Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na europskom trgu

Svratite na ZeGeVege na arepe, kulen od sejtana, falafel ili mochi

Zagreb: Na Europskom trgu otvoren je ZeGeVege festival
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/28
01.09.2023.
u 17:15

Na popularnom festivalu predstavlja se više od 70 izlagača, a na štandu Prijatelja životinja uključite se u projekt Rezolucija Zemlja, u kojemu će Večernji list za svaki potpis posaditi stablo

Salata od falafela, veganski burgeri i kebab, mochi od rižina brašna te kozmetika i deterdženti na bazi maslinova i kokosova sapuna. To je tek mali dio ponude koja vas danas i sutra očekuje na Europskom trgu, gdje se 15. put u organizaciji Prijatelja životinja održava popularni ZeGeVege festival. Predstavlja se ondje više od 70 izlagača, a opojni mirisi slasnih delicija namamit će vas do gastropunkta, gdje, među ostalim, možete kušati veganske varijante venezuelske, tajlandske i japanske kuhinje.

Pržena yuca pa ćevapčići od soje

Ekipa na štandu Pink pig preporučit će vam meku slasticu poznatu pod nazivom mochi, koja se spravlja od rižina brašna dugotrajnim miješanjem u velikom mramornom mužaru. Nude ih s punjenjem od buče, manga i čokolade, a cijena je dva i pol eura po komadu. Maki Nagayoshi ondje sprema i gyoze punjene kupusom, đumbirom i mladim lukom, a za porciju od pet komada izdvojit ćete sedam eura.

VEZANI ČLANCI: 

Među specijalitetima venezuelske kuhinje na štandu Arapera maracay pak našla se i yuca, biljka slična krumpiru koju poslužuju u prženoj varijanti s umakom, a možete birati između “guasacaca” od korijandera i zelenih paprika, njegove blago pikantne inačice ili slatko-ljute verzije s mangom.

Porciju ćete platiti 3,80 eura, a arepa, odnosno kukuruzna pogačica punjena crnim grahom, avokadom i umacima, stoji 8,40. Na štandu Interspara kušati se mogu veganske inačice hot-dogova, burgera, tortilja i nuggetsa, a Vegefino nudi pljeskavice, kulen i češnjovku na bazi sejtana, ali i slavne, nagrađivane ćevapčiće na bazi sejtana i soje.

01.09.2023., Zagreb - Europski trg. ZeGeVege dio je medjunarodne manifestacije Veganmania koja se odrzava u Becu, Münchenu i u jos 15 europskih gradova, a ostale bratske festivale ZeGeVege nadmasuje po svojoj velicini, brojnosti izlagaca i posjecenosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Naglasak smo stavili na klasične, tradicionalne okuse na koje su se ljudi naviknuli i moram priznati da nas je odaziv na festivalu iznenadio. Naravno, dolaze nam i skeptici koji nakon što probaju naše proizvode budu oduševljeni – kaže Tin Pažur, vlasnik i direktor tvrtke koja stoji iza brenda.

Gušta se i na štandu Falafela u sendvičima u lepinji s dodatkom humusa, salate, ukiseljenog povrća i umaka koji stoje osam eura. Za 50 centi više ondje možete kušati i salatu s falafelom, a Sana je, uz svoje standardne delicije kao što su čips od jabuke, razne varijante namaza od humusa i tahinija te kečap od cikle, ovom prilikom u ponudu uvrstila i kesten-pire.

01.09.2023., Zagreb - Europski trg. ZeGeVege dio je medjunarodne manifestacije Veganmania koja se odrzava u Becu, Münchenu i u jos 15 europskih gradova, a ostale bratske festivale ZeGeVege nadmasuje po svojoj velicini, brojnosti izlagaca i posjecenosti. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

– Cilj je sajma približiti veganstvo ljudima, odnosno potaknuti ih da shvate da je to ustvari doista nužno za naš opstanak na planetu te za budućnost jer veganskim načinom života spašavamo i životinje i okoliš, ali i vlastito zdravlje. Danas u svijetu vlada velika kriza bioraznolikosti, a to se događa upravo zbog rastrošne industrije, općenito konzumacije mesa i drugih životinjskih proizvoda, tako da zapravo prelaskom na veganstvo radimo velik pozitivni korak prema sebi, ali i prema cijelom svijetu – ističe Emanuela Poturica uime organizatora na čijem se štandu potpisom možete uključiti i u projekt Rezolucija Zemlja, a Večernji list za svaki će posaditi stablo.

Kruti šamponi i ekodeterdženti

Na sajmu se nude i kozmetički proizvodi koji nisu testirani na životinjama, primjerice kruti šamponi, takozvani pijesak-piling, serumi i sprejevi za lice s hijaluronom i malahitom na štandu Ghrei Story. Ekodeterdžente za pranje rublja i omekšivače pronaći ćete pak na štandu Melli Aromatice.

VEZANI ČLANCI: 

– Deterdženti su na bazi kokosova i maslinova sapuna s limunskom kiselinom koja istovremeno pere i mrlje i čisti mašinu – objašnjava Ivana, koja ih prodaje po cijeni od osam do deset eura za litru.

Foto: Privatna arhiva

Manifestaciju koju, među ostalima, podržavaju i Grad Zagreb, Ministarstvo turizma, Agencija za poljoprivredu i hranu te Hrvatska gospodarska komora možete posjetiti danas do 21 sat te sutra od 9 do 20 sati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije