Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba protiv rušenja

Skejtere podržao rektor Bjeliš, a oglasio se i autor projekta

Skejteri pred SCom (1)
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/8
26.07.2013.
u 11:39

I dok se izmjenjuju u "živom zidu", bageri rade oko njih. Ako im sruše park, kažu, nadaju se pomoći od Grada i novom rješenju, nekoj novoj lokaciji.

Noć su proveli na otvorenom pod zvijezdama. Napravili su i smjene za spavanje i dežurstva. Nakon što su jučer bageri krenuli u pohod rušenja skate-parka kod SC-a, mladi su svojim tijelima privremeno odgodili rušenje parka. 

Bore se živim zidom

Oko desetak osoba dežuralo je kroz noć, a ujutro im se pridružilo još školaraca, ali i nešto starijih građana. Skate-park još je na mjestu na kojem je bio, no ne zna se do kada s obzirom na to da je odluka o rušenju stigla iz Državnog inspektorata, a neslužbeno saznajemo, "skejterima" je rečeno da kod takvih odluka i stavljanja pečata za rušenje više nema odgode. Iako se temperature i danas neće spuštati ispod 30 Celzijevih stupnjeva, borci za skate-park neće odustati od borbe i dalje će, kako su najavili, štititi park svojim tijelima.

I dok se izmjenjuju u "živom zidu", bageri rade oko njih. Ako im sruše park, kažu, nadaju se pomoći od Grada i novom rješenju, nekoj novoj lokaciji.

Skejtere podržao i rektor Bjeliš

Sveučilište u Zagrebu je prije nekoliko godina u suradnji s Gradom Zagrebom i Studentskim centrom Sveučilišta u Zagrebu pokrenulo obnovu Francuskog paviljona u prostoru Studentskog centra u Zagrebu, u Savskoj ulici 25. Ključna motivacija obnove bila je, uz spašavanje samog objekta koji je zaštićen kao spomenik svjetske arhitekture 20. stoljeća, oživljavanje cijeloga toga prostora pokretanjem novih umjetničkih i kulturnih sadržaja i projekata, uključujući i slobodne inicijative mladih, posebno studenata, navodi se u priopćenju.

Stoga nam je sasvim strana i nejasna jednostrana namjera sanacijske uprave Studentskog centra da se iz šire okoline Francuskog paviljona ukloni objekt Skate Sculpture koji je, kako su nas informirali autori, nastao kao jedan od projekata u okviru umjetničkog programa Studentskog centra poznatog pod nazivom Kultura promjene. Napominjemo također kako ne vidimo izravnu poveznicu između radova na obnovi Francuskog paviljona i odluke o uklanjanju navedenog objekta. U njezinom donošenju nismo sudjelovali, niti smo s njom kao suinvestitori bili upoznati. Stoga podržavamo mlade autore i skatere u nastojanjima da očuvaju Skate Sculpture kao mjesto njihovog okupljanja, napisao je rektor sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš.

"Ovo je sramota"

Nakon jučerašnjih događanja oko rušenja skulpture / skate poola izgrađene u sklopu izložbe/projekta Art of Asfalt 2007. godine u prostoru Studentskog centra Zagreb radi proširenja parkirališnog prostora oglasio se i Sergej Vutuc koji je uz Art of Asfalt kolektiv magazin, autor projekta.  

- Ovaj projekt nije građevina već jedinstvena funkcionalna skulptura čije je značaj prepoznat diljem svijeta! Skulptura je tokom ovih godina postala utočište brojnih skatera iz Hrvatske i svijeta te žarište brojnih kulturnih manifestacija, izjavio je Sergej.

 

>>'Uklanjanje skate parka nema veze s Francuskim paviljonom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije