Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u nevolji

Sklonište za žene ostaje bez struje?

jadranka kosor,okrugli stol,neva tolle (1)
Patrik Macek/PIXSELL
21.03.2013.
u 13:05

Od partnera AŽKZ-a ugovor o sufinanciranju u 2013. potpisan tek sa Županijom, koja daje 250 tisuća od 1,9 mil.kn godišnjeg proračuna

Autonomna ženska kuća Zagreb (AŽKZ) – sklonište i savjetovalište za žene i njihovu djecu u ovom trenutku ne može plaćati režije – potvrdila nam je predsjednica AŽKZ-a Neva Tölle informaciju da je sklonište i savjetovalište u financijskim problemima.

Prema riječima izvršne direktorice Kuće Valentine Andrašek, dosadašnji ukupan iznos neplaćenih računa (režije, najam, telefoni...) popeo se na 72.500 kuna.

– Uspjele smo dobiti odgodu plaćanja od nekoliko mjeseci, no ako uskoro ne platimo, logična posljedica je isključenje struje, vode, plina... – kazala je Andrašek, dok se Tölle nadovezala da će svi zaostaci biti plaćeni čim AŽKZ primi uplate Grada Zagreba i Ministarstva socijalne politike i mladih (MSPM).

Godišnji je proračun AŽKZ-a oko 1,9 milijuna kuna, čime je obuhvaćeno sve nužno za rad kroz godinu (komunalije, hrana, higijenske potrepštine, lijekovi...)

– Dosad smo potpisivale ugovore o sufinanciranju s Gradom, Zagrebačkom županijom i državom, tj. MSPM-om. Svaki od tih partnera trebao bi isplatiti 30% godišnjeg proračuna AŽKZ-a, tj. uplatiti po 570.000 kuna. Preostalih 10% obvezale smo se pribaviti same od donacija. Iz godine u godinu imamo isti problem, partneri prekasno raspisuju natječaje, obrada dokumentacije dugo traje, a sve to dovodi do zakašnjelih uplata koje se svake godine smanjuju. U 2012. Grad je sufinancirao sa 560.000, MSPM 530.000, a Županija 250.000 kuna – precizirala je Tölle.

Od direktorice Andrašek doznajemo da je u AŽKZ-u zaposleno pet žena, trošak njihova rada je 35% proračuna. N. Tölle nije u statusu zaposlene, već radi prema ugovoru o djelu.

Komentara 3

Avatar Darko zg
Darko zg
13:30 21.03.2013.

A da tolle i sanverka potekgu u svoj džep za plačanje režija koji su puni novaca koji se uzeli od poreznih obveznika.Ili će možda smisliti zakon da uzmu novce od muževa i očeva djece koje su tu smjestili,hm a možda i neće jer su te muževe i očeve smjestili neke opravdano a večinu neopravdano u zatvore...

Avatar Vuglec
Vuglec
14:27 21.03.2013.

Dosta je bilo manipulacija i trošenja novca poreznih obveznika bez nadzora. Žale se da nemaju novaca za režije, a s druge strane, prema pričama brojnih roditelja, u sigurne kuće smještaju žene koje nisu bile izložene nasilju, već na taj način manipuliraju sustavom kako bi ostvarile ciljeve u brakorazvodnom postupku ili prilikom povjeravanja djece. I onda nemaju mjesta za žene koje su stvarno bile izložene nasilju. Dosta je bilo novca poreznih obveznika za manipulacije.

TO
torpedo4949
14:48 21.03.2013.

a da uskok uleti i pronađe novce?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije