Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košaraš s Dolca:

"Stari zanati nadžive sve korone. Ja sam tome živi dokaz"

Zagreb: Kad se tržnica Dolac isprazni Ivo Dubravac ostaje i izrađuje pletačke proizvode
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
08.05.2020.
u 21:36

Kad prodavači i kupci odu i tržnica se isprazni, Ivo Dubravac stiže sa svojim košarama i počinje plesti...

Kad kupci i prodavači s najveće zagrebačke tržnice odu i plato se isprazni, a ostane tek poneki radnik Čistoće koji sprema Dolac za idući dan, uz njega ostaje i Ivo Dubravac.

Košaraš koji se tim poslom bavi unazad trideset godina inače tamo ima štand, a čim su mjere ograničenja vezane uz koronavirus popustile, on je krenuo put tržnice na kojoj zarađuje za život. Sada tamo ručno izrađuje pletene proizvode od šiblja, slame, trske i sličnih materijala kako bi pokazao da "stari zanati nadžive sve korone".

07.05.2020., Zagreb - Trznica Dolac. Nesto ne tako obicno u doba korone. Kad vec svi odu s najpopularnije trznice u Zagrebu ustrajni pletac kosara i drugih proizvoda Ivo Dubravac ostaje. Sretan jer je pobjedio koronu, izradjuje svoje najdraze proizvode na trznici gdje inace ima pravi stand i veliku ponudu proizvoda te se veseli povratku u normalan zivot. Spominje kosarastvo kao zanat koji izumire ali on vec unazad 30 godina izradjuje pletene proizvode od siblja, slame, trske i slicnih materijala i napominje kako i dan danas radi s jednakim zarom, voljom i zeljom. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL, Ilustracija

- Košaraštvo je raritet i zanat koji izumire. Moja djeca su završila školu i time se ne žele baviti, a ja, opet, i dan-danas radim s jednakim žarom, voljom i željom kao u početku – govori Ivo Dubravac, vlasnik obrta "Mašta", koji se veseli povratku u normalan život, kad je glavna gradska tržnica bila puna turista.

- Dolac je prava špica. Dođite na špicu i pogledajte što mašta radi - dvosmisleno poručuje košaraš.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar DorothyAL84
DorothyAL84
09:55 10.05.2020.

ww︆︅​w​​︆︅.​​ki​s︆︅​s​t​​o​k​.​c​o︆︅​​m

Avatar BarbaraUW99
BarbaraUW99
22:12 09.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​o︅︆v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​b

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije