Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SSSH

Sindikalisti poslali snažnu poruku radnicima Holdinga: 'Kod vas je najviše otkaza, izađite na izbore'

Zagrebački holding
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
27.11.2023.
u 14:58

Brojnost sindikata ne znači uvijek veću zaštitu zaposlenih, istaknuo je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel

Iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) pozvali su danas radnike Zagrebačkog holdinga da u što većem broju izađu na sutrašnje izbore za radničko vijeće i povjerenike za zaštitu na radu jer kažu da sindikati sami ne mogu štititi prava i sigurnost radnika.

"Sindikati, čak kad bi bili složni i jedinstveni, ne mogu adekvatno zaštititi radnike kao što to može radničko vijeće. Pozivamo radnike da sutra izađu na izbore, oni su važni za njihovu sigurnost na razini Zagrebačkog holdinga i za zaštitu njihova dostojanstva i svih prava koja trebaju ostvariti", rekao je predsjednik SSSH Mladen Novosel na konferenciji za novinare. U najvećem gradskom poduzeću 28. studenoga održat će se prvi jedinstveni izbori za radničko vijeće, na razini cijele tvrtke. Na njima će se natjecati četiri liste, no za oko 4700 radnika predviđeno je samo devet glasačkih mjesta, upozorili su iz SSSH.

"Izborni odbor nije odradio posao, a to je omogućiti svim radnicima da u što većem broju izađu na izbore. Naš je osjećaj da je izborni odbor na istoj valnoj dužini s upravom poduzeća, a upravi nije u interesu da ima jedinstveno radničko vijeće", kazao je Novosel.

>>VEZANI ČLANCI: 

Da bi izbori bili valjani, a radničko vijeće konstituirano, potreban je izlazak najmanje jedne trećine radnika. Zbog toga, sumnjaju sindikati, radnici nisu pravovremeno obaviješteni o izborima ni o glasačkim mjestima.

"Dosadašnja praksa je pokazala da tamo gdje radničko vijeće, zajedno sa sindikatima, čini jedno tijelo, kao prst i nokat, tamo su radnici daleko više zaštićeni" poručio je predsjednik SSSH.

Novosel je istaknuo da je u posljednje dvije godine u Zagrebačkom holdingu zabilježeno najveće otpuštanje radnika, iako su pojedini sindikati imali većinu u pregovaračkom timu, što dokazuje da brojnost sindikata ne znači uvijek veću zaštitu zaposlenih. Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima (SSKH) Baldo Kovačević napomenuo je da bi najmanje pet dana prije izbora trebao biti objavljen popis birača, kao i popis glasačkih mjesta. 

>>VEZANI ČLANCI: 

"Zbog velikog broja podružnica i lokacija na kojima radnici rade znamo da je postupak izbora složen, ali se nismo mogli oteti dojmu da poslodavac i neki sindikati nisu poduzeli sve što je potrebno da se svakom radniku osigura pravo na glasanje, bilo dolaskom na glasačko mjesto ili dopisnim putem", izjavio je.

Usporedbe radi, Kovačević je naveo primjer jedne tvrtke s 250 zaposlenih, što je gotovo 20 puta manje od Zagrebačkog holdinga, koja je imala 12 glasačkih mjesta. Što se tiče podružnica unutar Holdinga, upozorio je da je samo za radnike Gradskih groblja, koji su raspoređeni diljem grada, predviđeno tek jedno glasačko mjesto. 

>>VIDEO: U Udruzi slijepih Zagreb održan je zbor članstva

Komentara 4

Avatar AlPoS
AlPoS
16:50 27.11.2023.

Novosel i Kovačević su cijele prošle godine huškali radnike, a onda ih prepustili na milost i nemilost poslodavcu. Znaju radnici kako ih je ovaj dvojac preveslao svaki put do sada i kako trže na uštrb radnika.

Avatar Marko
Marko
15:03 27.11.2023.

Tako je drugovi!Izađite na izbore da smijenimo te činovnike iz Možemo!

Avatar neugodan
neugodan
21:20 27.11.2023.

pola tih koje zovete na izbore nista ne radi!!! imam info od tih istih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije