Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobar biznis
Povratak na članak

Svi su ludi za pitama koje stižu iz Gajnica

Sanela Spajić u "Medinim snovima" peče bureke, zeljanice, krumpiruše, sirnice...

Komentari 43

PR
pritiskovic
07:21 11.02.2019.

Nekad smo se hvalili industrijom, mostovima, lokomotivama, cementarama, vagonima, motorima, bijelom tehnikom ....danas burecima i kulinom.

VL
MO
Mostar1
00:55 11.02.2019.

Ovakve clanke se ne preporucuju citati na gladan stomak

VL
ST
stefj
23:09 10.02.2019.

Svaka čast za hrabrost pokretanja posla u Hrvatskoj. Želim joj puno uspjeha, jer ako joj posao zapne, postat će vrlo brzo jedna od blokiranih...

VL
MA
maxxxx
01:33 11.02.2019.

nepostoji ubosni, al više nisi ubosni

VL
JZ
Jedan_Zagrepčanec
23:07 10.02.2019.

Dete drago, burek od sira itekako postoji i to u Turskoj čije to jelo jest, a zatim u svim drugim zemljama gdje se jede burek osim u B i H. Jelo slično bureku je grčka pita. To je zapravo istaa stvar. I jedno i drugo može se puniti sirom, mesom, špinatom... U B i H su uzeli oba naziva za to jelo, i grčki i turski, samo što su savijaču s mesom nazvali turskim nazivom burek, a za sve ostale su uzeli grčki naziv pita. Zato je na bosanskom jeziku burek samo s mesom, a sve ostalo je pita (osim šarenog bureka, mješavine punjenja)... Svi ostali uzeli su za te savijače (jer boerek na turskom jeziku ima slično značenje kao kod nas savijača/štrudl ime burek, kao što to izvorno Turci nazivaju. Turci imaju bureke raznih oblika što se može vidjeti na wikipediji na engleskom i turskom jeziku ako u google upišete Borek, a tamo se vidi i da je Turcima sve burek što i Hrvatima, Srbima i Makedoncima... Što se tiče riječi pita, u Hrvatskoj nitko nikad nije nazivao savijače pitama ma čime bile punjene nego ih nazivamo ili savijače (standardni, službeni naziv, ali se rijetko rabi u normalnom govoru), štrudl u srednjim dijelovima Hrvatske i štrudla u krajevima koji su bliže Srbiji. Kod nas se pitom oduvijek i isključivo nazivao kolač od prhkoga tijesta pri čemu se tijesto ravno polaže u posudu za pečenje, na to se stavlja punjenje, a onda opet sloj tijesta, slično kao kod američke pite. Što se tiče bureka, kod nas se zove izvorno onako kako ga nazivaju Turci.

VL
DU
Deleted user
00:15 11.02.2019.

Pite su vjerojatno super, ali su cijene megalomanske. Narudžba pite za dvije osobe za 100% je skuplja od istih takvih drugdje.

VL
SB
sinisa.budimir.18
07:39 11.02.2019.

Ja bi burek sa sirom ali to ne postoji onda necu nista

VL
Avatar Uzdanica hbz
Uzdanica hbz
23:06 10.02.2019.

Nema bolje od Krištine

VL
Avatar Abcda
Abcda
23:04 10.02.2019.

Burek je car, kavijar je nula.

VL
KA
kažemja
11:15 11.02.2019.

30 kuna za burek ?? Malo ste pretjerali gospođo draga .

VL
Avatar __MAX__
__MAX__
02:47 11.02.2019.

Bravo Sanela!! Takvo sto moras napraviti na obali za sezone i posao ce procvati.

VL
NE
Nemojtako
08:17 11.02.2019.

Konačno netko pametan na ovom portalu. Hvala na izvrsnom pojašnjenju. Iako si malo pretjerao s podukom za vrhunski motiviranu gospođu, kojoj od srca želim puno uspjeha i da otvori još jednu proizvodnu liniju.

VL
Avatar Niškorist
Niškorist
07:32 11.02.2019.

Moja žena odlično peče nije iz bosne !

VL
DU
Deleted user
08:27 11.02.2019.

Jela s žlicom su vrh jedino im pita moze konkurirati

VL
IL
ilijan
10:12 11.02.2019.

Sanela ako vam treba dobar prostor u novom zagrebu javi se, veoma rado bi vas posjetio i probao vaše proizvode.

VL
Avatar komentatorx
komentatorx
23:19 10.02.2019.

Podrška gospođi. Morat ću poručiti par komada prvom prilikom. Obožavam krumpiruše.

VL
Avatar Drago2603
Drago2603
09:38 11.02.2019.

Šta stavljaš u te.pite pa su tako skupe,listiće zlata ili ......

VL
Avatar Vorenus
Vorenus
23:12 10.02.2019.

Aaa sto je sa buredzikama za to su Sandzklije strucnjaci..

VL
Avatar samočitam
samočitam
09:45 11.02.2019.

Burek sa sirom = sirnica, burek s mesom = mesnica.

VL
Avatar arba_arba
arba_arba
00:14 11.02.2019.

Ja navijam za polentu na brudetu od 4 vrste riba, a kad nema bojega more i feta kruha sa jogurtom - iskjucivo onaj od Vindije

VL
« 1 2 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.