Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pomaže oboljelima

Svjetski je dan raka pluća. Udruga Jedra najavljuje novu kampanju "Ne brini" i online platformu

rak pluća
Foto: Getty Images
1/2
01.08.2021.
u 14:28

Fokus u kampanji je na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu.

Pitanja su mnoga, nedoumice i sumnji još je više, a zbunjenost i strah osjećaji su koji prevladavaju jednom kad osoba čuje dijagnozu raka pluća.  No, postoje programi pomoći i podrške onima oboljelima od ove ozbiljne bolesti, a jedan od njih, i to danas kad se obilježava Svjetski dan raka pluća, Udruga oboljelih od raka pluća „Jedra" najavila je jedan od njih. 

U sklopu platforme Govorimo o raku pluća Udruga Jedra pokreće kampanju „Ne brini“ kojoj je fokus na podršci i povjerenju, dijagnostici i liječenju koji nosi novi pristup prema pacijentu.

- Ideja i cilj programa je osigurati pacijentima i njihovim obiteljima, te osobama koje su se odazvale ili će se odazvati na program ranog otkrivnja raka pluća, cjelovite i lako dostupne informacije na jednome mjestu putem nove digitalne platforme  www.govorimoorakupluća.com . Radi se o integriranom pristupu u informiranju pacijenata koji uključuje informacije o dijagnostici, liječenju, očekivanim nuspojavama, stilu života s rakom pluća, od prehrane do fizičkih i radnih aktivnosti… Ukratko, ova nova digitalna platforma pružat će oboljelima i članovima njihove obitelji sve potrebne informacije na jednom mjestu - objašnjavaju u Udruzi. Kroz ovaj program također se ukazuje na važnost podrške i povećanja povjerenja u liječnike, zdravstvene profesionalce i sustav medicinske skrbi, u medicinske sestre te u cijeli tim zdravstvenih stručnjaka i Udrugu koji brinu o oboljelima u svim procesima. 

U trenutku dijagnoze oboljelima je, naime, nužno odgovoriti na goruća pitanja, a mnogi od njih imaju i sjećaj osjećaj prepuštenosti sebi i svojim obiteljima, bez stručne podrške i lako dostupnih provjerenih informacija. Potrebne su im stoga  brze, točne i provjerene informacije i odgovori na njihova pitanja, od prehrane i upravljanju nuspojavama. Kroz kampanju „Ne brini“ Udruga Jedra želi zato pokazati oboljelima i njihovim obiteljima da se ne brinu jer je uz njih tim stručnjaka i sustav medicinske skrbi koji ih prati na putu bolesti, osiguravajući im najbolju skrb i pružajući im svaku potrebnu informaciju. Namjera je također i pojednostaviti pacijentima pristup potrebnim informacijama i informirati ih o programu ranog otkrivanja raka pluća,  koji je osmišljen tako da se pacijent ne mora brinuti o daljnjim koracima jer sustav brine za njega.

Cilj kampanje je i podići razinu svijesti u široj javnosti o raku pluća kao jednom od najčešćih zloćudnih bolesti te, još značajnije, kao vodećem uzroku smrti među svim karcinomima u žena i u muškaraca. Kampanja "Ne brini" biti će lansirana i postavljena na novoj web stranici www.govorimoorakupluća.com  i društvenim mrežama u mjesecu studenom u povodu Mjeseca borbe protiv raka pluća.

 

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
17:50 01.08.2021.

Svjetski je dan borbe protiv raka pluća .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije