Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
treće izdanje

Svratite do Bundeka po šunku za Uskrs, domaće čvarke, linzere ili novu torbicu

Zagreb: Reportaža sa sajma OPG-ova "Zdravo je pravo"
Foto: Luka Stanzl
1/31
23.03.2024.
u 13:41

Do sutra možete obići "Zdravo je pravo" sajam OPG-ova koji je okupio 80 izlagača iz cijele zemlje

Pršut, kulen, sir, med, domaći kolači poput orahnjače i makovnjače, ali i mađarice s 12 kora ili pak torbe od recikliranog pamuka dio su onoga što vas ovog vikenda očekuje na Bundeku. Ondje se, naime, održava sajam "Zdravo je pravo", a na trećem izdanju okupilo se više od 80 izlagača, obrtnika i OPG-ovaca iz cijele Hrvatske. Manifestacija je to koja spaja gastronomsku tradiciju i kvalitetu te proizvode ekološkog i kontroliranog porijekla, ali i održivost, a organizira je tvrtka ABC Rent.

Nema do slavonskih delicija

– Iz godine u godinu na sajmu sudjeluje sve više izlagača kojima je on izuzetno važan jer ovdje domaći, mali proizvođači imaju prilike, između ostalog, predstaviti svoje proizvode te proširiti listu klijenata. Nastojimo slušati kupce, ali i proizvođače kako bismo svakim novim izdanjem širili ponudu. Osim delicija, posjetitelje očekuje i bogat program s nastupima kulturno-umjetničkih društava, stižu nam i mažoretkinje, a za najmlađe smo postavili i mali lunapark – ističe direktorica tvrtke Ivanka Kudeljan.

VEZANI ČLANCI: 

Domaće kobasice, slaninu, čvarke, buđolu i dimljene koljenice pronaći ćete na štandu mesnica Bođirković, slavonskog obrta koji pod geslom "Tradicija koja ostaje" svoje proizvode kupcima nudi već više od četiri desetljeća.

– Sve dimimo na bukovu drvetu i sušimo na prirodan način. Naše proizvode kupuju i brojni restorani, ali puno nam znači predstavljanje na ovom sajmu jer nas tako ljudi imaju prilike upoznati i kušati naše delicije – kaže Sanja Radivojević. Koljenica, kilogram koje stoji sedam eura, te dimljeno svinjsko meso, koje se u istoj količini nudi za 14, najtraženiji su proizvodi, a dobro se, dodaje, prodaju i neizostavni čvarci te suha slanina. Kilogram čvaraka 15 je eura, a slanine 14.

22.03.2024. Zagreb - Reportaza sa sajma OPG-ova "Zdravo je pravo". Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl

Omastiti brk slavonskim suhomesnatim proizvodima možete i na štandu Marijane i Josipa Vinkovića, koji imaju OPG u Bošnjacima. Nude se i tanke, pikantne kobasice, kojih kilogram stoji 18 eura, a toliko je i kilogram šunke za kuhanje koja je uoči uskrsnih blagdana i najtraženija. Istu količinu pečenice ili vratine platit ćete četiri eura više, za kulenovu seku izdvojit ćete 30 eura, a kilogram kulena stoji 35.

Tradicionalnu izradu domaćih kolača, baš kakve su pekle i naše bake, već 15 godina njeguje i Emica Ivković iz Nove Gradiške, a u sklopu sajma na Bundeku posjetiteljima ih nudi od samih početaka. U izboru je više od 50 vrsta, među kojima su i medvjeđe šape, mađarica s 12 kora, orahnjača i makovnjača, linzeri, breskvice, čupavci, ali i kolači s oblatnama. Pakirani su u kutijama, a kilogram kolača, za koje je većinu recepata naslijedila od majke, nudi se za 20 eura.

VEZANI ČLANCI: 

Šarenilo jarkih boja privući će vas pak na štand Višnjice Novak iz Čazme, koja se predstavlja ručno rađenim torbicama od recikliranog pamuka. Svaka je, kaže, unikatna jer izrađuje ih od ostataka pamuka koji ostanu nakon šivanja, a za jednu joj treba četiri do šest sati. Cijena im se kreće od 35 do 45 eura, a radi ih i prema željama klijentica koje u tom slučaju same biraju boje, tip remena, veličinu kopče.

Folkloraši i kulinarski show

Pozornicom na Bundeku u sklopu sajma zavladat će i dječji zborovi Kikići i genijalci, Zagrebački anđeli, Cvrkutavci i Bajka, a tamburaškim izvedbama i tradicijskim plesovima okupljene će počastiti KUD-ovi Stupnik, Ščitarjevo i Stari grad Lukavec. Najmlađi će također moći uživati u Magic Leon showu s Bijelkom, a sutra stiže i popularni kuhar Almo Čatlak koji će pripremati specijalitete s namirnicama izlagača. Ulaz je besplatan, a sajam se može posjetiti još danas i sutra od 10 do 20 sati.

VIDEO Marin Lončar iz Koprivnice brine se o bebi ljami bez majke 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije