Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iz fonda spomeničke rente

Subvenciju za obnovu dobit će 30 zgrada. I naša je na listi

Fasade na zgradama ciju ce obnovu  financirati grad. Zgrada u Hebrangovoj 15.
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/2
16.01.2016.
u 09:30

Pravo na novac iz programa imaju sve zgrade Gornjeg grada i Kaptola te Donjeg grada, a budžet se puni plaćanjem spomeničke rente

Stanari 30 stoljetnih zgrada u užem centru grada dobit će 21 milijun kuna iz budžeta spomeničke rente kako bi obnovili svoja dotrajala pročelja. Osim što će se time uljepšati slika središta Zagreba, u stanovima će se povećati kvaliteta života i smanjiti troškovi grijanja.

Među najstarijim zgradama na listi koja je završena krajem prošle godine nalazi se i zgrada u Hebrangovoj 15.

Povećanje pričuve

– Prizemlje je građeno početkom 19. stoljeća, a dograđena je 1896. godine. Zahtjev smo predali za uređenje pročelja, stražnje fasade i krova i drago nam je da je naša zgrada izabrana za obnovu – kazala je predstavnica stanara Ljiljana Kruk.

Dodala je da još nemaju troškovnik ni odluku koliko će posto troškova sufinancirati Grad, no da će sigurno morati povećati pričuvu koja sada iznosi tri kune.

U toj zgradi od 1950. godine stanuje Ivanka Belošević-Jug.

– Sjećam se da smo 60-ih obnavljali dio zgrade, no tu je velik promet pa je dotrajala. Financijska pomoć Grada je značajna i bez toga bi nas sedam stanara teško uspjelo obnoviti tako zahtjevnu povijesnu zgradu prepunu umjetničkih detalja – kazala je I. Belošević-Jug.

Novac za obnovu zgrade dobit će i stanari na adresi Preradovićeva 34 koji su već obnovili pročelje zadnjeg kata. – Stanari na tom katu tražili su obnovu, no kako si većina nas nije mogla priuštiti trošak, obnovljen je samo taj dio. Veseli nas dobivanje pomoći pa ćemo napokon obnoviti cijelu zgradu – kazala je jedna stanarka iz Preradovićeve 34.

Pravo na novac iz programa imaju sve zgrade Gornjeg grada i Kaptola te Donjeg grada, a budžet se puni plaćanjem spomeničke rente, što je obveza zakupaca ili vlasnika poslovnih prostora u tom dijelu Zagreba. Željka Meštrov iz GSKG-a, koja je, između ostalih, zadužena i za zgradu u Hebrangovoj, objasnila je da kod natječaja za obnovu zgrada u zaštićenoj povijesnoj cjelini ne treba unaprijed imati gotove troškovnike kao što je potrebno kod dodjela subvencija Fonda za zaštitu okoliša. Ipak, potrebna je projektna dokumentacija obnove kulturnog dobra i izjave svih vlasnika da su složni platiti svoj dio troškova.

Natječaj i u 2016.

– Natječajem su određeni postoci subvencije, od restauratorskih radova gdje se pokrivaju stopostotni troškovi do 25 posto iznosa za radove na uličnim pročeljima i krovu građevina koje nisu pojedinačno kulturno dobro, a nalaze se na području kulturno-povijesne cjeline – rekla je Ž. Meštrov.

Natječaj se raspisuje svake godine, a osim subvencije za same radove, Grad pokriva i sav trošak za stanare koji imaju ukupan prihod manji od 900 kuna po članu kućanstva. Daje i subvenciju od 50 lipa po kvadratu stanarima s prihodima do 1200 kuna po osobi u stanu te subvenciju od jedne kune po kvadratu ako je ukupan prihod do 1500 kuna. 

Komentara 1

LI
liskovaca
11:07 18.01.2016.

žašto partizani i njihova djeca sami ne obnavljaju kuće i stanove koje su besplatno dobili?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije