Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ima li opasnosti?

Što se događa s plinovima koji prouzročuju smrad? Grad Zagreb objavio rezultate kvalitete zraka u Jakuševcu

Zagreb: Glavni grad se probudio na minus 6 stupnjeva
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
06.12.2023.
u 15:21

Onečišćenja prouzročena prometom, grijanjem, osobito onim na drva, te meteorološkim prilikama poput magle, utječu na povišenje koncentracije lebdećih čestica u zraku (PM10 i PM2,5)

Uz stalnu postaju za mjerenje kvalitete zraka na Jakuševcu, od ponedjeljka Grad Zagreb svakodnevno dodatno mjeri kakvoću zraka na odlagalištu otpada Jakuševec putem terenskih mjernih uređaja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

– Mjerenja su pokazala da su plinovi koji prouzročuju neugodan miris – sumporovodik, amonijak i merkaptani – prisutni ispod graničnih vrijednosti. To znači da je miris koji građani osjećaju neugodan, no ne i opasan za zdravlje – pojašnjavaju u Gradu.

Izmjereni su sljedeći parametri:

Foto: Grad Zagreb

Važno je pojasniti da su sumporovodik, amonijak i merkaptani plinovi koji se povezuju uz odlagalište. S druge strane, onečišćenja prouzročena prometom, grijanjem, osobito onim na drva, te meteorološkim prilikama poput magle, utječu na povišenje koncentracije lebdećih čestica u zraku (PM10 i PM2,5). Koncentracije lebdećih čestica nisu povezane s odlagalištem otpada, kažu u Gradu. 

>>VEZANI ČLANCI: 

– Uvidom u rezultate ostalih mjernih postaja na području grada Zagreba: Zagreb-1, Zagreb-2, Zagreb-3 i Zagreb-4, državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka te sa senzora Doma zdravlja Borovje utvrđena je povećana koncentracija lebdećih čestica, što je uobičajeno za ovo doba godine, s tim da rezultati mjerne postaje najbliže Jakuševcu (Zagreb 3 – Dugave) i senzora na Domu zdravlja Borovje ne pokazuju odstupanje u odnosu na druge dijelove grada – dodaje se u priopćenju. 

>>VIDEO: Novinarka Večernjeg lista na Jakuševcu: U odronu smeća ozlijeđeno je troje radnika

 

Grad Zagreb će i dalje pratiti ciljane parametre i o tome redovno izvještavati javnost.

Komentara 10

YO
yopi
16:48 06.12.2023.

Odron se nikad nije dogodio, sve smo si samo umislili. Zagreb uopce nema problema sa smecem i sve je ok. Evo i mjerenja zraka kazu da nema visokih razina plinova. Inspektorat kaze da nema nepravilnosti i Senf je dobar gradonacelnik

GE
geler203
16:45 06.12.2023.

Da ispod. Preporuča se ići na Jakuševec i duboko disati.

Avatar mrIvan
mrIvan
16:41 06.12.2023.

Uvjeravajte se da je zrak dobar! Ako jest - neka oni koji mjere kvalitetu zraka i prateća svita doktora svoju djecu odvede na jednodnevni izlet u Jakuševac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije