Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DJEČJI SAJAM

Svoju "učionicu bez zidova" uredit ćemo novcem od prodaje

Osnovna škola Nikola Tesla/sajam poduzetništva
Foto: Davor Puklavec/Pixsell
1/2
27.05.2019.
u 08:30

Djeci je takav način učenja zabavniji, a i bolje hvataju gradivo. Mogu promatrati, primjerice, kako se cvijeće ili povrće razvija od sjemenke do ploda, istaknule su učiteljice.

Kad god im vrijeme dopusti, učenici Osnovne škole Nikola Tesla u Prečkom gradivo svladavaju u vrtu. S učiteljicama su ondje zasadili cvijeće i povrće, koje marljivo okopavaju i zalijevaju, a svoje rotkvice nose tetama u kuhinju koje ih onda spremaju za ručak.

– Djeci je takav način učenja zabavniji, a i bolje hvataju gradivo. Mogu promatrati, primjerice, kako se cvijeće ili povrće razvija od sjemenke do ploda – istaknule su učiteljice. U planu je, dodale su, i gradnja jezerca, ali i staklenika kako bi biljke mogli uzgajati i zimi. A da bi skupili novac za svoju “učionicu bez zidova”, organizirali su Tesla fest, dječji sajam poduzetništva posvećen genijalcu po kojemu je nazvana škola.

Lampe od vodovodnih cijevi

– Dio je to projekta TESLA, Teachers Engaging Students in a Learning Adventure, u sklopu Erasmus+ programa u kojemu škola sudjeluje dvije godine. Pokrenulo ga je osmero učitelja, a cilj nam je potaknuti đake da svoja znanja povezuju, primjenjuju i prezentiraju – objasnila je Željana Đevenica, učiteljica i koordinatorica projekta. Klinci su se za Tesla fest pripremali cijelu godinu pa ne čudi njihov entuzijazam da prodaju baš sve.

– ‘Ajmo, kemijske pet, prstenje 10 kuna, još malo pa nestalo! – kupce je s prijateljicama veselo dozivala šestašica Antonija. Na njihovu štandu, koji su nazvale “Kramperaj”, nema čega nije bilo: odjeće, torbi, karata, šalica, ogrlica, lutaka... Gužva je bila i oko štanda na kojemu su osmašice Dora, Korina i Ana prodavale lampe od vodovodnih cijevi.

Preskakala se i slama

– Dečki su spajali strujne krugove, a mi smo bojile cijevi – objasnile su, dok su se “Mali cvjećari” iz trećeg razreda pohvalili kako je njihovih stotinu boca soka od bazge planulo u trenu. Baš kao i slike koje su učenici Tesline škole izradili s umirovljenicima iz Seniorskog centra s kojima često surađuju, a zadovoljni su bili i Borna i Viktor iz drugog razreda koji su zbrajali “bogatstvo” prikupljeno prodajom ukrašenih boca i tegla za cvijeće od hrastovine. Kupovali su se i privjesci, vrećice s lavandom, broševi, ali i sapuni i magneti s likom Nikole Tesle, a sve su to izradili školarci. Neki su na sajmu usto intervjuirali roditelje poduzetnike, sedmaši su izveli “Seljačku bunu”, plesalo se i pjevalo, na logorskoj vatri pekli sljezovi kolačići, a u dijelu vrta nazvanom “S Teslom na kavu” jele kokice i palačinke. Cure su također zaigrale stolni tenis, a dečki nogomet, dok su roditelji one nešto mlađe vozili u tačkama. Skakalo se i u vrećama te preskakala slama.

– Odlična je ovo prilika da učenici pokažu vještine i izvan zidova učionice, a sve što zarade upotrijebe za ono što ih veseli – zaključila je Željana Đevenica.

Komentara 2

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
14:34 27.05.2019.

Mladost je uvijek doba kada je čovjek zaigran, a ako ima kvalitetnog učitelja, što ovdje ima, ima nade. Problem nastaje kasnije, kad ovi što im nije išlo okopavanje kamena žele biti doktori veći od Tesle, pa se političkim muljažama žele dokopaju nečega što nisu zaslužili.

DO
dopizdilomi
10:38 27.05.2019.

Ipak se kreće.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije