Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u zagrebu i glini

Što djeca rade u slobodno vrijeme? Tema je 15. Festivala prava djece koji donosi bogat program

10.10.2023.
u 10:45

Na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih. Tema ovogodišnjeg filmsko-edukativnog programa je slobodno vrijeme mladih i djece, a sve će se održati uživo

15. Festival prava djece poznat i pod motom "Mali festival za velike teme“ u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator za središnju temu ove godine odabrao je slobodno vrijeme mladih i djece, a tijekom listopada će u Zagrebu i Glini ponuditi filmske projekcije, okrugli stol, radionice, razgovore te platformu kojom se pridonosi vidljivost dječjeg filmskog stvaralaštva.

Festival započinje okruglim stolom sutra u 11 sati, u Centru mladih Ribnjak, a u razgovoru sudjeluju: voditeljica i glazbenica Ida Prester, psihologinja Nada Kegalj, učenice osnovnih škola Anamarija Friga i Sonja Dušek, te učenici srednjih škola Petar Sturz Vujadinović i Antonio Horvatin. Okrugli stol moderirati će Ivana Sučić, novinarka Hrvatske Radiotelevizije.

15. Festival prava djece će kroz svoje programe i dalje u fokusu imati mentalno zdravlje i dobrobit djece i mladih, ali u smjeru onoga pozitivnoga, odnosno aktivnosti i interesa djece i mladih koji tijekom tog dragocijenog vremena mogu istraživati, učiti i zabavljati se.

Slobodno vrijeme nudi priliku djeci i mladima da se bave aktivnostima koje vole, istražuju svoje interese, razvijaju vještine, grade odnose i jednostavno se zabave. Učinkovito njegujući njihovo slobodno vrijeme, možemo podržati njihov cjelovit razvoj i postaviti temelje za uravnoteženo i ispunjeno djetinjstvo. Slobodno vrijeme važno je za smanjenje razine stresa, tjeskobe i depresije, poboljšanje raspoloženja i više razine pozitivnih emocija.

Dodatno, budući da je 2023. godina proglašena Europskom godinom vještina #Europskagodinavještina kroz Festival će se organizirati posebne aktivnosti koje će iskoristiti priliku jačanje vještina i kompentencija djece i mladih u području dijaloga s mladima o njihovom viđenju vlastite uloge u europskoj budućnosti i zajedničkim koracima koji se mogu poduzeti kako bi se potenciralo njihovo sudjelovanje i aktivni angažman u društvu.

U sklopu Festivala organizira se program Dobre vibracije namijenjen roditeljima i djeci, a sadrži dva filmove: domaći hit naslov Dnevnik Pauline P. (r. Neven Hitrec, 2023.) koji prati samouvjerenu, emotivnu i duhovitu učenicu 3. C razreda Paulinu P. koja je nepopravljivi individualac, sposobna u svakom trenutku reći svoje mišljenje i naći rješenje za svaku situaciju;

i Mali detektivi i tajna morskih dubina (r. Christian Theede, 2020.), o nenadmašnom timu od pet prijatelja tinejdžera, koji se ujedinjuju kako bi otkrili tko stoji iza otmice nestalog oceanografa koji je pronašao način kako se riješiti plastičnog otpada u oceanu. Filmske projekcije će se održati u Zagrebu, 12. listopada u Kino Kinoteka te u Glini, 18. listopada (Dnevnik Pauline P.) i 20. listopada (Mali detektivi i tajna morskih dubina) u Hrvatskom domu u Glini, a ulaz na projekcije je besplatan. Svi filmovi se prikazuju s titlovima za gluhe i nagluhe osobe i audiodeskripcijom za slijepe i slabovidne osobe.

Uz projekcije u navedenim gradovima održat će se i Festivalski forumi u kojima će mladi razgovarati sa stručnjacima o relevantnim temama za svoju generaciju. Planirane su i radionice o medijskoj pismenosti, o mentalnom zdravlju mladih u odnosu na njihov online život, te Razgovor počinje filmom – panel rasprava za srednjoškolce koja se sastoji od projekcije filma Kli(n)ka (The Girl Gang, 2022.), dokumentarca o životu iza kamere tinejdžerice „influencerice“ s TikToka i vođenog razgovora s psihologinjom.

Filmsko stvaralaštvo mladih Na mrežnim stranicama Festivala bit će online dostupni filmovi za osnovnoškolce i srednjoškolce kao i obrazac za prijavu škola. U selekciji Dječje stvaralaštvo – matineja za osnovne škole bit će prikazano osam filmova stvaralaštva školskih filmskih klubova i družina iz svih dijelova Hrvatske, a selektorica programa je Maja Flego. Stvaralaštvo mladih – matineja za srednje škole nudi također šest filmova stvaralaštva nezavisnih filmskih klubova i autora iz Hrvatske, ali i Europe i svijeta. Selektor programa je Boško Picula.

Festival prava djece održava se u organizaciji Udruge za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti Alternator i na zabavan i poticajan način progovara o dječjim temama, daje djeci i mladima prostor za izražavanje te poziva na dijalog, propituje i predstavlja relevantnu društvenu platformu. Festival je nacionalni projekt i do sada se proveo u 22 grada u Hrvatskoj.

Na prošlogodišnjem izdanju (online) sudjelovalo je više od 30 000 djece, mladih i odraslih. Partneri Festivala su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu i Hrvatski filmski savez, a financijski ga podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj, Grad Zagreb i Agencija za elektroničke medije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije