Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
60. rođendan

Super je kad te Večernjak odvede na slavnu operu i dječju predstavu

Ero s onoga svijeta
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/8
04.06.2019.
u 08:36

Častili smo pretplatnike s čak 550 ulaznica za ''Eru s onoga svijeta'' i ''Tončeka i Točkicu''

Prva su dva čina ispraćena toplim aplauzima, a nakon što su se i nakon trećeg spustili zastori, cijela je publika u Hrvatskom narodnom kazalištu ustala na noge i dobrih 15 minuta pljeskala kako bi pokazala koliko je bila oduševljena izvedbom opere “Ero s onoga svijeta”. I to zasluženo jer su, kazali su mnogi, Tamara Franetović-Felbinger i Stjepan Franetović kao Đula i Ero bili jednostavno savršeni.

U povodu 60. rođendana

Dok su se s pozornice orili svima dobro poznati stihovi “Što na nebu sja visoko”, nerijetki su i u gledalištu zapjevali s ansamblom, a poneki i cupkali nogama ili potiho pljeskali u ritmu završnoga kola. A među stotinama oduševljenih u publici bili su i Večernjakovi pretplatnici. Uoči 60. rođendana, naime, Večernji je list u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba počastio pretplatnike s 400 ulaznica za remek-djelo Jakova Gotovca koje od 1935. godine ne silazi s kazališnih dasaka. Ulaznice su, podsjetimo, “planule” u manje od 24 sata.

– “Ero” je “Ero” i jednostavno ga moraš voljeti. A ja ga obožavam i gledala sam ga više puta, a ova izvedba bila je zaista sjajna. Drago mi je da sam imala priliku besplatno uživati u njoj – kazala je Anita Svečnjak, koja je na operu došla s prijateljicom Ružom Starčić. Njezin je suprug Mladen, dodala je A. Svečnjak, Večernjakov pretplatnik i stoga dobitnik ulaznica, ali nije baš kazališni tip pa joj je predložio da povede prijateljicu.

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Tatjana Leniček, čija obitelj, kazala je, čita Večernji list već generacijama, stigla je sa sinom Tomislavom.

– Ovo mu je prvi dolazak u HNK i htjela sam da doživi kultnu operu. Gledala sam je već prije 20 godina, ali čula sam da je ova postava odlična – rekla je T. Leniček uoči izvedbe “Ere s onoga svijeta”.

Veselo je uz Večernjak bilo i u Gradskome kazalištu Žar ptica. Oči širom otvorene, a osmijeh od uha do uha. Tako se u punoj dvorani pratila predstava “Tonček i Točkica” kojom je Večernji list počastio 150 pretplatnika.

Oduševljeni klinci

Pogled s pozornice nije odvajao dvogodišnji Lovro Goričević, kojemu je to bio prvi susret s kazališnim daskama. “Tončeka i Točkicu” došao je pogledati s tatom Mirkom, a gromoglasan pljesak ručicama nakon predstave sve je govorio.

– Moj je otac godinama pretplatnik Večernjaka i osvojio je ulaznice. Zaključili smo da nema ljepšeg načina da tata i sin provedu nedjeljno prijepodne pa nam ih je poklonio – objašnjava M. Goričević.

Nastala prema istoimenoj knjizi Ericha Kästnera iz 1931., predstava na kazališne daske donosi priču o neraskidivom prijateljstvu dječaka i djevojčice iz različitih društvenih slojeva. Točkica na prvi pogled ima sve, kuharicu, guvernantu pa i vozača, ali njezini roditelji toliko su zauzeti poslom da na nju gotovo i ne obraćaju pozornost. Tonček pak živi skromno s bolesnom majkom, kojoj i kuha. Klinci su oduševljeno komentirali predstavu, no ravnodušni nisu ostali ni oni nešto stariji.

– Smiješno je, ali i ozbiljno. Nije lijepo raditi razlike između bogatih i siromašnih – objasnio je petogodišnji Pavel Novak, a glavom je klimao i njegov djed Branimir.

– Predstava na djeci zanimljiv način govori o važnim stvarima. A i nama odraslima katkada treba baš takav, “dječji” podsjetnik na ono što je zaista bitno – zaključio je B. Novak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije