metropola imala samo plinsku rasvjetu.

Prva takva svjetiljka je u hrvatskoj prijestolnici javno predstavljena još 1877. godine u Gundulićevoj ispred zgrade Hrvatskoga glazbenog zavoda, no trebalo je još dugo da električne svjetiljke zamijene plinske. I dan danas kod prve postavljene električne svjetiljke na uglu Ilice i Gundulićeve postoji spomen-tabla kao podsjetnik na taj događaj.

"U Zagrebu je električna rasvjeta demonstrirana 1891. na Jubilarnoj izložbi Hrvatsko-slavonskoga gospodarskog društva, a zgrada Hrvatskoga narodnoga kazališta u Zagrebu bila je elektrificirana već pri izgradnji (1895). Tih su se godina osvijetlili prvi gradovi u Hrvatskoj malim elektranama istosmjerne struje. Nepunu godinu dana nakon povijesne Tesline elektrane na Niagari postavljena je prva hidroelektrana izmjenične struje u Hrvatskoj na slapovima Krke, s cjelovitim elektroenergetskim sustavom prijenosa i raspodjele. Električne su žarulje zasvijetlile u Šibeniku 28. kolovoza 1885., što je bio početak elektrifikacije u Hrvatskoj u današnjem smislu", stoji u  Hrvatskoj enciklopediji Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža".

Smatra se da je Zagreb relativno kasno prešao na električnu rasvjetu, a razlog je što je Gradska plinara imala koncesiju na javnu plinsku rasvjetu. Kad je potpisan ugovor plinare i grada, kako je Večernjak već ranije pisao, "Zagreb je osvanuo s novim "lampama", a u rad je 1907. godine tako puštena prva elektrana čiji su kupci najprije bili Gradski vodovod i kućanstva te od 1910. i tramvaj".

Stanovnici su bili oduševljeni njome, a pisalo se o tom događaju i svim novinama. Do kraja te godine imali su tek 1.129 potrošača, a instalirali su ukupno 334 ulične svjetiljke.

Zanimljivo je da je Nikola Tesla, kad je bio u posjeti Zagrebu, još desetak godina prije postavljanja električne rasvjete nagovarao tadašnjeg gradonačelnika Milana Amruša da što prije započne elektrifikaciju Zagreba zbog toga što su plinske lampe bile nesigurne. No njegov prijedlog nije tada zaživio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije