Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
URBANIZAM

'Srušit ćemo GUP ako ga za 15 dana ne dovedete u red!'

13.02.2009.
u 21:30

Ministarstvo graditeljstva naredilo je jučer Gradskom poglavarstvu da u roku od 15 dana izmijeni niz nezakonitosti i nepravilnosti koje je inspekcija ministarstva pronašla u nedavno donesenom GUP-u.

Pogodovanje moćnima
Ako Poglavarstvo to ne učini, Ministarstvo prijeti poništenjem GUP-a! Gradski su vladari upozorenje shvatili ozbiljno i već su jučer sazvali izvanrednu sjednicu Poglavarstva na kojoj su predstavili modificirani GUP u koji su uvrstili sve što je od njih Ministarstvo zatražilo.

Inspekcija je uvažila primjedbe Zelene akcije i Prava na grad da je Poglavarstvo prekršilo institut javne rasprave. Predmet za javnu raspravu bio je, među ostalim, i onaj koji u svim GUP-om obuhvaćenima zaštićenim zelenim zonama dopušta izgradnju. Ta je odluka naknadno, formalno na zahtjev Vijeća gradske četvrti Podsljeme, izmijenjena: dopušta se gradnja samo u “podsljemenskoj zoni”.

– Imamo pouzdane informacije da je to pogodovanje Ivici Todoriću, kojemu se tako omogućava nova i još veća izgrađenost na njegovu imanju Kulmerovi dvori unutar granica Parka prirode Medvednica. Naravno, prijedlog nije uputio Todorić, nego su posao odradili drugi, a sve da se ta izmjena GUP-a ne bi mogla povezati s njim – tvrdi Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije.

Ministarstvo se složilo s njihovim zahtjevom i naredilo Gradu da ta izmjena mora proći novu javnu raspravu jer nije riječ o “tehničkoj pogrešci”, nego o bitnoj izmjeni GUP-a s dalekosežnim posljedicama. Kad bi se samo radilo o Todoriću, šteta ne bi bila velika, ali obuhvaćene su stotine parcela u zaštićenoj podsljemenskoj zoni na kojima će se smjeti graditi rezidencije.

Uvjeti su bili samo da građevinska parcela mora biti veća od 15.000 četvornih metara i da se na njoj smije izgraditi samo jedna rezidencija površine ne veće od 7500 kvadrata, ne viša od dva kata plus potkrovlje, uz obvezni arhitektonski natječaj.

Plan uređenja za česticu
“Strogo” Ministarstvo ništa od toga nije promijenilo. Tek je investitorima naredilo da moraju naručiti i urbanistički plan uređenja, ali samo za njihovu česticu! Ostale primjedbe ministarstva su benigne, a kritizirani GUP i dalje vrijedi.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije