Svi su ludi za pitama koje stižu iz Gajnica
Sanela Spajić u "Medinim snovima" peče bureke, zeljanice, krumpiruše, sirnice...
Komentari 43
Ovakve clanke se ne preporucuju citati na gladan stomak
Svaka čast za hrabrost pokretanja posla u Hrvatskoj. Želim joj puno uspjeha, jer ako joj posao zapne, postat će vrlo brzo jedna od blokiranih...
nepostoji ubosni, al više nisi ubosni
Dete drago, burek od sira itekako postoji i to u Turskoj čije to jelo jest, a zatim u svim drugim zemljama gdje se jede burek osim u B i H. Jelo slično bureku je grčka pita. To je zapravo istaa stvar. I jedno i drugo može se puniti sirom, mesom, špinatom... U B i H su uzeli oba naziva za to jelo, i grčki i turski, samo što su savijaču s mesom nazvali turskim nazivom burek, a za sve ostale su uzeli grčki naziv pita. Zato je na bosanskom jeziku burek samo s mesom, a sve ostalo je pita (osim šarenog bureka, mješavine punjenja)... Svi ostali uzeli su za te savijače (jer boerek na turskom jeziku ima slično značenje kao kod nas savijača/štrudl ime burek, kao što to izvorno Turci nazivaju. Turci imaju bureke raznih oblika što se može vidjeti na wikipediji na engleskom i turskom jeziku ako u google upišete Borek, a tamo se vidi i da je Turcima sve burek što i Hrvatima, Srbima i Makedoncima... Što se tiče riječi pita, u Hrvatskoj nitko nikad nije nazivao savijače pitama ma čime bile punjene nego ih nazivamo ili savijače (standardni, službeni naziv, ali se rijetko rabi u normalnom govoru), štrudl u srednjim dijelovima Hrvatske i štrudla u krajevima koji su bliže Srbiji. Kod nas se pitom oduvijek i isključivo nazivao kolač od prhkoga tijesta pri čemu se tijesto ravno polaže u posudu za pečenje, na to se stavlja punjenje, a onda opet sloj tijesta, slično kao kod američke pite. Što se tiče bureka, kod nas se zove izvorno onako kako ga nazivaju Turci.
Pite su vjerojatno super, ali su cijene megalomanske. Narudžba pite za dvije osobe za 100% je skuplja od istih takvih drugdje.
Ja bi burek sa sirom ali to ne postoji onda necu nista
Nema bolje od Krištine
Burek je car, kavijar je nula.
30 kuna za burek ?? Malo ste pretjerali gospođo draga .
Bravo Sanela!! Takvo sto moras napraviti na obali za sezone i posao ce procvati.
Konačno netko pametan na ovom portalu. Hvala na izvrsnom pojašnjenju. Iako si malo pretjerao s podukom za vrhunski motiviranu gospođu, kojoj od srca želim puno uspjeha i da otvori još jednu proizvodnu liniju.
Moja žena odlično peče nije iz bosne !
Jela s žlicom su vrh jedino im pita moze konkurirati
Sanela ako vam treba dobar prostor u novom zagrebu javi se, veoma rado bi vas posjetio i probao vaše proizvode.
Podrška gospođi. Morat ću poručiti par komada prvom prilikom. Obožavam krumpiruše.
Šta stavljaš u te.pite pa su tako skupe,listiće zlata ili ......
Aaa sto je sa buredzikama za to su Sandzklije strucnjaci..
Burek sa sirom = sirnica, burek s mesom = mesnica.
Ja navijam za polentu na brudetu od 4 vrste riba, a kad nema bojega more i feta kruha sa jogurtom - iskjucivo onaj od Vindije
Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.
Nekad smo se hvalili industrijom, mostovima, lokomotivama, cementarama, vagonima, motorima, bijelom tehnikom ....danas burecima i kulinom.