Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Prosječan ZF spektakl čija je najveća vrijednost u liku djevojčice robota

/THE HOLLYWOOD ARCHIVE
06.10.2023. u 14:32

Nove filmove recenzira filmska kritičarka Jelena Ružić

Nuklearna bomba bačena je na Los Angeles i deset godina nakon razorne katastrofe posljedice zračenja, ali i kolektivna trauma, još su tu. Amerika je napadnuta od AI-ja, odnosno napala ju je Republika Nove Azije u kojoj AI stvorenja žive u skladnom suživotu s ljudima, kao i hibridima ljudi i strojeva. Taj rat traje i desetljeće nakon razaranja Kalifornije i američkoj je vladi u cilju zaustaviti ga kako bi se spriječila daljnja razaranja. Kada se sazna da Republika Nove Azije ima oružje čiji se razmjeri razornosti ne mogu ni pojmiti, vlada stupa u kontakt s Joshuom, narednikom koji je u počecima rata bio u misiji u Aziji, u kojoj je izgubio ženu i nerođeno dijete. Njegova pak supruga Maya bila je pripadnica "neprijateljskog tabora", i to kćer Nirmate, vrhovnog zapovjednika Republike Nove Azije. Dogodila se ljubav života, dijete, zajednički život svemu unatoč...

Sve je Joshua izgubio u noći napada "svojih". I sam je ostao invalid koji od tragedije koja mu se dogodila doslovce životari. Sada ga pak narednica Howell nagovara da im se pridruži u misiji tijekom koje će uništiti svemoćno oružje. Kada u hologramu ugleda da je Maya živa, odluči se pridružiti misiji. No ne mari toliko ni za uništenje oružja, ni za završetak rata, koliko za to da samo još jednom vidi Mayu. Posebno postaje posvećen svom cilju kada spoznaje da ga jedna neobična djevojčica robot može odvesti do Maye. No, upravo je djevojčica robot, koju naziva Alphie, oružje čije uništenje zahtijevaju njegovi nadređeni. U računicu sada ulaze ne samo osjećaji prema Mayi, nego i oni koje počinje razvijati prema Alphie.

Mlada glumica Madeleine Yuna Voyles, koja je utjelovila djevojčicu roboticu zaista je jedan od najvrednijih elemenata "Kreatora". Film, od kojeg se možda u početku mnogo očekuje jer se najavljuje kao film autora "Rouge One: Priča iz Ratova Zvijezda", sam po sebi nije najbolji ni najveći doseg ZF žanra. Ni po priči, ni po specijalnim efektima. Ne donosi nešto previše uzbuđenja ili neočekivanih scena. Štoviše, na trenutke se čini kako su pojedine scene, odnosno tijek radnje, lopatom nabacane. Previše skokova i oštrih rezova, a sve pod nazivnikom prevelike očekivanosti može dovesti i do toga da se jedva čeka kraj filma. No, ipak, ima nešto zbog čega se s projekcije neće izlaziti ranije, a to su, pa čak i onda kada kreatori "Kreatora" katkad zastrane u bespotrebnu i pretjeranu sladunjavost, emocija i prikaz dječje nevinosti i dobrote koji ipak i nisu tako svojstveni žanru. Sasvim solidno i prosječno znanstveno-fantastično ostvarenje koje se možda i neće pamtiti dugi niz godina. Gotovo je sve u njemu napravljeno školski i u zlatnoj sredini. Međutim, portretiranje odraslog muškarca, emocionalno ranjenog i zatvorenog, kojeg dobrotom i blagošću razoružava jedna prekrasna djevojčica, zbilja je vrijedno gledanja.

1. Kreator (Cinestar)

Akcija, SAD, 133 min.

Režija: Gareth Edwards

Glumci: John David Washington, Gemma Chan

2. Klonirali su Tyronea (Netflix)

"Klonirali su Tyronea" Netflixov je biserić koji se ističe od ostatka ponude tog streaming servisa. Iako je moguće da se lako izgubi u moru ponude, čak iako se u njemu nalazi zvučno ime – Jamie Foxx – "Klonirali su Tyronea" ne bi trebao proći ispod gledateljskog radara. Žanrovski bućkuriš u kojem se miješa i komedija, i akcija, i znanstvena fantastika, i triler, i misterija, na kraju ipak zadržava jasnu crvenu nit, a time i gledateljsko zanimanje. Kroz ovo neobično filmsko putovanje vodi nas trio koji čine sitni diler Fontaine, prostitutka Yo-Yo te svodnik Slicka Charles. Jednog dana, naime, Fontaine biva ustrijeljen i ubijen i svemu tome svjedoči Yo-Yo. Međutim, sutradan se on pojavljuje baš kao da se ništa nije dogodilo i nikome nije jasno kako je to moguće. Uskoro otkrivaju podzemni laboratorij u kojem se obavljaju eksperimenti nad crncima, a tu su i klonovi, razne teorije zavjere i slično... "Klonirali su Tyronea", film s popriličnom dozom cinizma, nemalo je čudan i neobičan, ali unatoč tomu, kao i činjenici da ga katkad nije lako pratiti, ni u jednom trenutku ne gubi svoju notu zabavnosti. I baš zbog toga, u svijetu prevelike ponude naslova, ovim odabirom nećete pogriješiti.

ZF komedija, SAD, 122 min.

Režija: Juel Taylor

Glumci: Jamie Foxx, Kiefer Sutherland

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije