Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraševa ekooaza

Slatko izletište: ondje se mijesi kruh, uzgaja povrće, ali i ženi

ekopark kras (1)
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
1/6
29.10.2012.
u 08:39

Svaki bungalov na imanju od 422 hektara nazvan je prema nekom Kraševu proizvodu

Bajadera, Krašotica, Tortica... – brendovi poznate hrvatske tvornice slatkiša ovoga puta postali su nazivi desetak koliba i bungalova u idili seoskog kraja nedaleko od Zagreba, u sklopu ekosela Kraš.

Apartman Slatka tajna

Na ideju o gradnji došli su kada su dobili ponudu za kupnju farme krava u Bratini, u blizini Pisarovine. Želeći ući u prvi veliki projekt izvan osnovne domene proizvodnje slatkiša, farmu su odlučili otkupiti te su je obnovili, a oko nje sagradili spomenuto selo te se posvetili ekološkom turizmu. Trebalo je nekoliko godina i gotovo osam milijuna eura ulaganja.

– Ljudi još ne znaju mnogo o nama, no do kraja godine gotovo smo puni. Ovdje organiziramo team buildinge, dječje grupne posjete, imamo animatore, uzgajamo hranu na ekološki način, a namirnice poslužujemo u restoranu – rekao je Nikša Vukas, voditelj imanja. Tako, primjerice, djeca koja dođu vide kako se uzgaja povrće, mijese kruh koji poslije pojedu ili muzu elektroničku kravu te se natječu tko će dobiti više mlijeka.

Cijelo imanje posvećeno je jednoj od Kraševih marki – Životnjskom carstvu – a svaka kućica za smještaj i odmor nosi naziv po nekom Kraševu brandu.

– Kako bi se drukčije zvao restoran nego Domaćica. Organiziramo i svadbe, a apartman za mladence simbolično je nazvan Slatka tajna – kaže Vukas. Za potrebe vjenčanja sagradili su i malenu kapelicu, a koliko su se potrudili da sve bude u stilu Kraša, pokazuju vitraji na kojima su prizori iz Biblije, dok je pozadina oslikana bojama specifičnim za određeni brand. Ulaz je besplatan, a plaća se ono što se pojede i popije.

Klizalište i sanjkalište

U ekoselu je i maleni zoološki vrt s domaćim životinjama, a da sve to funkcionira, brine se 23 zaposlenih. Na imanju od 422 hektara ukupno ima pet bungalova i pet kuća za odmor. Do zime u Krašogradu namjeravaju sagraditi klizalište i sanjkalište, a u planu je i sportska dvorana te hotel sa 100 soba.

Ključne riječi

Komentara 4

DE
detour
09:31 29.10.2012.

izgleda prejadno.

BU
bubabuba
13:00 29.10.2012.

A di je cvijeće,drveće,livade,vodoskoci,samo asfalt. Kakva je to priroda ??

FI
Fieldhockey
17:30 29.10.2012.

A koze nisu pomuzli mjesecima, umrijet će!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije