Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ritam grada

Švercanje ili cvikanje karte kao oblik (ne)slaganja s politikom

Švercanje
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
23.03.2016.
u 17:00

Neplaćanje ZET-a zagrebački je fenomen u kojem su građani već maheri, ali koji je tome razlog?

Usavršili su neki Zagrepčani gotovo sve tehnike skrivanja od kontrolora i načine višestrukog “cvikanja” karte, a čak su po potrebi progovorili stvarne, ali i izmišljene jezike u pokušaju glumljenja turista.

Teško je dosjetiti se nečega što još nije isprobano, a sve da bi se izbjeglo plaćanje karte ili pokaza ZET-u. Iako je riječ o prijevari, činjenica je da je “švercanje” zagrebački fenomen u kojem su građani postali maheri, a tehnike se prenose poput malih narodnih mudrosti.

No, kome su te mudrosti zapravo potrebne i zašto se koriste? Neupitno je da u današnje vrijeme nije lako izdvojiti novac, no karta za autobus ili tramvaj stoji 10 kuna, a neki, poput nezaposlenih, umirovljenika, učenika i studenata imaju pravo i na besplatan prijevoz ili popust.

Na pitanje zašto se onda ipak švercaju, građani spremno odgovaraju – iz principa. Naime, kupnja i poništavanje karte za mnoge je odavno prestao biti samo način plaćanja prijevoza. Postao je to svojevrsni način izražavanja nezadovoljstva građana koji već godinama imaju osjećaj da ih se ništa ne pita.

Njihova participacija u političkom životu ne ide dalje od davanja glasa na izborima svakih nekoliko godina, ako i toliko. Ako ih nešto muči, mogu poslati žalbu instituciji kojoj ne vjeruju pitajući se hoće li itko njihovo mišljenje uopće čuti. Mišljenje da bi se trebala popraviti rupa na cesti, da je nepostojeći pločnik na putu do škole opasan i da u kvartu nedostaje vrtić… Problem do problema, a odgovora nigdje.

Za građane koji svakodnevno koriste javni prijevoz našla se tu tek mogućnost odabira između poništene karte koja poručuje – “da, slažem se s gradskom politikom” ili švercanja. ZET se tako našao kao sredstvo za preusmjeravanje protesta građana, a rezultat je stalno nadmetanje između Zagrepčana i ZET-a iz kojeg, zapravo, ne profitira ama baš nitko.

ZET gubi novac, građani riskiraju kaznu, a njihovu poruku o nezadovoljstvu primila je tek jedna tramvajska ili autobusna karta koja im je, čini se, ipak bliža od nepristupačnih institucija.

Komentara 15

RI
Rimokatolik
07:20 24.03.2016.

Jedna stanica u Hž je 9 kn . U Zet dvije stanice su 1000 m . Propjesacite i kroz 13 min pjesacenja dvije stanice ustedjet cete 10 kn .

KR
kresimirn
17:32 23.03.2016.

cijene kao u new yorku, berlinu i tokyo - place ko u bangledasu.....i di je problem gradonacelnice ?

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
17:44 23.03.2016.

Nek stave karru na cetiri kune i manje bu svercanja al tome se protivivi grad i sindikati a zet ima sest sedam sindikata i zetovci imaju place osam tisuca kuna i kak misle da im bude radnik na minimalcu od 2000 tisuce platil kartu kad si misli gle on ima osam tisuca plus razne pogodnosti a ja nemam za kruh i jos su zetovci jako bahati a kaj reci na zahtjev zeta da se kontrolorima koji primaju i po devet tisuca kuna dopusti nosenje oruzja jer su kao nezasticeni pa nek idu u policiju radit pa buju nosili oruzje al buju imali i malu placu ko i policajci koji rade za cetiri tisuce kuna puno opasnoji posal od kontrolora

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije