Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od sad idu strože

Što o 100 dana nove gradske vlasti kažu oporbenjaci? 'Trojka za zalaganje, ali...'

Tomašević najavio prve rezove: Broj službenih automobila smanjuje se sa 140 na 40
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
07.09.2021.
u 10:52

Glavne kritike novoj gradskoj vlasti upućene zbog imenovanja bez natječaja, ali i ukidanja mjere roditelj odgojitelj

Sve što će gradska vlast raditi, obećao je, bit će sto posto transparentno. A onda je, ni dva tjedna poslije, tada novopečeni gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević mimo natječaja imenovao dio nove uprave i nadzornog odbora Holdinga, zbog čega je zaradio prijavu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Imenovanja su bila nužna i radilo se o iznimnoj situaciji, rekao je kasnije prvi čovjek Zagreba, no onda je nakon točno mjesec dana to učinio ponovno, pa je Tomislava Lauca, jednog od donatora platforme Možemo!, smjestio u upravno vijeće Dječje bolnice Srebrnjak, zbog čega je dobio novu prijavu za sukob interesa. Ova dva poteza izazvala su burne reakcije, kako u javnosti tako i među političarima, no, kako će se poslije ispostaviti, bio je to samo početak jer se nova vlast našla u gabuli i zbog “planina” glomaznog otpada koje su tijekom ljeta nicale po gradskim ulicama i reciklažnim dvorištima, a gradonačelnik se pred novinarima morao opravdavati i što se tiče načina provedbe javne nabave za drobilice za usitnjavanje spomenutog otpada, čime Grad želi zaobići privatne tvrtke.

Nemaju plan kad je riječ o otpadu

Kod teme nabave, polemike je izazvala i Tomaševićeva odluka da obustavi sve natječaje osim onih koji su opravdani te onih financiranih sredstvima Europske unije, a među njegovim posljednjim odlukama glasno su odjeknule i ona o privremenoj obustavi mjere roditelj odgojitelj te odluka o uvođenju izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje. Sve se to dogodilo samo u prva tri mjeseca otkako su Tomašević i njegovi suradnici preuzeli upravljanje gradom, stoga se ne može reći da su od 4. lipnja, kad je bila primopredaja vlasti, sjedili skrštenih ruku. No da ne ispadne da se novog gradonačelnika samo kritizira, valja spomenuti i pozitivno ocijenjene poteze poput nedavno izglasanog zaključka da se potresom pogođene obitelji smjesti u gradske stanove kao i onog da će se članovima školskih odbora, gradskim vijećnicima te onima u mjesnim odborima i gradskim četvrtima srezati naknade. Javnost je pozdravila i odluku o smanjenju broja gradskih ureda, obustavljanje natječaja za nabavu višemilijunskog voznog parka kao i pokušaj da se na kraj stane reketarenju pri zakupu javnih prostora.

Jesu li ovi potezi na koncu ipak bili ispravni te kakve će dugoročne posljedice oni izazvati, samo vrijeme može pokazati. No kad se sve zbroji i oduzme, a možemovce stavi “na vagu” kako bi, pitamo gradske zastupnike, ocijenili prvih 100 dana nove vlasti?

– Da je jedan od mojih studenata, rekao bih mu da bolje ponovi gradivo i dođe na drugi rok. To bi za mene bio nedovoljan – započinje Mislav Herman, HDZ-ov skupštinar i nabraja što ga sve “žulja”. Osim što Tomaševića smatra nespremnim za vođenje milijunskog grada, zamjera mu već spomenute poteze poput imenovanja mimo natječaja i ukidanja mjere roditelj odgojitelj, dok mu je najveći “krimen”, kaže, nesnalaženje oko otpada, domene koju bi trebao imati u malom prstu.

– Vratili su drobilice na Jakuševac, a o njihovu planu s otpadom ništa se ne zna – kaže Herman. Isto mu spočitava i Marko Sladoljev, zastupnik Mosta, koji smatra da se odluke donose bez neke analize.

– Bavi se i ideologijom, pa uvodi građanski odgoj iako to već postoji kao međupredmetna tema. A tu je i deklaracija o slobodnim gradovima, koja je prošla ispod radara – kaže Sladoljev, koji je Tomaševiću isto dao jedinicu za dosad obavljeni posao. Da se ideologija umiješala u poslovanje Grada, smatra i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta koji nije htio ulaziti u školske ocjene, a dvojku, ali mršavu, Tomaševiću je dao, pak, Marijan Tomurad iz Stranke rada i solidarnosti. Ujedno je prigovorio da su nakon primopredaje vlasti važni gradski projekti još uvijek na mrtvoj točki.

– Produžena Branimirova do sljedeće je godine trebala biti dovršena, a radovi stoje – kaže Tomurad.

Od sad idu strože

Što misle o prvih 100 dana vlasti, upitali smo i možemovce, no oni nisu bili raspoloženi za razgovor. U obranu koalicijskih partnera zato je stao SDP-ov Ivan Račan koji je ponovio da nova ekipa radi s kadrom naslijeđenim iz starog “sistema”, pa posao obavljaju najbolje što mogu, s obzirom na karte u rukama.

– I previše se vremena troši na pokušaje uspostavljanja povjerenja, koje je bivša vlast izgubila zbog korupcije. Mora raditi ne samo s jednom zavezanom rukom, već i s povezom preko očiju – naglašava Račan. Platformi Možemo! daje čvrstu četvorku, a suradnji koju je njegova stranka ostvarila s njima između +4 i -5. Pohvaljuje pokušaje transparentnosti, poput redovnih tjednih konferencija za novinare. Imaju i oporbeni skupštinari pohvale za gradonačelnika, pa kao pozitivnu stvar ističu to što je sudjelovao na svakoj od protekle tri sjednice Skupštine, i to od prve do zadnje točke, a na sva je pitanja odgovarao bez okolišanja.

– Premda bih htio malo čuti i što njegovi zastupnici imaju za reći. Priznao bih mu i to što je usvojio naš amandman za zakup javnih površina – kaže HDZ-ov Herman, a Peternel je izrazio nadu da će Tomašević i dalje prihvaćati kvalitetne prijedloge bez obzira na stranačku iskaznicu.

– Da se primijetiti i to da se u Skupštini veliki broj prijedloga izglasa jednoglasno, što prije nije bilo praksa – kaže Peternel. Vide zastupnici da se Tomašević pokušava snaći najbolje što može pa mu Sladoljev, primjerice, za zalaganje ipak daje trojku. No s obzirom na to da je sad prošlo dovoljno vremena, mjesta za ustupke, napominju, više nema, pa će na sljedećim sjednicama prema vladajućima krenuti mnogo strože nego do sad.

– Ali u duhu političke korektnosti i pristojnosti – najavljuje Herman.

Komentara 16

TM
trade_mark
14:07 09.09.2021.

oporbo, ako vam toliko nedostaje mjera roditelj-odgojitelj, uvedite ju na nacionalnoj razini! hvala na pažnji.

DU
Deleted user
11:39 07.09.2021.

vidim Hermana iz HDZ muče drobilice na Jakuševcu.....gospon koji je Bandiću držao stolicu bi i dalje da se ulaže u CIOS i gospodina Pripuza a ne u grad i Čistoću.....gospon HDZ nije imao cohones kao glavni HDZ-ovac u Zagrebu se kandidirati za gradonačelnika pa sad tu s.e.r.u.c.k.a.....bolje bi mu bilo da se sakrije u mišju rupu i da šuti....

PU
purgar
17:41 08.09.2021.

Ukratko: luk i voda.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije